Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne

2021 / 09 / 01 / Bobák Áron
Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne
A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.

Bár 3D-nyomtatással készült épületekről már itt, a Rakétán is számtalanszor írtunk, az ingatlanpiacon egyelőre még hiába is keresnénk ezeket a házakat, hiszen az egész világon mindössze néhány olyan 3D-nyomtatással készült lakóépület van, amit a készítői eladásra szántak. A 2017-ben alapított Icon az elmúlt években már több tucat ilyen épületet épített fel az USA-ban és Mexikóban, a legújabb projektjük azonban mégis mérföldkőnek számít, hiszen most először vettek részt olyan házak elkészítésében, amelyeket bárki megvásárolhat.

A 3Strands ingatlanfejlesztő iroda megbízásából készült, kétszintes házak a Logan Architecture tervei alapján készültek, az alsó szintjüket pedig teljes egészében 3D-nyomtatással építették fel. A végeredmény ismerős lehet, hiszen a Vulcan 3D-nyomtatóval készült struktúra meglehetősen emlékeztet az Icon első, még 2018-ban bemutatott épületére, azzal a különbséggel, hogy itt a betonból készült első szintre ráépítettek egy emeletet is, így hozva létre a 88-180 négyzetméteres alapterületű épületeket. A négy házból jelenleg már csak a kettő nagyobbik eladó, amelyek 141 és 180 négyzetméteres alapterületűek, és négy hálószobával, valamint három és négy fürdőszobával vannak ellátva. Az Austin belvárosától alig néhány kilométerre található házakat 745 valamint 795 ezer dollárért (átszámítva 220 és 235 millió forintért) árulják, ami ugyan valamivel magasabb, mint a város átlagos ingatlanárai, de mivel újépítésű házakról van szó, így vélhetőleg még mindig olcsóbb, mintha hagyományos módszerrel építették volna fel őket.

Az Icon alapítója, Jason Ballard korábban többször is hangsúlyozta, hogy a technológiával a céljuk a lakhatási válság csökkentése, hiszen a 3D-nyomtatás lehetővé teszi, hogy jóval olcsóbban készítsék el az épületeket. Azóta számos olyan projektben részt vettek, ami ezt a célt szolgálta, Mexikóban például a New Story nevű szervezettel összefogva egy komplett falu felépítésébe kezdtek bele hajléktalanok számára, de az utóbbi időben a portfoliójuk számos más, érdekes projekttel is bővült. A cég jelenleg két NASA-projektben is részt vesz, amelyek közül az egyikben egy Mars bázis prototípusát fogják létrehozni a houstoni Johnson Űrközpontban, emellett nemrég a Texasi Katonai Hivatallal is megállapodtak egy 353 négyzetméteres laktanya építéséről, ami a Camp Swift kiképzőközpont területén fog állni. Ezeket az építkezéseket a továbbfejlesztett Vulcan rendszer teszi lehetővé, amely a vállalat szerint jóval nagyobb struktúrák létrehozására alkalmas, mint az elődje, és kétszer olyan gyorsan lehet vele építkezni.

Az Icon egyelőre üzletileg is igazi sikertörténetnek tűnik, hiszen Ballard szerint az alapítás óta évi 400 százalékkal növelték a bevételeiket, alig egy hete pedig egy 207 millió dolláros tőkeemelést jelentettek be, ami jelentősen felgyorsíthatja a startup további növekedését.

További cikkek a témában:

Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.

Az USA-ban már lehet olyan házat venni, amit a helyszínen nyomtattak ki A három háló- és két fürdőszobával ellátott ház feleannyiba kerül, mint a hasonló, környékbeli otthonok.

Megérkeztek az egy nap alatt kinyomtatható házak A Mighty Buildings szerint nemsokára a házakat is úgy fogják gyártani, ahogy manapság az autókat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.