Vizelet hajtja a rák ellen sikerrel küzdő nanogépezeteket

2024 / 01 / 16 / Bobák Zsófia
Vizelet hajtja a rák ellen sikerrel küzdő nanogépezeteket
A nanobotok radioizotópos hatóanyagokat szállítanak a daganathoz és az egérkísérletek szerint egyetlen dózissal 90%-kal csökkentették a tumor méretét.

Spanyol kutatók együttműködésével elkészültek azok a nanobotok, amelyek hatékony megoldást jelenthetnek a rák elleni terápiákban és potenciálisan lecsökkenthetik a betegség kezelésének idejét. A nanoméretű eszközök, vagyis nanorobotok nem a hagyományos értelemben vett, motorral hajtott, önállóan mozgó szerkezetek, hanem olyan kicsiny struktúrák, amelyek külső környezeti hatásra haladnak előre akár az emberi/állati testen belül és hatóanyagokat tudnak magukkal szállítani a kijelölt célhelyszínre. A hatás lehet elektromos vagy mágneses, esetleg a környezet hőmérsékletének vagy kémiai jellemzőinek változása is szolgálhat meghajtóerőként számukra. A nanorobotok legfontosabb alkalmazási területe az orvostudomány, mivel általuk lehetővé válik a betegségek egészen precíz, célzott kezelése.

Az új nanobotok alapanyagát úgynevezett MSNP (mesoporous silica nano particles), vagyis nagyobb pórusokkal rendelkező szilícium adja, amelyek egyenként 450 nanométeresek és amelynek felszínéhez amino-propil-trietoxiszilánt kapcsoltak a kutatók, majd ezt glutáraldehid segítségével aktiválták. A vegyület funkcióját az MSNP és az ureáz enzim közti közvetítés jelentette. A felszínt emellett arany nanorészecskékkel fedték be. A nanobotok meghajtását az urea adta, aminek jelenlétében aktív mozgásba kezdtek és összerendeződve háromdimenziós struktúrákat alkottak. Az urea vagy más megnevezéssel karbamid a fehérjék lebomlása során keletkező végtermék, ami a vizelettel távozik a szervezetből és amit az ureáz enzim tud lebontani.

A nanobotok működését a kutatók egérkísérletek során figyelték meg és az eredmények szerint az eszközök hatékonyan szállították a kijelölt célhoz, azaz a húgyhólyag daganatokhoz a radioizotópos hatóanyagokat. Mivel a botok a húgyhólyagot bélelő urotéliumon nem tudtak keresztül jutni, de a daganat külső szövetein igen, ezért sikerrel juttatták be a vegyületet a rákos sejtek közé, a tumor pedig már egy kezelés hatására is 90%-kal csökkent az esetek többségében.

A kutatók összegzése szerint a kísérletek bizonyították, hogy a nanobotok alkalmasak lehetnek rá, hogy terápiás eszközként szolgáljanak, hatásos alternatívát nyújtva az eddigi módszerek helyett és új utakat nyitva meg a rákos megbetegedések gyógyításában.

(Fotó: Institute for Bioengineering of Catalonia, IRB Barcelona)


Lehet, hogy van élet a távoli, jeges “szemgolyó bolygón”!
Lehet, hogy van élet a távoli, jeges “szemgolyó bolygón”!
A planétát eredetileg 2017-ben fedezték fel, de a James Webb-bel most vizsgálták meg alaposabban. Ez alapján a szemgolyó bolygón akár lehetséges az élet jelenléte is.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.