Vigyázat, Zoom, Skype! A Facebook is beszáll a videochatbe

2020 / 04 / 27 / Pőcze Balázs
Vigyázat, Zoom, Skype! A Facebook is beszáll a videochatbe
Míg korábban a home office-ozás az állandó irodai jelenlétre csak csocsóasztalokkal, bizarr kézműves sörökkel és fizikai erőszakkal rávehető fiatalok úri huncutságának számított, az elmúlt hónapokban ahol csak lehetséges, ez vált a megszokottá. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy egy ideig még az iváshoz és a catanozáshoz is webkamera kell, egyáltalán nem meglepő, hogy a Facebook minden erejével a videochatelés irányába fordult.

Nyolc és fél milliárd dollár. Ennyit fizetett kilenc éve a Microsoft a Skype-ért. Sokan és sokáig vakarták a fejüket, hogy mennyire volt jó ötlet ennyi pénzt kiadni a videochatelést ismertté tevő alkalmazásért - pár hete azért nem hallani már azt a fura sercegést, mert valószínűleg az utolsó kétkedők is abbahagyták a fejvakarást. Márciusban a Microsoft szerint 100 millió aktív felhasználója volt a Skype-nak, naponta átlagosan 40 millióan használták a szolgáltatást - hiszen most minden nagyiból Skype-nagyi lett, ahogy minden vállalati megbeszélésből videókonferencia. Az előtte szinte ismeretlen Zoom is hónapok alatt növelte pártízmilliós felhasználói bázisát 300 milliósra. A Google egyik hosszú ideje megoldatlan problémája, hogy a Hangouts, illetve a Google Meet miért nem annyira népszerű, mint a konkurensei, bár valószínűleg rengetegen használták az ő megoldásaikat is az elmúlt időszakban.

Az Egyesült Államokban korábban a privát szférában dolgozók mindössze hét százalékának engedélyezték a távmunkát. Ez a szám a járvány miatt a többszörösére nőhetett, de azok akkor is többen vannak, akik nem tudják távolról elvégezni a feladataikat. Az viszont közös az otthon ragadt, a segélyért talán már kétméteres kihagyásokkal sorban álló kohászban, és a férfikontyától csak tavaly megszabadult rövidfilm producerben, hogy este szeretnének meginni egy sört a barátaikkal. És ezekhez a videóbeszélgetésekhez nem kellenek annyira bonyolult megoldások, amiket egy vállalati kommunikációs alkalmazásba milliókért belefejlesztenek. Legyen szép a kép, érthető a hang, és a második sör után be lehessen kapcsolni valami idétlen filtert, amikor épp kezdenek elfogyni a témák, mert a kellemetlen csend chaten is kellemetlen. Sőt.

Ami a munkahelyen a WebEx, a Blue Jeans vagy a Zoom, az otthon a Messenger, a WhatsApp és az Insta lesznek,

legalábbis Zuckerbergék szándékai szerint. A The Verge-ön Casey Newton sorolta fel, mi mindennel készül a cég: a Messenger Rooms segítségével ötvenen videochatelhetnek majd egyszerre, a WhatsApp négyről nyolcra emeli az egyszerre egy hívásban részt vevők maximális számát, az Európában elakadt Facebook Datingben is lehet majd videóval ismerkedni, és a Facebook és az Instagram Live szolgáltatásai is megújulnak a közeljövőben. Hiányzik a sorból a vállalat által megvásárolt VR-cég, az Oculus, pedig a virtuális valóságnak most jött volna el igazán az ideje - az "örök betöltetlen ígéret" pecsét már annyira kezd rászáradni a szektorra, hogy kérdés, mi tudja majd onnan egyszer lemosni.

És miközben a Zoom azzal szenved, hogy egy 90 napos sprintben hozza be a szolgáltatás biztonsági lemaradását, a társasjátékozók, vagy csak simán egyre ködösebben egymásba meredő ivócimborák kevésbé fognak amiatt aggódni, hogy milyen titkaik szivárognak ki. Illetve ha lennének is problémák, emlékszünk, hogy a Facebook tavalyi ötmilliárd dolláros rekordbírsága után a részvényük árfolyam nem csökkent, hanem emelkedett. Pár éve Mark Zuckerberg laptopján még le volt ragasztva a webcam, most a közösségi életünk újabb szeletére fáj a foguk. Reméljük, tudnak majd vigyázni rá.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.