Viking Link – a világ leghatalmasabb elektromos kábelét napokon belül üzembe helyezik

2023 / 12 / 19 / Felkai Ádám
Viking Link – a világ leghatalmasabb elektromos kábelét napokon belül üzembe helyezik
A Viking Link a világ legnagyobb rendszerösszekötője, amely 765 km hosszú tenger alatti kábelen keresztül köti össze Dániát és az Egyesült Királyságot – ha teljesen beüzemelik, 1,4 millió brit otthont lát majd el a dán szélerőműparkokból származó zöld energiával.

A Viking Link 765 km-ren nyújtózik végig a tenger alatt, és Dánia szélerőműveit köti össze az Egyesült Királysággal – a rendszer 1,4 millió brit otthon fog ellátni tiszta, zöld energiával. A december 29-től működő nagyfeszültségű egyenáramú kábel azonban kezdetben csökkentett, 800 MW-os teljesítménnyel fog működni a nyugat-jyllandi nagyfeszültségű hálózat korszerűsítésének a késlekedése miatt.

Ennek ellenére is hihetetlen technológiai teljesítményről beszélhetünk tehát, amely a világ legnagyobb rendszerösszekötője. A Viking Link az Egyesült Királyság National Grid és a dán Energinet együttműködése keretében valósult meg, amely 2015 decemberében indult, és több mint hárommillió munkaóra eredményeként született meg az aprólékos tervezéstől kezdve egészen a kivitelezésig – számol be róla az Interesting Engineering.

Az építkezés maga 2019-ben kezdődött, és ekkor egy rendkívül fejlett nagyfeszültségű kábelt fektettek le a tengerfenéken, négy gazdasági övezeten keresztül holland, német, dán és brit vizeken. Ekkor a fektetéshez több mint 40 másik gáz- és elektromos vezetéken keresztül kellett navigálni. A kábel útja a lincolnshire-i Bicker Fentől a dániai Jütlandig tart, ahol földalatti, és már szárazföldi útvonalakon keresztül kábelpárok csatlakoznak a meglévő alállomásokhoz. Az egyenáramot váltóárammá konvertáló átalakító állomások pedig stratégiai okok miatt ezen alállomások közelében kerülnek elhelyezésre.

Míg a Viking Link projektet robusztus, 1400 MW-os kapacitásra tervezték, a működési korlátok miatt kezdetben 800 MW-on kellett elindítani. Ennek oka pedig tehát a már említett, a nyugat-jyllandi hálózat korszerűsítésének a késedelme, amit a környezetvédelmi mentesítési folyamat elhúzódása okozott. Idővel azonban – a teljes kapacitáson működve – a Viking Linken keresztül Dánia 1,4 millió brit otthont lesz képes ellátni megújuló energiával.

Mint azt az IE hozzáteszi, az olyan rendszerösszekötők, mint a Viking Link, kulcsszerepet játszanak a megújuló forrásokból származó energiatermelés diverzitásának a kezelésében. Az Egyesült Királyság hat stratégiai rendszerösszekötőt épített ki (köztük tehát a Viking Linket), amelyek olyan országokkal kapcsolódnak össze, mint Franciaország, Hollandia, Belgium és Norvégia.

A létesítmény az előrejelzések szerint 2025 első negyedévére már a teljes 1400 MW-os kapacitással üzemel, ami jelentős mérföldkövet jelent a fenntartható energiaszállításban, és hozzájárul úgy általában is Európa energiabiztonsági környezetének a kialakításához.

(Kép: A Viking Link lefektetése, forrás: National Grid)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A klímaváltozás vezethet olyan elszabadult üvegházhatáshoz, ami miatt a Vénuszból a jelenleg ismert pokolbolygó lett? A kérdés most egy új kutatás kapcsán ismét előkerült. A cikkünkben elmondjuk, mennyire valós ez a fenyegetés.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.