Vizsgáljunk a karanténból pingvineket és távoli galaxisokat!

2020 / 03 / 31 / Felkai Ádám
Vizsgáljunk a karanténból pingvineket és távoli galaxisokat!
Kijárási korlátozás a szerencséseknek, teljes hatósági karantén a szerencsétlenebbeknek. Üljünk épp bármelyikben is, előbb utóbb mindenképp hiányozni fog a külvilág. Most két projektet mutatunk be, melyek segítségével a távolba, sőt akár a végtelenbe is tekinthetünk szobánk dermesztő magányából. A legjobb: ezzel pedig még a tudományt is segítjük.

Az első projekt a Pingvin Figyelő (Penguin Watch). Amennyiben feliratkozunk erre, akkor a feladatunk az lesz, hogy beazonosítsuk ezeket a monokróm madarakat a pingvinkolóniák környékén automatikusan lőtt képeken.

Ha ezt nem tartanánk izgalmasnak, akkor pedig várnak ránk a fura galaxisok. Pontosabban: különös alakú galaxisok. A Galaxy Zoo projekt immár több mint tízéves múltra tekint vissza, és az önkéntesektől azt kérik, hogy segítsenek a különböző galaxisok alakjának az osztályozásában. A feladat nem nehéz, sőt valójában még azt sem kell hozzá tudnunk, hogy mi az a galaxis egyáltalán.

 

Ugyanakkor az alak meghatározása a kutatók számára felbecsülhetetlenül fontos.

A galaxis alakja rengeteg mindent árul az adott galaxis múltjáról, egyebek mellett például azt, hogy mikor ütközött más galaxisokkal, mikor születtek benne csillagok és sok más hasznos információt. A csillagászok pedig rengeteg felvételt készítenek, ám ezek átnézése gigászi munka, amihez a civilek segítségét kérik.

A jelentkező rövid képzés után, már szaladhat is (persze a lakhelyelhagyási tilalom miatt csak képletesen) galaxisokat osztályozni.

Az utóbbi időben ráadásul egy fokkal még érdekesebb lett ez a feladat. Eredetileg ugyanis úgy gondolták, hogy az emberek jobbak az ilyesmiben, mint az algoritmusok, de mostanra a számítógép már nagyon sok galaxis osztályozására képes. Emiatt pedig a résztvevőkre már kifejezetten csak a különös alakú galaxisok besorolása hárul.

Egyébként a hasonló munka tett lehetővé egy sor fontos felfedezést, például azt, hogy a galaxisok közepén a fekete lyuk folyamatosan nő magától is, és ehhez nem kell, hogy a közelében mindenféle struktúrák ütközzenek egymással.

Pingvinfigyelésre itt, galaxisfigyelésre pedig itt jelentkezhetünk.

(Kép: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.