Visszaviszik a Space Launch Systemet az összeszerelő csarnokba

2022 / 04 / 19 / Bobák Zsófia
Visszaviszik a Space Launch Systemet az összeszerelő csarnokba
A NASA döntése szerint egyelőre elviszik az indítóállásról a holdrakétát, hogy kijavítsák a szeleppel és kábellel kapcsolatos hibákat, de a döntésben szerepet játszott egy beszállító késlekedése is.

A NASA nem folytatja a leendő Artemis küldetések rakétájának tesztelését, a járművet elszállítják az indítóállásról, vissza az összeszerelő csarnokba, ahol kijavítják az eddig detektált hibákat. Az április 1-jén kezdődő teszt során több probléma is akadt, ami az eredetileg néhány naposra tervezett folyamatot végül jóval meghosszabbította: a folyékony oxigén hőmérsékletével kapcsolatos hibákat sikerült kezelni, de a nem megfelelően funkcionáló hélium szelep és a folyékony hidrogén üzemanyag töltése során észlelt szivárgás már nagyobb akadályt jelentett és a tartályok feltöltésének ellenőrzése nem folytatódhat addig, amíg ezekre a problémákra nem találtak megoldást.

Az űrügynökség hétfői bejelentése szerint a rakétát valamikor a jövő hét elején, a jelenlegi tervek szerint április 26-án, visszaszállítják a Kennedy Űrközpont szerelőcsarnokába, ahol elvégzik a szükséges javításokat, majd, valószínűleg hetek múlva, újrakezdődhet a wet dress rehearsal teszt. A döntés hátterében a javítások szükségessége mellett egy másik faktor is szerepet játszott: a NASA egyik beszállítója, aki a nitrogéngáz ellátásról gondoskodik, rendszerfejlesztést végez, ezért ezt az időt kihasználva, egyúttal a hibajavításokra is most kerítenek sort.

Hogy mi lesz a sorsa a későbbi teszteknek és a történtek mennyivel hátráltatják az Artemis I missziót, azt még nem lehet tudni, de a NASA fejlesztésekért felelős társvezetője szerint a jelenlegi gyakorlatozás jó lehetőséget ad arra, hogy megtanulják, mit lehet tenni, ha a dolgok nem a várt módon alakulnak és finomítsanak a műveletek menetén.

(Space Fotó: NASA)

A NASA új holdrakétájának tesztelésével továbbra is gondok vannak, leállították a műveleteket Az SLS rakéta tesztelése nem halad problémamentesen, már többedszerre akadnak el a munkálatokkal. Ez alkalommal a folyékony hidrogén szivárgását észlelték a tank töltése közben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.