Vigyázat, Zoom, Skype! A Facebook is beszáll a videochatbe

2020 / 04 / 27 / Pőcze Balázs
Vigyázat, Zoom, Skype! A Facebook is beszáll a videochatbe
Míg korábban a home office-ozás az állandó irodai jelenlétre csak csocsóasztalokkal, bizarr kézműves sörökkel és fizikai erőszakkal rávehető fiatalok úri huncutságának számított, az elmúlt hónapokban ahol csak lehetséges, ez vált a megszokottá. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy egy ideig még az iváshoz és a catanozáshoz is webkamera kell, egyáltalán nem meglepő, hogy a Facebook minden erejével a videochatelés irányába fordult.

Nyolc és fél milliárd dollár. Ennyit fizetett kilenc éve a Microsoft a Skype-ért. Sokan és sokáig vakarták a fejüket, hogy mennyire volt jó ötlet ennyi pénzt kiadni a videochatelést ismertté tevő alkalmazásért - pár hete azért nem hallani már azt a fura sercegést, mert valószínűleg az utolsó kétkedők is abbahagyták a fejvakarást. Márciusban a Microsoft szerint 100 millió aktív felhasználója volt a Skype-nak, naponta átlagosan 40 millióan használták a szolgáltatást - hiszen most minden nagyiból Skype-nagyi lett, ahogy minden vállalati megbeszélésből videókonferencia. Az előtte szinte ismeretlen Zoom is hónapok alatt növelte pártízmilliós felhasználói bázisát 300 milliósra. A Google egyik hosszú ideje megoldatlan problémája, hogy a Hangouts, illetve a Google Meet miért nem annyira népszerű, mint a konkurensei, bár valószínűleg rengetegen használták az ő megoldásaikat is az elmúlt időszakban.

Az Egyesült Államokban korábban a privát szférában dolgozók mindössze hét százalékának engedélyezték a távmunkát. Ez a szám a járvány miatt a többszörösére nőhetett, de azok akkor is többen vannak, akik nem tudják távolról elvégezni a feladataikat. Az viszont közös az otthon ragadt, a segélyért talán már kétméteres kihagyásokkal sorban álló kohászban, és a férfikontyától csak tavaly megszabadult rövidfilm producerben, hogy este szeretnének meginni egy sört a barátaikkal. És ezekhez a videóbeszélgetésekhez nem kellenek annyira bonyolult megoldások, amiket egy vállalati kommunikációs alkalmazásba milliókért belefejlesztenek. Legyen szép a kép, érthető a hang, és a második sör után be lehessen kapcsolni valami idétlen filtert, amikor épp kezdenek elfogyni a témák, mert a kellemetlen csend chaten is kellemetlen. Sőt.

Ami a munkahelyen a WebEx, a Blue Jeans vagy a Zoom, az otthon a Messenger, a WhatsApp és az Insta lesznek,

legalábbis Zuckerbergék szándékai szerint. A The Verge-ön Casey Newton sorolta fel, mi mindennel készül a cég: a Messenger Rooms segítségével ötvenen videochatelhetnek majd egyszerre, a WhatsApp négyről nyolcra emeli az egyszerre egy hívásban részt vevők maximális számát, az Európában elakadt Facebook Datingben is lehet majd videóval ismerkedni, és a Facebook és az Instagram Live szolgáltatásai is megújulnak a közeljövőben. Hiányzik a sorból a vállalat által megvásárolt VR-cég, az Oculus, pedig a virtuális valóságnak most jött volna el igazán az ideje - az "örök betöltetlen ígéret" pecsét már annyira kezd rászáradni a szektorra, hogy kérdés, mi tudja majd onnan egyszer lemosni.

És miközben a Zoom azzal szenved, hogy egy 90 napos sprintben hozza be a szolgáltatás biztonsági lemaradását, a társasjátékozók, vagy csak simán egyre ködösebben egymásba meredő ivócimborák kevésbé fognak amiatt aggódni, hogy milyen titkaik szivárognak ki. Illetve ha lennének is problémák, emlékszünk, hogy a Facebook tavalyi ötmilliárd dolláros rekordbírsága után a részvényük árfolyam nem csökkent, hanem emelkedett. Pár éve Mark Zuckerberg laptopján még le volt ragasztva a webcam, most a közösségi életünk újabb szeletére fáj a foguk. Reméljük, tudnak majd vigyázni rá.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.