Ha kevesebb világjárványt akarunk, vissza kell vennünk a húsfogyasztásból

2020 / 03 / 17 / Perei Dóra
Ha kevesebb világjárványt akarunk, vissza kell vennünk a húsfogyasztásból
A történelem során már rengeteg betegség került át állatról emberre, így például a viszonylag friss madárinfluenza, és valószínűleg a koronavírus is. Csakhogy amíg korábban évszázadonként volt három világjárvány, addig most már évtizedenként van. Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) közleménye szerint négyből három új, vagy kialakulóban lévő betegség állatoktól származik. A WHO, a FAO és az OIE pedig már 2004-ben figyelmeztetett, hogy az állati fehérjék iránti fokozott kereslet a világjárványok egyik fő kockázati tényezője, amivel a jövőben egyre gyakrabban szembesülnünk kell.

Egyre ellenállóbb kórokozók

A nagyüzemi állattenyésztésben a zsúfoltság és az embertelen körülmények kedveznek a fertőzések gyors terjedésének. Vagyis csak terjednének, ha nem dúsítanák eleve antibiotikummal az állatok eledelét. Ennek köszönhetően azonban egyre ellenállóbb kórokozók képződnek, amik aztán az emberekre átterjedve nemzetközi pánikhoz vezetnek. A világszerte növekvő antibiotikum rezisztencia szintén az antibiotikumos tápok számlájára írható; a pasztörizálás ugyanis nem tünteti el az antibiotikumokat a tejből, ahogy a hő sem a húsból. Így a táplálékunkkal együtt azokat is elfogyasztjuk, csakhogy ezzel a szervezetbe jutó kórokozókat is ellenállóbbá tesszük. Bár a Covid-19 megjelenéséről jelenleg is kutatások folynak, de nagy valószínűséggel egy vuhani piacról indult, ahol a higiénia, vagyis inkább annak hiánya súlyos problémát jelent, Kínában ráadásul akár több száz wet market is lehet egy-egy nagyvárosban. A Vox magazin ismeretterjesztő videója rövid betekintést nyújt a vírusok kialakulásának hátterébe.

Ezek a vásárok a fertőzések melegágyai, hiszen vadállatok és haszonállatok kerülnek kapcsolatba egymással és emberekkel, a leölt állatok húsát gyakran a padlón dolgozzák fel, ott nyúzzák meg a tetemeket, ami természetesen tömegével vonzza a legyeket. Nem véletlen, hogy már a madárinfluenzát és a SARS-járvány kiindulópontjának is a piacokat tekintették, majd korlátozták az élő baromfi-árusítást, de a piacok teljes felszámolása halott ügynek bizonyult. A hatóságok egy időben megpróbálták népszerűsíteni a szupermarketeket, de azok túl drágának bizonyultak az átlag kínai vásárlónak, ezért minden maradt a régiben. Sőt, ma már kifejezetten támogatja is a kínai kormány a wet marketek létesítését, mert ez hozzátartozik a kínai városlakók életformájához, csak éppen a higiéniai szabályok betartását nem ellenőrizték elég szigorúan.

Persze, ahogy most a koronavírus kapcsán, úgy már korábban is megtapasztalhattuk, hogy ami Kínában történik, az korántsem marad Kínában. Éppen ezért nemzetközi egészségbiztonsági ügynökségek a vadászokat, és a vágóhídi dolgozókat is folyamatos megfigyelés alatt tartják egyes országokban, elvégre ők is naponta érintkeznek állatokkal, ezáltal fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. A zoonózisos betegségek terjedését pedig jelentősen felgyorsíthatják az emberi immunrendszert gyengítő tényezők, például a globalizáció, a fokozott stressz, a rossz higiéniai körülmények vagy az egészségtelen étrend. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy emberről emberre terjedve a kórokozók tovább mutálódhatnak, és adott esetben súlyosabb megbetegedést vagy akár halált is okozhatnak, míg az állatok tünetmentesek maradhatnak.

A világ továbbra sem elég felkészült

Utólag könnyű okosnak lenni, mindenesetre nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a véleményeket és tanulmányokat, melyek szerint a világot nem kellett volna ilyen váratlanul érnie a koronavírus-járvány. Pontosabban nem konkrétan ez a kórokozó, hanem bármi olyan, ami képes világjárványt okozni. Elvégre mostanra a madár-, a sertésinfluenza, vagy a Nipah-vírus kirobbanása is bebizonyította, hogy jelenlegi állás szerint nem a járványok megjelenése kérdéses, csak az időpontjuk. A legutóbbi madárinfluenza kitörése után Dr. Amesh Adalja, a John Hopkins egyetem orvosa súlyosabbnak ítélte az akkori helyzetet az 1918-as helyzethez képest. De A WHO által kiadott legfrissebb jelentés sem ad okot a bizakodásra:

"Kijelenthetjük, hogy valódi fenyegetéssel nézünk szembe, hiszen egy olyan gyorsan terjedő, légúti megbetegedésről beszélünk, ami akár ötven-nyolcvanmillió emberéletet követelhet, és a világgazdaság öt százalékát elpusztíthatja. A világ nincs erre felkészülve."

Az amerikai Davis One Health Institute kutatói egyetértenek a WHO szakembereivel, szerintük ugyanis csak nagyon kevés megbetegedés képes akkora csapást mérni a világra, mint a zoonózisok. Hozzátették: még ha bizonyos vírusok csak az állati gazdasejtekben terjednek is, az emberi jólétre és az élelmezésbiztonságra leselkedő veszélyek így is túlságosan nagyok. Csak egy példa a sok közül: az afrikai sertéspestis kitörése becslések szerint a húsipar ötven százalékos visszaesését okozta a világ legnagyobb sertéstermelő országában, és az általános élelmiszerárak drámai emelkedéséhez vezetett. Illetve a közelmúltban beszámoltak egy Kínában megjelent, magas halálozású H5N1 madárinfluenza törzsről, melynek következtében sok helyi csirketenyésztő teljes állatállományát elvesztette a takarmány-ellátás tranzitszünetei miatt.

Ha az emberek több állatot fogyasztanak, akkor több állatot kell tartani az emberi népesség szoros közelségében. Vagyis sokkal több lehetősége lesz a vírusnak átkerülni az emberre. Az évezred első két évtizedében a világ csirkefogyasztása évi ötvenhárom millió tonnáról kilencvenhét millió tonnára nőtt az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint, de más haszonállatok állománya is növekedett. A népesség tömörülésével pedig az állatállományok is közelebb kerülnek a lakosokhoz. És bár a kormányok óriási erőforrásokat fordítanak oltóanyag-fejlesztési programokba, ezek egyike sem akadályozhatja meg a következő, esetleg még a mostaninál is rosszabb járványt.

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve tehát ideje lenne beismernünk, hogy húsfogyasztási igényeink jócskán túllépték az ésszerű határokat: az ellátórendszer több sebből vérzik, hiszen se nem hatékony, se nem biztonságos, és közel sem fenntartható.

(Fotó: Getty Images Hugnary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.