Világvége, Donald Trump, valamint a Facebook és a Twitter küzdelme az MI-vel

2019 / 12 / 21 / Felkai Ádám
Világvége, Donald Trump, valamint a Facebook és a Twitter küzdelme az MI-vel
A Facebook és a Twitter tegnap jelentették be, hogy álprofilok globális hálózatát törölték a rendszerükből. Ezek a profilok összehangoltan adagolták a jelenlegi amerikai elnököt támogató politikai propagandát, miközben mesterséges intelligencia segítségével próbáltak beolvadni a valódi felhasználók közé.

Nagytakarítás

A Facebook lépése elsősorban egy amerikai média vállalkozást érintett. A The BL, amely The Beauty of Life néven is ismert, Vietnámban is tevékenykedik, és a főszerkesztőjük szerint jelenleg is együttműködnek a Facebookkal, hogy megoldják a problémát. Ennek az együttműködésnek a pontos részleteire azonban a főszerkesztő nem tért ki.

A Facebook állítása szerint a The BL számítógéppel generált profilképekkel próbálta a tényleges tevékenységét álcázni.

A Facebook összeköttetést talált a The BL és az Epoch Media Group között. Ez utóbbi pedig több szállal is kapcsolódik a Falun Gong mozgalomhoz, amely egy kínai, spirituális csoportosulás, és Donald Trump újraválasztását támogatja.

Falun Gong

A Falun Gongot a kínai kormány 1999-ben betiltotta, miközben azt „gonosz szektának”, valamint az „öt méreg” egyikének minősítette. Az öt méreg a kínai vezetés kifejezése azon csoportosulásokra, amelyek szerintük Kínát a leginkább fenyegetik. A kormány a Falun Gongon kívül ide sorolja a tibetieket, az ujgur muszlimokat, a demokráciát támogató aktivistákat, valamint azokat, akik  Tajvan függetlensége mellett foglalnak állást.

A kedves olvasó nyilván kíváncsi arra, hogy mi köze egy tradicionális kínai spirituális mozgalomnak az Egyesült Államok jelenlegi elnökéhez. A válasz elsőre józan ésszel talán nehezen hihető: a Falun Gong szerint Trump fogja elhozni a világvégét, ők pedig ennek örülnek. Az apokaliptikus boldogságukat az okozza, hogy tanaik szerint a világvége idején a kommunisták egyfajta pokolra kerülnek, miközben a mozgalom számára kedvesek megmenekülnek.

A Falun Gong és az újhullámos amerikai jobboldali média között erős az összefonódás. Trump korábbi tanácsadója, Steve Bannon például a kriptovalutájának bukását követően és azután hogy nem sikerült egy olasz monostort az európai szélsőjobb kiképző centrumává alakítania, ezzel a mozgalommal próbál épp nagyon jóban lenni.

Mindebben láthatólag az sem zavarja őt, hogy a Falun Gong Trumpot erősen apokaliptikus figurának, amolyan Antikrisztusnak tartja.

Bannon és a mozgalom együttműködésének a gyümölcse egy film, amelynek az elnök korábbi tanácsadója a producere. A mozi amúgy lényegében a Huawei botrányt mutatja be erősen Kína ellenes felhangokkal, csak a filmbeli vállalatot Huaxingnak nevezik.

A filmre a Falun Gonghoz köthető New Tang Dynasty videó vállalat adta a pénzt, amely a fentebb már említett, a jelenlegi Facebook letiltásban is szereplő Epoch Media Group-nak a része.

A Facebook-Epoch meccs

Az Epoch Media Group laptulajdonosa, Stephen Gregory az Epoch Times oldalán  cáfolta, hogy a vállalatának bármi köze is lenne a The BL-hez. Állítása szerint annyi a kötődés mindössze, hogy a The BL-t az egy korábbi Epoch alkalmazott alapította, és pár korábbi Epoch dolgozó jelenleg a The BL-nél alkalmazott. Azt is leszögezi, hogy az Epoch Media nem tulajdona a Falun Gongnak és a mozgalom nem is működteti azt.

A Facebook szóvivője szerint ugyanakkor a The BL munkatársai aktívan működtek adminisztrátorként az Epoch Media Group által üzemeltetett oldalakon egészen tegnap reggelig, amikor is a Facebook törölte azokat.

Akkor jött a mesterséges intelligencia

A Facebook legfőbb gondja, hogy a The BL álprofilokkal akarta saját politikai agendájának a visszhangját felerősíteni. Mindehhez mesterséges intelligencia által generált fényképeket használtak fel, hogy az álprofilokat ezek segítségével tüntessék fel valódinak – ami egy egészen új eljárás. Eddig ugyanis az adott reakciók számának felduzzasztására valódi felhasználók képeit lopták el, vagy mindenféle nyilvános képtárból töltöttek le fotókat, esetleg valódi fiókokat törtek fel.

A Graphika, ez a közösségi média elemző vállalat segített a Facebooknak a nyomozásban, és állításuk szerint először találtak mesterséges intelligencia által létrehozott fényképeket ekkora mennyiségben. A The BL egyébként a ThisPersonDoesNotExist.com oldalon hozta létre ezeket a képeket, ahol az ilyesmi játszi könnyedséggel kivitelezhető.

Az eddig talált legnagyobb álprofil gyár

A Facebook szerint a frissiben kitiltott The BL hatszáztíz profilt tartott fenn, nyolcvankilenc oldalt és százötvenhat csoportot működtetett, ezenkívül rendelkeztek még hetvenkét Instagram profillal is. (Az instagram is a Facebook része.) Az álprofilok ötvenötmillió követőt szedtek össze, ám a Facebook hozzáteszi, hogy ezek döntő hányada az Egyesült Államokon kívüli. Az álprofilok főleg vietnamiakat céloztak meg, globálisan pedig kínai és spanyol ajkú felhasználókat. Hogy minél több felhasználót elérjenek, a hálózat több mint kilenc millió dollárt költött hirdetésekre.

A Graphika szerint a követők számát tekintve eddig ez volt a legnagyobb, hasonló jellegű hálózat.

A Twitter

A Twitter szóvivője némileg szűkszavúbb volt. A közösségi média óriás csak annyit erősített meg, hogy felfüggesztettek körülbelül hétszáz, vietnami eredetű fiókot, mivel azok megsértették a platform manipulálásra irányuló szabályait, különös tekintettel az álfiókok létrehozására és a spam posztolására. Azt viszont már nem árulták el, hogy ki birtokolta a szóban forgó fiókokat.

Ezek a fiókok aránylag kevés követőt tudhattak csak a magukénak, és a Twitter örökre felfüggesztette a működésüket. Azt még hozzátették, hogy bár a vizsgálat még nem zárult le, de eddig nem találtak arra utaló jeleket, hogy bármiféle állami szereplő állt volna az érintett fiókok mögött.

Aki már rég megmondta

A Snopes, ez a tényeket ellenőrző oldal (nem kötődik semmilyen üzleti formában a Facebookhoz) azért hibáztatja a közösségi média óriást, hogy nem cselekedett korábban. Állításuk szerint ők már korábban figyelmeztették a Facebookot a The BL gyanús viselkedésére, az utóbbi pár hónapban pedig át is küldtek a vállalatnak egy listát valószínűsíthető álprofilokról. Vinny Green, a Snopes ügyvezető helyettese úgy látja, hogy ez remekül demonstrálja, hogy a Facebook képtelen megőrizni a politikai diskurzust az online térben.

A Facebook elismerte, hogy a vizsgálat öt hónapig tartott, ám szerintük erre az időre mindenképp szükség volt, hogy a teljes hálózatot felderíthessék.

A versenyfutás tehát elkezdődött, pontosabban nyilvánosságra került: a nevetségesen könnyen létrehozható álfelhasználók és az őket kiszűrni próbáló cégóriások harca pedig sajnos mindannyiunkat érint.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.