Világújdonságnak számító technológiát mutatott be a kasszamentes boltokat fejlesztő magyar cég

2023 / 03 / 06 / Bobák Zsófia
Világújdonságnak számító technológiát mutatott be a kasszamentes boltokat fejlesztő magyar cég
A Kende Retail bemutatta azt a technológiát, ami a végletekig leegyszerűsíti a vásárlás folyamatát és végleg megszünteti a kasszáknál való várakozás problémáját.

A Kende Retail Operation (korábban Kende Gastro) cég 2021 decemberében nyitotta meg Budapesten az első kasszamentes kávézóját, majd néhány hónappal később egy olyan konténeres bolttípust modelljét mutatták be, amelyben hasonló technológia alkalmazásával kiiktatták a pénztár használatát a vásárlás folyamatából és ezzel megszüntették a sorban állással járó kényelmetlenségeket is. A kasszamentes boltok külföldön egyre népszerűbbek, többek között az Amazon is ezt a megoldást használja a Just Walk Out technológiával üzemelő boltjaiban, de a Kende Retail esetében hamarosan az eljárás még kényelmesebb verziója érkezhet, ami a végletekig leegyszerűsíti a boltbajárás sokszor időigényes műveletét.

A cég a Düsseldorfban tartott EuroShop2023 kiállításon nyújtott először betekintést a legújabb generációs pénztár-, és immár applikációmentes üzletének működésébe, ahol egy konténerboltot szereltek fel azzal a technológiával, amivel még az Amazont is megelőzték és ami teljes mértékben csak a bankkártya bemutatását igényli a vásárlás elvégzéséhez. A boltba belépve a forgóvillás kapu előtti terminálhoz kell érinteni a kártyát, majd a rendszer beengedi a vásárlót, akinek nincs más dolga, mint körülnézni a termékek között, levenni a polcról azt, amire szüksége van, majd kisétálni a boltból.

A fizetés automatikus, vagyis a számláról vásárlás után leemelik a termékek árának megfelelő összeget,

az újdonságot pedig az jelenti, hogy ehhez nem kell előzetesen semmilyen oldalon regisztrálni vagy alkalmazást letölteni, valamint nincs előengedélyezés sem, tehát a fizetés a kártyán előre zárolt nagyobb összeg nélkül történik.

A megbízhatóságot két dolog biztosítja: egyfelől a plafonra szerelt kamerák és a polcokba integrált súlyérzékelők együttes használata, aminek köszönhetően kiküszöbölhetőek az áruk elszámolásával kapcsolatos esetleges pontatlanságok (ezek a csak kamerás megoldásoknál előfordulhatnak), másrészt a számla, amelyet így is megkap a vevő, csak nem az applikáción keresztül. Ahogy Kende Gábor, a Kende Retail Operation vezérigazgatója a kiállításon elmondta: a bankkártyás belépés esetén egy kapott számmal lehet ellenőrizni az összeget és a honlapjukról lehet letölteni a számlát. A boltba természetesen továbbra is bejuthat a vásárló applikáció használatával is, ilyenkor már az ajtón való kilépés után azonnal értesítést kap a számla elkészültéről. Fontos kérdés lehet, hogy mi történik abban az esetben, ha meggondoljuk magunkat és mégsem szeretnénk megvenni a polcról leemelt terméket: ilyenkor egyszerűen vissza kell helyezni ugyanoda (ez a súlyérzékelők miatt lényeges), a padlóra lerakott vagy másnak átadott árut kiszámlázzák a vásárlónak.

A cég beszámolója szerint az új fizetési megoldás, amelyet a Mastercard, a myPOS és az iqom POS együttműködésével fejlesztettek ki, világújdonságnak számít és elsőként alkalmazza az előengedélyezés nélküli bankkártyás belépést és fizetést a kasszamentes boltokban. Az Amazon Just Walk In boltjaiban is lehetséges hasonló módon, kártyával belépni, azonban azt össze kell kötni egy előzetesen létrehozott Amazon fiókkal. A Kende Retail boltjai egyébként kialakításukban (a kamerák és súlyérzékelők használatában) a Cloudpick technológiájára épülnek, amely teljesen egyezik az Amazon rendszerével és 99,6-99,7%-os pontossággal dolgozik.

(Fotó: Pixabay/ElasticComputeFarm)

Magyarországról indul a kasszamentes vásárlás következő forradalma A Kende Gastro az elmúlt hónapokban két olyan automata bolt prototípusát is bemutatta, ahol a vásárlás után a pénztárat kihagyva sétálhatunk ki az üzletből. A mesterséges intelligenciával működő technológiára már most is hatalmas az érdeklődés, de Kende Gábor szerint ez még csak a kezdet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.