Villamosenergia és gőz az új hibrid napenergia-átalakítóból

2020 / 07 / 19 / Justin Viktor
Villamosenergia és gőz az új hibrid napenergia-átalakítóból
A nagy hatékonysággal és alacsony költséggel megtermelt villamos energia a modern kor bölcseinek drágaköve, ha mindemellett egy berendezés felhasználható magas hőt is lead, az már három az egyben, igazi szalagcím.

A napenergia hasznosítására jelenleg a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer a fotovoltaikus vagy napelemek használata. Vannak olyan napenergia koncentráló (CSP) rendszerek is, amelyek például vályú alakú fényvisszaverő eszközök vagy tükörpanelek segítségével koncentrálják a Nap energiáját, hogy hőt nyerjenek belőle, melyet azután villamosenergia-termelésre használnak.

Voltak már eddig is olyan hibrid napenergia-eszközök, melyek a hő- és energiatermelő rendszereket kombinálták, de összességében drágábbak voltak és kevésbé hatékonyak.

A Tulane Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett hibrid napenergia-konverter, mind villamos energiát, mind pedig gőzt termel. A tudósok szerint a készülék nagy hatékonysággal és alacsony költséggel működik, ami jelentősen hozzájárulhatna a fenntarthatósághoz a kereskedelmi és ipari szektorokban.


A hibrid napenergia-átalakító Tulane-ban épült, vörös cellákkal rendelkező napelemes modulja. (Kép: Matthew Escarra)

A hibrid konverter hagyományos napenergia-kollektorokon alapul, beleértve a lapos síkú és parabolikus vályú kollektorokat (PTC) és az edényrendszereket, amelyekben a PV cellák hőelnyelőként működnek. A hibrid vevő egy tükrözött gyűjtőedény fókuszán helyezkedik el, amely olcsó kéttengelyes nyomkövetővel követi a Napot.

A készülék nagy hatékonyságú, több keresztelemű napelemekből termeli az áramot, melyek az infravörös napfény sugarait egy hőfogadóra irányítják, és az hőenergiává alakítja a sugarakat. A hőenergiát addig tárolhatják, amíg csak szükséges, és az széles körben felhasználható a kereskedelemben vagy akár az iparban.

A tesztek során a készülék teljes energiagyűjtési hatékonysága 85.1 százalék volt, míg a gőzteljesítmény elérte a 248 Celsius fokot. A becslések szerint a rendszer teljes élettartam költsége (LCOE) 3 cent (9 forint) lehet kilovattóránként.

"Örülök, hogy bebizonyítottuk nagyteljesítményű napenergia-átalakítónk terepi működését, és várakozással tekintünk annak folyamatban lévő kereskedelmi fejlesztésére" - mondta Matthew Escarra, a Tulane fizika és műszaki fizika egyetemi docense. A San Diego Állami Egyetem, a Boeing-Spectrolab és az Otherlab kutatói szintén részt vettek a projektben.

(Forrás: CellPress Képek: CellPress, Unsplash)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.