Egy virtuális világ, ami olyan mint a Sims - csakhogy ebben mi vagyunk a simek

2020 / 06 / 02 / Bobák Áron
Egy virtuális világ, ami olyan mint a Sims - csakhogy ebben mi vagyunk a simek
Sportolhatunk, kocsmázhatunk, de akár bankba is mehetünk a Manovában, ami a HTC korábbi vezérigazgatójának a nagyszabású víziója arról, hogyan fogjuk a jövőben használni a virtuális valóságot.

Képzeljünk el egy világot, ahol nyugodtan kezet foghatunk másokkal és az utcán nem kell két méteres távolságot tartani. Sci-fi? Az ám, de ez a világ hamarosan valóság lesz - legalábbis amennyire a virtuális valóság ma valóságos lehet. Az Xrspace időzítése szinte tökéletes, hiszen a járvány alatt emberek milliói döbbentek rá, hogy számtalan dolgot otthon, a gép előtt ülve is el lehet intézni, a Manova pedig ennek kínálja egy sokkal kifinomultabb módját.

A Sims szerű virtuális világban sportolhatunk, filmeket vagy sporteseményeket nézhetünk a barátainkkal, szervezhetünk meetingeket, tanórákat, jógázhatunk, táncolhatunk, vagy akár a bankba is elmehetünk, ha akkora szerencsénk van, hogy a tajvani SinoPac bankban nyitottunk számlát.

Bár a virtuális világ működéséről egyelőre kevés információt adtak a fejlesztők, de az biztos, hogy számos partnerrel együttműködnek, így ideális esetben a Manova hosszú távon egy valódi élő-lélegző virtuális hellyé nőheti ki magát, amelyben számtalan olyan dolgot intézhetünk el, amihez eddig a valóságra volt szükségünk. Jó példa erre a YC House ingatlanügynökség, akik az elsők között kezdtek együttműködni az Xrspace-szel, így az érdeklődők a virtuális valóságban nézhetik majd meg a kinézett (és persze a valóságban is létező) házakat.

Az ötlet a HTC korábbi vezérigazgatójától, Peter Chutól származik, aki a vállalatot elhagyva három évvel ezelőtt megalapította a saját cégét, az Xrspace-t. A tajvani vállalat néhány nappal ezelőtt mutatta be a saját VR-szemüvegét, a Movát, ezzel együtt pedig a Manova világát.

A Mova az úgynevezett "standalone" sisakok táborát erősíti, vagyis nem kell a számítógépre kötnünk. A számítási teljesítményt a sisakban található Snapdragon 845 proci és 6 GB RAM biztosítja (ez lényegében egy tavalyelőtti csúcskategóriás telefon specifikációja), emellett 5G-s adatkapcsolattal is rendelkezik. A fejlesztők állítása szerint a Mova 20%-kal könnyebb, mint a hasonló standalone headsetek, és képes érzékelni a felhasználó kézmozgását is, így külön kontrollerre sincs szükség a használatához.

Érdekes lesz látni, hogy mire megy az Xrspace, hiszen a Facebooknak is nagyon hasonló tervei vannak az Oculus Questtel valamint a Facebook Horizonnal, aminek márciusban meg is kezdődtek a béta tesztjei. A legnagyobb ellenfelük viszont ennek ellenére nem a Facebook, hanem az érdektelenség lehet, hiszen ahogy arról korábban írtunk, a felhasználók eddig nem nagyon kattantak rá a virtuális valóságra.

Ahhoz, hogy ez megváltozzon, valószínűleg a mainál sokkal kényelmesebben viselhető VR-eszközökre és olcsóbb árakra lenne szükség, de az is elképzelhető, hogy ha a VR eléggé hasznosnak bizonyul, akkor az emberek elkezdik arra használni, hogy munkamegbeszéléseket tartsanak vagy a hivatali ügyeiket intézzék a segítségével.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.