A NASA új holdrakétájának tesztelésével továbbra is gondok vannak, leállították a műveleteket

2022 / 04 / 15 / Bobák Zsófia
A NASA új holdrakétájának tesztelésével továbbra is gondok vannak, leállították a műveleteket
Az SLS rakéta tesztelése nem halad problémamentesen, már többedszerre akadnak el a munkálatokkal. Ez alkalommal a folyékony hidrogén szivárgását észlelték a tank töltése közben.

A NASA Holdra induló küldetéséhez kifejlesztett hatalmas Space Launch System a tesztelések utolsó szakaszában jár: a jelenleg zajló wet dress rehearsal az indítóálláson való végső ellenőrzést jelenti, amelynek során már az indításra készülnek fel a mérnökök. Ennek során nem csak a rakéta indítórendszerét vetik alapos vizsgálatok alá, hanem az üzemanyag betöltését és az indítást megelőző minden más létfontosságú műveletet begyakorolnak, hogy a hamarosan startoló misszió során minden megfelelően és biztonságosan működhessen.

A tesztek azonban lassan haladnak, többek között azért, mert több ízben is problémát detektáltak a rakéta tankolása közben. Az április 1-jén kezdődő vizsgálatok során először a kriogenikus folyékony oxigén hőmérsékletének szabályozásával, majd az üzemanyagtöltés szempontjából létfontosságú szelepek működésével is akadtak gondok, emiatt a visszaszámlálást több órával elhalasztották, később pedig a szelepek ellenőrzése miatt le is állították a tesztet.

Időközben sor került az Axiom Space történelmi missziójának indítására,

amelynek keretében a SpaceX Falcon-9 rakétájával az első, kizárólag civilekből álló (bár egy űrhajós múlttal rendelkező résztvevő is tagja a küldetésnek) legénységet szállították a Nemzetközi Űrállomásra. A Dragon kapszulát szállító rakéta az SLS indítóállásával szomszédos platformról startolt, így a programokat felcserélték és az eredetileg az Ax-1 küldetés előttre időzített tesztelést elhalasztották egy későbbi időpontra.

A próbát április 12-én indították újra, de a csütörtökre időzített tankolást a szeleppel kapcsolatos korábban észlelt problémák miatt csak részlegesen tervezték kivitelezni: a felső fokozatot nem vonták be a tesztekbe (kivéve a kábelek lehűtését, hogy a kriogenikus folyadékok fogadására alkalmas állapotát ellenőrizzék), csak az első fokozatot töltötték volna fel üzemanyaggal. A NASA tegnapi bejelentése szerint azonban, mikor a folyékony hidrogén először lassabb sebességű, majd gyorsabb töltését próbálták kivitelezni, az üzemanyag szivárgására lettek figyelmesek.

A rendellenes nyomást érzékelve a rendszer automatikusan leállította a folyamatot,

ezután a folyékony oxigén tankolását is megszakították (amivel szintén elakadtak a nap folyamán a kelleténél magasabb hőmérséklet érzékelése miatt), hogy szinkronban maradjon a két művelet.

Nem sokkal később kiderült, hogy az indítóállást a rakétával összekötő egyik kábel (tail service mast) hibája okozta a problémát, itt találták meg a szivárgás forrását. A tartályok jelenleg 49%-ra (folyékony oxigén), illetve 5%-ra (folyékony hidrogén) vannak feltöltve, és a NASA döntése szerint a műveleteket nem folytatják, sőt, a már betöltött üzemanyagot leeresztik a tartályokból.

A teszt további sorsáról a kábel vizsgálata után döntenek, az ezzel kapcsolatos megbeszélés eredményeit a mai napon teszi közzé az űrügynökség. A teszt halasztása azt is jelenti, hogy az Artemis I misszió is a tervezettnél később indulhat, bár egészen pontos időpontot korábban sem adtak meg a küldetés kezdetére.

(Fotó: NASA)

Problémák léptek fel az SLS rakéta tesztelése közben, ezért átmenetileg leállították a folyamatot A NASA a leendő Artemis küldetések rakétáját az indítóálláson teszteli, de a próbák során problémákat észleltek a folyékony oxigénnel, majd az első fokozat szelepeivel kapcsolatban, ezért a tesztet átmenetileg szüneteltetik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.