Villamosenergia és gőz az új hibrid napenergia-átalakítóból

2020 / 07 / 19 / Justin Viktor
Villamosenergia és gőz az új hibrid napenergia-átalakítóból
A nagy hatékonysággal és alacsony költséggel megtermelt villamos energia a modern kor bölcseinek drágaköve, ha mindemellett egy berendezés felhasználható magas hőt is lead, az már három az egyben, igazi szalagcím.

A napenergia hasznosítására jelenleg a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer a fotovoltaikus vagy napelemek használata. Vannak olyan napenergia koncentráló (CSP) rendszerek is, amelyek például vályú alakú fényvisszaverő eszközök vagy tükörpanelek segítségével koncentrálják a Nap energiáját, hogy hőt nyerjenek belőle, melyet azután villamosenergia-termelésre használnak.

Voltak már eddig is olyan hibrid napenergia-eszközök, melyek a hő- és energiatermelő rendszereket kombinálták, de összességében drágábbak voltak és kevésbé hatékonyak.

A Tulane Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett hibrid napenergia-konverter, mind villamos energiát, mind pedig gőzt termel. A tudósok szerint a készülék nagy hatékonysággal és alacsony költséggel működik, ami jelentősen hozzájárulhatna a fenntarthatósághoz a kereskedelmi és ipari szektorokban.


A hibrid napenergia-átalakító Tulane-ban épült, vörös cellákkal rendelkező napelemes modulja. (Kép: Matthew Escarra)

A hibrid konverter hagyományos napenergia-kollektorokon alapul, beleértve a lapos síkú és parabolikus vályú kollektorokat (PTC) és az edényrendszereket, amelyekben a PV cellák hőelnyelőként működnek. A hibrid vevő egy tükrözött gyűjtőedény fókuszán helyezkedik el, amely olcsó kéttengelyes nyomkövetővel követi a Napot.

A készülék nagy hatékonyságú, több keresztelemű napelemekből termeli az áramot, melyek az infravörös napfény sugarait egy hőfogadóra irányítják, és az hőenergiává alakítja a sugarakat. A hőenergiát addig tárolhatják, amíg csak szükséges, és az széles körben felhasználható a kereskedelemben vagy akár az iparban.

A tesztek során a készülék teljes energiagyűjtési hatékonysága 85.1 százalék volt, míg a gőzteljesítmény elérte a 248 Celsius fokot. A becslések szerint a rendszer teljes élettartam költsége (LCOE) 3 cent (9 forint) lehet kilovattóránként.

"Örülök, hogy bebizonyítottuk nagyteljesítményű napenergia-átalakítónk terepi működését, és várakozással tekintünk annak folyamatban lévő kereskedelmi fejlesztésére" - mondta Matthew Escarra, a Tulane fizika és műszaki fizika egyetemi docense. A San Diego Állami Egyetem, a Boeing-Spectrolab és az Otherlab kutatói szintén részt vettek a projektben.

(Forrás: CellPress Képek: CellPress, Unsplash)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.