Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google

2023 / 09 / 29 / Bodnár Barna
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
A mai Doodle, a Google kereső nyitóoldalán Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai pszichológus 89. születésnapját ünnepli, aki a boldogság és a kreativitás tudományos vizsgálatának úttörője volt. Ő alkotta meg a "flow" kifejezést: azt a mentális állapotot, amikor valaki teljesen belefeledkezik egy tevékenységbe. Ez az optimális teljesítmény és jólét állapota, amelyet az összpontosítás, az élvezet és a kiteljesedés jellemez.

A Google sajtóközleményéből kiderül, hogy Csíkszentmihályi 1934-ben ezen a napon, vagyis szeptember 29-én, 1934-ben született Fiumében (az akkori Olasz Királyság területén). Családja a második világháború okozta gazdasági visszaesés miatt anyagilag nehéz helyzetbe került. Ennek következtében Csíkszentmihályi otthagyta az iskolát és állást vállalt, hogy támogatni tudja a családját. A rengeteg szenvedés, amelynek Csíkszentmihályi a háború alatt szemtanúja volt, arra inspirálta, hogy életét a boldogság tudományának megértésére szentelje. Válaszok után kutatva a művészet, a filozófia és a vallás felé fordult. E kutatásai során találkozott Carl Jung tanításával, aki a második világháború után az európaiak traumatizált pszichéjéről beszélt, és arról, hogy a mentális állapotuk UFO-észleléseket eredményezett. Ez az érdekes tanulmány a pszichológiára irányította a figyelmét.

22 évesen az Egyesült Államokba költözött, hogy pszichológiát tanuljon a Chicagói Egyetemen. A flow iránti érdeklődése még egyetemi tanulmányai alatt kezdődött, amikor megfigyelte, hogy a festők képesek teljesen belefeledkezni a munkájukba és elveszteni az időérzéküket, valamint figyelmen kívül hagyni az alapvető túlélési szükségleteket, az ételt, a vizet és az alvást. Több interjúalanya a vízáramlás metaforájával írta le tapasztalatait, így született meg a "flow-élmény" kifejezés. A pozitív pszichológiában ez azt a mentális állapotot jelenti, amelyben a tevékenységet végző személy teljesen elmerül az összpontosítás, a teljes részvétel és a tevékenység folyamatában való élvezet érzésében. Lényegében

a flow-ban lévő ember teljesen belefeledkezik abba, amit csinál, és ennek következtében átalakul az időérzékelése.

Csíkszentmihályi 1965-ben doktorált pozitív fejlődéspszichológiából. A ‘Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája’ című könyve 1990-ben jelent meg, és azóta több mint 20 nyelvre fordították le. Üzleti vezetők, elnökök és sportedzők dicsérték a termelékenység és a jólét természetével kapcsolatos tudományos meglátásait.

Csíkszentmihályi később, 1999-ben a a Kalifornia államban található Claremontba költözött, a Claremont Graduate University pszichológia és menedzsment professzora lett. Megalapította és társigazgatója volt az Életminőség Kutatóközpontnak. Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja volt, és számos rangos kitüntetést kapott, köztük a Clifton Strengths-díjat és a Széchenyi-díjat. Csíkszentmihályi 2021. október 20-án hunyt el Claremontban, 87 éves korában.

Előtte, munkássága előtt tiszteleg születésének 89. évfordulóján ma a Google. A főoldalra kitett animáció nem csak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban, Brazíliában, Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Írországban és Izlandon is látható a keresőoldalt használók számára.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.