Visszafele sült el Elon Musk két nagy terve

2022 / 11 / 21 / Pőcze Balázs
Visszafele sült el Elon Musk két nagy terve
Elon Musknak az elmúlt hete sem úgy sikerült a Twitternél, ahogyan szerette volna. Tömegével mondanak fel a beosztottai, miközben Donald Trumpot hiába engedné vissza a platformra, a volt elnök nem sieti el a visszatérést.

Ahogyan arról a Rakétán is beszámoltunk, a vállalat új tulajdonosa a hét közepén ultimátumot adott a kollegáinak: másfél napjuk volt arra, hogy eldöntsék, hogy hajlandóak-e "különlegesen keményen" dolgozni "az új Twitternél". Ehhez egy űrlapon kellett az "igen" gombra kattintaniuk, különben három hónap végkielégítéssel elbúcsúzik tőlük a cég. Ezt megelőzően Elon Musk egynapos határidővel megszüntette az otthonról való munka lehetőségét, illetve elküldte a cég vezetőinek a javát, és dolgozóinak a felét, vagyis körülbelül háromezer-hétszáz, feltehetőleg nem túl motivált kollegája maradt.

Félrement terv

A Gizmodo cikke szerint az ultimátumra adott első reakciókat követően Musknak és a csapatának megbeszéléseket kellett szerveznie az általuk kritikusan fontosnak tartott kollegákkal, hogy meggyőzzék őket arról, hogy maradjanak a cégnél, de még így is hatszáz és ezerötszáz között lehet azoknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy távoznak. Ráadásul az "igen"-re kattintókról ugyan van egy listájuk, de úgy tűnik, azokról nincs, akik nem szavaztak, mert például szülési szabadságon vannak, vagy épp más csatornán adták be a felmondásukat, vagyis ez a különös leépítés sem volt zökkenőmentesen zajlani.

Mindeközben többen úgy gondolják, hogy az oldallal valószínűleg sok technikai probléma lesz a közeljövőben: a TechCrunchnak nyilatkozó fejlesztő, Peter Clowes például azt mondta, hogy az eredeti csapata nyolcvanöt százalékát leépítették, míg a maradék kollegák nyolcvan százaléka nem volt hajlandó igent mondani Musk ultimátumára. Mások hat olyan kritikus rendszert emlegetnek, amelyeken most nem dolgozik egy mérnök sem. Egyes hírek szerint az egész irodaházat bezárták a hétvégére, szabotázstól tartva, és azt sem tudják, hogy kiket kéne végül beengedniük, ám a weboldalak és appok leállásait figyelő Downdetector adatai szerint ettől függetlenül valóban akadozik a szolgáltatás.

"A nép szava isten szava"

Ahogyan azt sejteni lehetett, Musk a két éve januárban Washingtonban kitört zavargások után kitiltott Donald Trumpot is visszaengedte a platformra. Azonban míg a Facebooknál már teljes "legfelsőbb bíróság" van az ilyen nehéz helyzetek rendezésére, a Twitter új tulajdonosa egyszerűen megszavaztatta a követőit, akiknek több mint ötvenegy százaléka gondolta úgy, hogy a volt elnöknek újra a Twitteren a helye. Musk ezt úgy kommentálta, hogy "A nép döntött. Trumpot visszaállítjuk. A nép szava isten szava." A politikus azonban egyelőre nem vette birtokba korábbi fiókját. Kérdés, hogy valaha meg fogja-e tenni, vagy inkább marad a hozzá köthető Truth social nevű Twitter-klónnál, amelyet a SensorTower elemzése szerint négymillióan se töltöttek le, miközben a Twitter aktív felhasználóinak a száma kétszázmillió fölött van.

Ami a közeljövőt illeti, a Platformer hírlevél szerzői szerint rövidesen újraindítják a katasztrofálisan debütált fizetős szolgáltatásukat, a Blue-t, majd lefejlesztik ennek az üzleti változatát, a titkosított direkt üzenetküldést, a platformon belüli pénzküldést, illetve a hosszabb formátumú szövegek publikálását. Musknak azonban közben a SpaceX-től állítólag jogszerűtlenül kirúgott kollegákkal és háromszázezer Tesla visszahívásával is foglalkoznia kell. Ez a hete sem lesz könnyebb az előzőnél.

(Borítókép: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)

"Kattints az igenre, és megtarthatod az állásodat" - ez Elon Musk ultimátuma a Twitter dolgozóinak Azok után, hogy kirúgta az emberei felét, és elküldte az alvállalkozók nyolcvan százalékát.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.