Vizsgáljunk a karanténból pingvineket és távoli galaxisokat!

2020 / 03 / 31 / Felkai Ádám
Vizsgáljunk a karanténból pingvineket és távoli galaxisokat!
Kijárási korlátozás a szerencséseknek, teljes hatósági karantén a szerencsétlenebbeknek. Üljünk épp bármelyikben is, előbb utóbb mindenképp hiányozni fog a külvilág. Most két projektet mutatunk be, melyek segítségével a távolba, sőt akár a végtelenbe is tekinthetünk szobánk dermesztő magányából. A legjobb: ezzel pedig még a tudományt is segítjük.

Az első projekt a Pingvin Figyelő (Penguin Watch). Amennyiben feliratkozunk erre, akkor a feladatunk az lesz, hogy beazonosítsuk ezeket a monokróm madarakat a pingvinkolóniák környékén automatikusan lőtt képeken.

Ha ezt nem tartanánk izgalmasnak, akkor pedig várnak ránk a fura galaxisok. Pontosabban: különös alakú galaxisok. A Galaxy Zoo projekt immár több mint tízéves múltra tekint vissza, és az önkéntesektől azt kérik, hogy segítsenek a különböző galaxisok alakjának az osztályozásában. A feladat nem nehéz, sőt valójában még azt sem kell hozzá tudnunk, hogy mi az a galaxis egyáltalán.

 

Ugyanakkor az alak meghatározása a kutatók számára felbecsülhetetlenül fontos.

A galaxis alakja rengeteg mindent árul az adott galaxis múltjáról, egyebek mellett például azt, hogy mikor ütközött más galaxisokkal, mikor születtek benne csillagok és sok más hasznos információt. A csillagászok pedig rengeteg felvételt készítenek, ám ezek átnézése gigászi munka, amihez a civilek segítségét kérik.

A jelentkező rövid képzés után, már szaladhat is (persze a lakhelyelhagyási tilalom miatt csak képletesen) galaxisokat osztályozni.

Az utóbbi időben ráadásul egy fokkal még érdekesebb lett ez a feladat. Eredetileg ugyanis úgy gondolták, hogy az emberek jobbak az ilyesmiben, mint az algoritmusok, de mostanra a számítógép már nagyon sok galaxis osztályozására képes. Emiatt pedig a résztvevőkre már kifejezetten csak a különös alakú galaxisok besorolása hárul.

Egyébként a hasonló munka tett lehetővé egy sor fontos felfedezést, például azt, hogy a galaxisok közepén a fekete lyuk folyamatosan nő magától is, és ehhez nem kell, hogy a közelében mindenféle struktúrák ütközzenek egymással.

Pingvinfigyelésre itt, galaxisfigyelésre pedig itt jelentkezhetünk.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.