Visszaviszik a Space Launch Systemet az összeszerelő csarnokba

2022 / 04 / 19 / Bobák Zsófia
Visszaviszik a Space Launch Systemet az összeszerelő csarnokba
A NASA döntése szerint egyelőre elviszik az indítóállásról a holdrakétát, hogy kijavítsák a szeleppel és kábellel kapcsolatos hibákat, de a döntésben szerepet játszott egy beszállító késlekedése is.

A NASA nem folytatja a leendő Artemis küldetések rakétájának tesztelését, a járművet elszállítják az indítóállásról, vissza az összeszerelő csarnokba, ahol kijavítják az eddig detektált hibákat. Az április 1-jén kezdődő teszt során több probléma is akadt, ami az eredetileg néhány naposra tervezett folyamatot végül jóval meghosszabbította: a folyékony oxigén hőmérsékletével kapcsolatos hibákat sikerült kezelni, de a nem megfelelően funkcionáló hélium szelep és a folyékony hidrogén üzemanyag töltése során észlelt szivárgás már nagyobb akadályt jelentett és a tartályok feltöltésének ellenőrzése nem folytatódhat addig, amíg ezekre a problémákra nem találtak megoldást.

Az űrügynökség hétfői bejelentése szerint a rakétát valamikor a jövő hét elején, a jelenlegi tervek szerint április 26-án, visszaszállítják a Kennedy Űrközpont szerelőcsarnokába, ahol elvégzik a szükséges javításokat, majd, valószínűleg hetek múlva, újrakezdődhet a wet dress rehearsal teszt. A döntés hátterében a javítások szükségessége mellett egy másik faktor is szerepet játszott: a NASA egyik beszállítója, aki a nitrogéngáz ellátásról gondoskodik, rendszerfejlesztést végez, ezért ezt az időt kihasználva, egyúttal a hibajavításokra is most kerítenek sort.

Hogy mi lesz a sorsa a későbbi teszteknek és a történtek mennyivel hátráltatják az Artemis I missziót, azt még nem lehet tudni, de a NASA fejlesztésekért felelős társvezetője szerint a jelenlegi gyakorlatozás jó lehetőséget ad arra, hogy megtanulják, mit lehet tenni, ha a dolgok nem a várt módon alakulnak és finomítsanak a műveletek menetén.

(Space Fotó: NASA)

A NASA új holdrakétájának tesztelésével továbbra is gondok vannak, leállították a műveleteket Az SLS rakéta tesztelése nem halad problémamentesen, már többedszerre akadnak el a munkálatokkal. Ez alkalommal a folyékony hidrogén szivárgását észlelték a tank töltése közben.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A kutatók rájöttek, hogy az extrém Kerr-fekete lyukak, a fekete lyukak egy egyedülálló osztálya, váratlan jellegzetességeket produkál az eseményhorizont közelében, ami akár egy új fizika bevezetésével is járhat.
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Az OSIRIS-REx misszió során a Bennu aszteroidáról vett mintákat szállítja a Földre a NASA űreszköze, majd húsz perccel a szállítmány elengedése után halad is tovább az Apophis felé újabb küldetésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.