Mikor váltja fel végre a Skype-ot és a Zoomot a VR-sisak?

2020 / 05 / 06 / Pőcze Balázs
Mikor váltja fel végre a Skype-ot és a Zoomot a VR-sisak?
A Facebooknál állítólag dolgoznak az Oculus Quest VR-sisak új verzióján, de még mindig kevés ember furcsa hobbieszköze a VR headset. Mikor fogunk mindannyian ilyenekkel dolgozni otthonról?

Nyolc éve alapították a legígéretesebb virtuális valóság startupot, az Oculust, két év kellett csak hozzá, hogy a Facebook lecsapjon rájuk, de egyelőre valahogy mégsem lett tömegtermék a VR eszközökből. Pedig azt látjuk, hogy a hónapokon át tartó, kényszerű távollét miatt nagy szükségünk van a minket legalább digitálisan közelebb hozó megoldásokra - százmilliók használják a Zoomot és a Skype-ot, pedig azok csak hang és kétdimenziós képek segítségével próbálnak minket egy helyre terelni és ott tartani, munkaidőben és azon túl.

Most volna itt az a pillanat, amikor sorban állunk a VR sisakokért,

persze szépen, fegyelmezetten, kétméteres sortávval. Ahelyett, hogy idétlen és teljesen haszontalan grimaszokkal próbálnánk jobban látni és hallani a kollégáink pixeles képét és el-eltűnő hangját, 4K-s terekben kellene vidáman kergetnünk egymás avatarjait, de legalábbis a céges tárgyalók virtuálisan is unalmas másában kéne figyelnünk valami unalmas prezentációt, mintha csak ott lennénk.


Meeting a virtuális valóságban (Fotó: Glue)

Ehhez képest a tavasz, sőt, 2020, sőt a VR történetének legjobban várt játéka, a március végén megjelent Half-Life: Alyx mindössze 0.62%-os növekedést tudott elérni a Steam videojáték platform felhasználói számában. Persze ez is több százezer, sőt, majdnem egymillió ember, de hát a Call of Duty mobil verzióját az első hétvégén 172 millióan töltötték le - hol van ehhez képest az évek óta várt Half-Life folytatás?

Ha technológiai újdonságokról van szó, első a pornó és a játékok, utána jön majd az iroda,

és a VR-nél még az első kettő is várat magára. Ugyan létezik már szoftver, amivel virtuális terekben tudunk becsatlakozni Zoom megbeszélésekre, de arra még éveket kell várnunk, hogy mindenkinek ott legyen az íróasztalán egy kicsi, könnyű, önmagában működő sisak, amit elő lehet kapni, ha az ember a két várossal vagy két kontinenssel odébb ülő kollégaival szeretne gyorsan, fókuszáltan, és valóban elmerülten dolgozni.

És ugyan az, hogy a Facebook továbbra is fejleszti a külön rácsatlakoztatott számítógép nélkül is működő, 400 dollárért egész megfizethető Oculus Questet, jó hír, de a jobb hír az lenne, ha a Messenger 50 fős chatszobáiban már már mind ilyenekben ücsörögnénk. Talán majd a következő világjárvány idején.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.