A világ leghosszabb autója újjászületett és megdöntötte saját rekordját

2022 / 03 / 12 / Bobák Zsófia
A világ leghosszabb autója újjászületett és megdöntötte saját rekordját
Évek munkájával felújították az Amerikai Álmot, a valaha volt leghosszabb autót, ami korábban hosszú időn át rozsdásodott a világtól elfeledve. A limuzin másodszor is elnyerte a leghosszabb autó címét, mivel kibővült még négy centiméterrel.

Az American Dream (Amerikai Álom) elnevezésű limuzin nem mindennapi látványt nyújtott, mikor először megjelent a nagyközönség előtt 1986-ban: a fehéren ragyogó, kis amerikai zászlókkal ékesített monstrum harminc és fél méter hosszan nyújtózott az úton és vendégeinek, akik akár helikopterrel is érkezhettek az autóban aktuálisan zajló buliba, számos meglepetést tartogatott: jacuzzit, vízágyat, mini-golfpályát, medencét ugródeszkával, televíziókat és külön szobákat is. A járművet a különleges autók megszállottja, Jay Ohrberg építette, hogy elnyerje az elsőséget Vini Bergemantól és az Ultra Limousine vállalattól egy olyan háborúban, ami talán csak a nyolcvanas években valósulhatott meg: a "limuzin háborúként" elhíresült versenyben, amelyek célja a világ leghosszabb autójának megépítése volt.

Az Amerikai Álommal Ohrberg régi álmát váltotta valóra, amit korábbi munkái, például a Vissza a jövőbe DeLoreanja nem tudtak teljes mértékben kielégíteni, a vállalkozó ugyanis régóta szeretett volna egy igazán extravagáns és ikonikus járművet összehozni, amit akár a gyakorlatban is lehetett használni. A világ leghosszabb autója azonban, hiába került be még a Guinness Rekordok Könyvébe is és szerepelt filmekben, a hétköznapi életben nem igazán találta meg a helyét és a közönségét, az utakon rendkívül lassan mozgó és nehezen forduló limuzin csak egy időre jelenetett érdekes látványosságot, majd nem sokkal később már parkolópályára is került és a világ elfeledkezett róla.

Michael Manning, az Autoseum tulajdonosa először New Jersey-ben talált rá a kivénhedt járműre, amit addigra Ohrberg egy cégnek bérbe adott, de ők nem törődtek a felújításával. Manning az eBayen tett ajánlatot az autót árusító cégnek, majd, miután elutasították, egyezséget kötött velük, aminek értelmében a limuzint átvitették New Yorkba, ahol a helyeállítását tervezték.

Az Amerikai Álom újjászületése azonban még ezután is sokáig csak álom maradt:

költségvetési problémák és szabályozási gondok álltak a tervek útjába. Az autó újra az eBayen találta magát, ez alkalommal viszont nagyobb szerencsével járt, mivel a Dezerland autómúzeumot működtető Michael Dezer felfigyelt a hirdetésre és kezébe vette az irányítást. New Yorkból Floridába két darabban érkezett meg a jármű, és Dezer, Manning, valamint segítőtársaik, Paul Novack és Stephen Wepprecht, nekikezdtek a majdnem három évig tartó munkának.

A járművet 250 000 dollárból (87 millió forint) hozták helyre, és mindent, ami eredetileg a berendezés részét képezte újjáépítettek benne, a több mint kétezer kilogrammos teherbírású helikopter leszállóhelytől kezdve a hűtőszekrényekig és fürdőkádig. Az alkatrészek beszerzésének nehézségeit régi limuzinok szétszerelésével oldották meg, több Eldorado szolgált hozzávalóként az extrahosszú járműhöz. Egy tekintetben tértek csak el az eredeti Amerika Álom paramétereitől: a korábbi 30,5 méter helyett 30,54 méterre bővítették ki az autót, így az új verzió megdöntötte a saját Guinness rekordját és március elsejétől már ez számít az új csúcstartónak.

Noha az építői elmondása szerint a jármű működőképes és lehetne vezetni az utakon, sőt, Manning szerint akár elektromos meghajtással is el lehetne látni, mivel az akkumulátoroknak bőven akadna benne hely, de az autót mégsem fogják használni a vezetésével járó nehézségek miatt. A megújult rekordtartót a Dezerland autómúzeumban állítják majd ki, ahol a látogatók a többi klasszikus jármű szomszédságában találkozhatnak vele.

(Forrás, Fotó: Guinness World Records)

Az Amerikai Álmot, a világ leghosszabb autóját két sofőrnek kellett vezetnie és huszonhat kerékkel volt felszerelve A 30,5 méter hosszú járművet a DeLorean tervezője álmodta meg, de a sorsa az üstökösként ragyogó, majd elfeledett hollywoodi hírességekéhez hasonlóan alakult. A visszatérése azonban már készül a színfalak mögött.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.