Speciális technológiával, vízzel töltött ablaküveggel spórolhatunk a hűtési és fűtési költségeken

2023 / 01 / 14 / Bobák Zsófia
Speciális technológiával, vízzel töltött ablaküveggel spórolhatunk a hűtési és fűtési költségeken
A WFG, water filled glass, azaz vízüveg egyszerű, de hatásos módszerrel használható a lakások hűtésére vagy fűtésére. A berendezés egy magyar szakember találmánya, a fejlesztéseket egy brit startup végzi és a prototípust már egy tajvani egyetemen is tesztelték.

Hogyan lehet az otthonokat a lehető leghatékonyabb módon energiatakarékosabbá tenni? Az egyik megoldást a hűtési és fűtési módszerek megújítása jelentheti, mivel általában ezek emésztik fel a költségek jelentős részét: 2020-as európai uniós statisztikák szerint a háztartások által felhasznált energia 62,8%-át a lakások fűtése teszi ki, a fürdésre és más célokra használt melegvíz melegítése pedig emellett 15,1%-ot igényel. Érdekes módon a hűtésre használt energia mennyisége a magánszektor esetében elenyésző, csak 0,4%-át jelenti a teljes fogyasztásnak, de az Európán kívüli, forróbb klímájú térségekben jóval nagyobbak lehetnek a számok.

A nem fosszilis, megújuló energiaforrások segítségével környezetbarátabbá tehető a házak működtetése, valamint az okosotthon rendszerekkel való automatikus hőmérsékletoptimalizálás vagy az energiatakarékos berendezések is elősegíthetik a spórolást, de egyik módszer sem egészen ideális: az okosotthon rendszerek maguk is plusz energiát igényelnek a működéshez, a mindig legújabb, leggazdaságosabb gépek beszerzése költséges megoldás, míg a napelemekkel való energiaellátás életképes opció bizonyos évszakokban vagy földrajzi területeken, de nem mindig és mindenhol alkalmazható.

A házak alapvető szerkezetének átalakítása viszont olyan lehetőségeket rejt, amelyekkel hosszú távon is megoldható az energiahatékonyság és mindehhez még csak hatalmas változtatásokra vagy speciális anyagokra/berendezésekre sincs szükség. A napfény ugyanis más módon is a segítségünkre lehet az energiaellátásban, ahogy azt a Water-filled Glass Ltd technológiája is bizonyítja.

A Water-filled Glass (vízzel töltött üveg vagy vízüveg) startupot 2011-ben alapították Nagy-Britanniában és a cég székhelye az angliai Aldridge-ben található, az alapító tagok között pedig megtalálható Gutai Mátyás építész is, aki a technológia szellemi atyja. Gutai a BME-n tanult, majd különféle magyar, portugál és japán építészirodáknak dolgozott, mielőtt belekezdett a találmányának fejlesztésébe és Abolfazl Ganji Kheybarival együtt több tanulmányban ismertette a berendezés működését. A WFG ötletét vagyis inkább inspirációját a japán rotenburók, kültéri forróvizes fürdők adták, amelyekben télen is melegedhetnek az emberek a természet közelségében. A vízzel töltött ablaküvegekkel szintén környezetbarát módon és egyszerűen lehet kivitelezni a hűtést/fűtést is.

A technológia központi eleme a két vékony üvegpanelből álló ablak, amelyben a panelek között víz található, a víz keringését pedig a falakba helyezett vezetékek és tartályok teszik lehetővé. Napos, meleg időben a víz sokkal jobban elnyeli a meleget, mint a sima ablaküveg, majd a felforrósodott vizet, ami a tárolókba kerül, fel lehet használni fürdésre, mosásra vagy később, szükség esetén a ház újbóli felfűtésére. A ház így kevésbé melegszik fel, hideg időben pedig a víz szigetelőrétegként funkcionál, emellett egy beépített hőszivattyú segítségével a víz hűtése/fűtése is kivitelezhető. A víz keringetése és a szivattyú integrálása persze plusz energiafelhasználással jár, de az elkészített tanulmányok szerint így is jelentős a különbség takarékosság tekintetében a hagyományos hűtési és fűtési módszerek és a WFG használatával megvalósuló hőmérsékletszabályozás között.

A 2020 júliusában publikált vizsgálati eredmények szerint a WFG, más típusú ablaküvegekkel összehasonlítva 3-84%-os energiamegtakarítást tesz lehetővé, ami négyzetméterenként 0,99-24,25 dolláros (mai árfolyamon 362-8867 forintos) költségcsökkentésnek felel meg. A nagy eltérések az adott klíma függvényében alakulnak, a napsütéses órák száma és az évszakonként eltérő átlaghőmérséklet is szerepet játszik a vízüvegek teljesítményében. A szimulációk során egy 17,5 négyzetméteres irodahelyiség energiafogyasztását vették figyelembe, 13 városban, minden éghajlati kategóriában és hagyományos két-, és háromrétegű ablakokkal, valamint hagyományos hűtési/fűtési módszerekkel vetették össze a hőszivattyúval kiegészített WFG teljesítményét.

Az eredmények alapján a vízüveg majdnem minden éghajlati régióban 47-72%-os megtakarítást tesz lehetővé a kétrétegű üvegekhez képest és 34-61%-ot a háromrétegűvel összevetve.

A WFG újabb változata, az okos vízzel töltött üveg (SWFG) hasonlóan jól teljesített a szimulációs teszteken - a különbség a kétfajta verzió között az, hogy az SWFG a világosság szintjéhez igazodva áttetszőből sötétebbre válthat a hozzáadott színezőanyagoknak köszönhetően.

A vízablakok prototípusait két valódi épületen is kipróbálták a szakemberek: az első teszthelyszín Kecskemét volt, ahol elkészült a Water House 1.0, majd a tajvani Feng Chia Egyetemen felépült a Water House 2.0 is. A rendszer működését és jellemzőit emellett számos más intézmény munkatársai is vizsgálják Hongkongban, Spanyolországban és Kínában is. A technológiát Gutai 2011-ben szabadalmaztatta és azóta is folyamatosan fejlesztik a rendszert a Water-filled Glass cég tagjaival, Abolfazl Ganji Kheybarival és Daniel Gabor Schinagllel. A WFG-nek terveztek már alap (WFG-B), hőtárolásra alkalmas (WFG-S), csővezetékekhez kötött fejlett (WFG-A), hőszivattyút tartalmazó prémium (WFG-P) és speciális igényekre szabott csere (WFG-E) verziót is, de mindezek kombinációját is lehet alkalmazni egy épületen belül a hatékonyság maximalizálására.

Ahogy Gutai mondta a Loughborough Egyetem közleménye szerint, az üveg a WFG technológiával a fenntartható építészet alapvető része lehet, mivel az ablakokat érő fény miatti felmelegedés az új típusú megoldással nem hűtéssel kezelendő problémát jelent, hanem lehetőséget arra, hogy a keletkező hőt valahova máshová elvezessék és felhasználják.

(Dezeen Fotó: Water-filled Glass Ltd)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.