Világvége, Donald Trump, valamint a Facebook és a Twitter küzdelme az MI-vel

2019 / 12 / 21 / Felkai Ádám
Világvége, Donald Trump, valamint a Facebook és a Twitter küzdelme az MI-vel
A Facebook és a Twitter tegnap jelentették be, hogy álprofilok globális hálózatát törölték a rendszerükből. Ezek a profilok összehangoltan adagolták a jelenlegi amerikai elnököt támogató politikai propagandát, miközben mesterséges intelligencia segítségével próbáltak beolvadni a valódi felhasználók közé.

Nagytakarítás

A Facebook lépése elsősorban egy amerikai média vállalkozást érintett. A The BL, amely The Beauty of Life néven is ismert, Vietnámban is tevékenykedik, és a főszerkesztőjük szerint jelenleg is együttműködnek a Facebookkal, hogy megoldják a problémát. Ennek az együttműködésnek a pontos részleteire azonban a főszerkesztő nem tért ki.

A Facebook állítása szerint a The BL számítógéppel generált profilképekkel próbálta a tényleges tevékenységét álcázni.

A Facebook összeköttetést talált a The BL és az Epoch Media Group között. Ez utóbbi pedig több szállal is kapcsolódik a Falun Gong mozgalomhoz, amely egy kínai, spirituális csoportosulás, és Donald Trump újraválasztását támogatja.

Falun Gong

A Falun Gongot a kínai kormány 1999-ben betiltotta, miközben azt „gonosz szektának”, valamint az „öt méreg” egyikének minősítette. Az öt méreg a kínai vezetés kifejezése azon csoportosulásokra, amelyek szerintük Kínát a leginkább fenyegetik. A kormány a Falun Gongon kívül ide sorolja a tibetieket, az ujgur muszlimokat, a demokráciát támogató aktivistákat, valamint azokat, akik  Tajvan függetlensége mellett foglalnak állást.

A kedves olvasó nyilván kíváncsi arra, hogy mi köze egy tradicionális kínai spirituális mozgalomnak az Egyesült Államok jelenlegi elnökéhez. A válasz elsőre józan ésszel talán nehezen hihető: a Falun Gong szerint Trump fogja elhozni a világvégét, ők pedig ennek örülnek. Az apokaliptikus boldogságukat az okozza, hogy tanaik szerint a világvége idején a kommunisták egyfajta pokolra kerülnek, miközben a mozgalom számára kedvesek megmenekülnek.

A Falun Gong és az újhullámos amerikai jobboldali média között erős az összefonódás. Trump korábbi tanácsadója, Steve Bannon például a kriptovalutájának bukását követően és azután hogy nem sikerült egy olasz monostort az európai szélsőjobb kiképző centrumává alakítania, ezzel a mozgalommal próbál épp nagyon jóban lenni.

Mindebben láthatólag az sem zavarja őt, hogy a Falun Gong Trumpot erősen apokaliptikus figurának, amolyan Antikrisztusnak tartja.

Bannon és a mozgalom együttműködésének a gyümölcse egy film, amelynek az elnök korábbi tanácsadója a producere. A mozi amúgy lényegében a Huawei botrányt mutatja be erősen Kína ellenes felhangokkal, csak a filmbeli vállalatot Huaxingnak nevezik.

A filmre a Falun Gonghoz köthető New Tang Dynasty videó vállalat adta a pénzt, amely a fentebb már említett, a jelenlegi Facebook letiltásban is szereplő Epoch Media Group-nak a része.

A Facebook-Epoch meccs

Az Epoch Media Group laptulajdonosa, Stephen Gregory az Epoch Times oldalán  cáfolta, hogy a vállalatának bármi köze is lenne a The BL-hez. Állítása szerint annyi a kötődés mindössze, hogy a The BL-t az egy korábbi Epoch alkalmazott alapította, és pár korábbi Epoch dolgozó jelenleg a The BL-nél alkalmazott. Azt is leszögezi, hogy az Epoch Media nem tulajdona a Falun Gongnak és a mozgalom nem is működteti azt.

A Facebook szóvivője szerint ugyanakkor a The BL munkatársai aktívan működtek adminisztrátorként az Epoch Media Group által üzemeltetett oldalakon egészen tegnap reggelig, amikor is a Facebook törölte azokat.

Akkor jött a mesterséges intelligencia

A Facebook legfőbb gondja, hogy a The BL álprofilokkal akarta saját politikai agendájának a visszhangját felerősíteni. Mindehhez mesterséges intelligencia által generált fényképeket használtak fel, hogy az álprofilokat ezek segítségével tüntessék fel valódinak – ami egy egészen új eljárás. Eddig ugyanis az adott reakciók számának felduzzasztására valódi felhasználók képeit lopták el, vagy mindenféle nyilvános képtárból töltöttek le fotókat, esetleg valódi fiókokat törtek fel.

A Graphika, ez a közösségi média elemző vállalat segített a Facebooknak a nyomozásban, és állításuk szerint először találtak mesterséges intelligencia által létrehozott fényképeket ekkora mennyiségben. A The BL egyébként a ThisPersonDoesNotExist.com oldalon hozta létre ezeket a képeket, ahol az ilyesmi játszi könnyedséggel kivitelezhető.

Az eddig talált legnagyobb álprofil gyár

A Facebook szerint a frissiben kitiltott The BL hatszáztíz profilt tartott fenn, nyolcvankilenc oldalt és százötvenhat csoportot működtetett, ezenkívül rendelkeztek még hetvenkét Instagram profillal is. (Az instagram is a Facebook része.) Az álprofilok ötvenötmillió követőt szedtek össze, ám a Facebook hozzáteszi, hogy ezek döntő hányada az Egyesült Államokon kívüli. Az álprofilok főleg vietnamiakat céloztak meg, globálisan pedig kínai és spanyol ajkú felhasználókat. Hogy minél több felhasználót elérjenek, a hálózat több mint kilenc millió dollárt költött hirdetésekre.

A Graphika szerint a követők számát tekintve eddig ez volt a legnagyobb, hasonló jellegű hálózat.

A Twitter

A Twitter szóvivője némileg szűkszavúbb volt. A közösségi média óriás csak annyit erősített meg, hogy felfüggesztettek körülbelül hétszáz, vietnami eredetű fiókot, mivel azok megsértették a platform manipulálásra irányuló szabályait, különös tekintettel az álfiókok létrehozására és a spam posztolására. Azt viszont már nem árulták el, hogy ki birtokolta a szóban forgó fiókokat.

Ezek a fiókok aránylag kevés követőt tudhattak csak a magukénak, és a Twitter örökre felfüggesztette a működésüket. Azt még hozzátették, hogy bár a vizsgálat még nem zárult le, de eddig nem találtak arra utaló jeleket, hogy bármiféle állami szereplő állt volna az érintett fiókok mögött.

Aki már rég megmondta

A Snopes, ez a tényeket ellenőrző oldal (nem kötődik semmilyen üzleti formában a Facebookhoz) azért hibáztatja a közösségi média óriást, hogy nem cselekedett korábban. Állításuk szerint ők már korábban figyelmeztették a Facebookot a The BL gyanús viselkedésére, az utóbbi pár hónapban pedig át is küldtek a vállalatnak egy listát valószínűsíthető álprofilokról. Vinny Green, a Snopes ügyvezető helyettese úgy látja, hogy ez remekül demonstrálja, hogy a Facebook képtelen megőrizni a politikai diskurzust az online térben.

A Facebook elismerte, hogy a vizsgálat öt hónapig tartott, ám szerintük erre az időre mindenképp szükség volt, hogy a teljes hálózatot felderíthessék.

A versenyfutás tehát elkezdődött, pontosabban nyilvánosságra került: a nevetségesen könnyen létrehozható álfelhasználók és az őket kiszűrni próbáló cégóriások harca pedig sajnos mindannyiunkat érint.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.