Víz alatti bicikliparkoló épül Amszterdamban

2021 / 09 / 14 / Bobák Áron
Víz alatti bicikliparkoló épül Amszterdamban
A négyezer kerékpár tárolására alkalmas garázs csak egy kis szelete a városvezetés terveinek, akik 2025-ig újabb százezer bicikli-parkolóhelyet akarnak létesíteni a városban.

Ahogy arról a Fast Company beszámolt, a nem mindennapi parkoló Amszterdam egyik legforgalmasabb csomópontja, az Amsterdam Centraal mellett fog megépülni, ahol a Wikipédia adatai szerint naponta mintegy 250 ezer ember fordul meg. Összehasonlításképpen, a Futureal 2017-es felmérése szerint Budapest legforgalmasabb pontja az Örs vezér tere, napi 150 ezres utasforgalommal.

A kerékpárgarázs egy olyan vízbe süllyesztett struktúra része lesz, amit azért hoztak létre, hogy a rakpartot megvédjék a véletlen hajóütközésektől. Ahogy azt Danny Esselman, a projekten dolgozó VerhoevenCS építésziroda főtervezője elmondta, az ütközésvédelmi rendszer és a rakpart között maradt némi szabad terület, amit úgy akartak kihasználni, hogy az nyilvános térként is funkcionáljon. Innen jött az ötlet, hogy a biciklitárolót a vízbe süllyesztik.

A tervezés során számos szempontot kellett figyelembe venniük, például hogy a garázs könnyen megközelíthető legyen, a szintkülönbség ne legyen túl nagy, és persze az is fontos volt, hogy a tároló esztétikailag is jó érzéseket keltsen az emberekben. A tervezők emellett arra is odafigyeltek, hogy az épülettel visszaadjanak valamit a természetnek: a pórusbeton használata lehetővé teszi, hogy a vízi növények és kagylók megtapadjanak a falakon, a kókusz szőnyegek segítenek a víz tisztításában, a műanyag hulladéktól egy háló védi a vizet, a fiatal halak pedig a "biohutáknak" nevezett hálós kosarakban nyerhetnek menedéket.

"Tervezőként tisztában kell lennünk azzal, hogy formáljuk a környezetünket, és fontos, hogy minimalizáljuk a munkánk hatásait" - vallja Esselman, aki szerint a garázzsal nem csak minimalizálni próbálták ezt a hatást, hanem javítani is a körülményeken.

A 2022-re elkészülő új kerékpártároló közel sem a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Hollandiában, Utrechtben például 2019-ben nyitották meg a vilag legnagyobb kerékpárgarázsát, ami 12 ezer bicikli tárolására alkalmas. A hatalmas kapacitásra szükség is van, hiszen a BBC már 2012-ben arról tudósított, hogy Hollandiában egyre nagyobb problémát okoz a kerékpárok tárolása, ami nem is meglepő, Amszterdamban a felmérések szerint például több bicikli van, mint ahány ember.

(Fotó: VerhoevenCS)

További cikkek a témában:

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Minden eddiginél többen bicikliztek idén júniusban Budapesten A Budapesti Közlekedési Központ forgalomszámláló eszközei több mint 418 ezer elhaladást mértek idén júniusban, ami 23%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.