Vonatok, amelyek akkor is villannyal mennek, ha 80 kilométeren át nincs felsővezeték

2021 / 05 / 11 / Rácz Tamás
Vonatok, amelyek akkor is villannyal mennek, ha 80 kilométeren át nincs felsővezeték
A Stadler az ABB technológiájával szállít olyan motorvonatokat német vonalakra, melyek akkumulátoros működéssel suhannak át a felsővezeték nélküli szakaszokon.

A Stadler az ABB-től rendelte meg azt a vasúti technológiát, mely egy észak-németországi illetve egy berlini vasúti vállalat egyes vonalain a nem teljesen villamosított pálya átalakítása nélkül is  javítani tudja az energiahatékonyságot és csökkenti a CO2-emissziót. Az ABB rendszerének különlegessége a nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátorokkal működő fedélzeti energiatárolás.

Az ABB áramátalakítóit és energiatároló rendszereit 55 darab új beszerzésű, kettős üzemmódú, hibrid motorvonatra telepítik. Az egyik vevő, az NAH.SH megbízása világviszonylatban is a legnagyobb egyszeri, akkumulátoros motorvonatokra szóló megrendelés.

Az új vonatok egy részben villamosított hálózaton üzemelnek majd. A hálózat leghosszabb, nem villamosított szakasza 80 km hosszú, amelyen eddig dízelüzemű vasúti járművek közlekedtek. A nagy teljesítményű, hosszú élettartamú akkumulátorok az új vonatokban akkor töltődnek fel, amikor a jármű a villamosított vonalszakaszokon közlekedik (illetve töltésükre az útvonalon kijelölt pontokon is sor kerülhet). Az energiatároló rendszer a vasúti járműtelepen is tölthető, itt a jármű 400 vagy 1000 V feszültségű töltőre csatlakoztatható.

További cikkek a Rakétán:

A németek állami vasúttársasága hidrogénhajtású vonatot fejleszt A Siemens Mobility és a Deutsche Bahn közös projektjének célja a dízelvonatok lecserélése.

A hidrogén lesz a következő évtizedek legjövedelmezőbb üzlete - mondja az USA egyik legnagyobb befektetési bankja "Olyan, mint az okostelefonpiac volt 2007 előtt" - írja a Bank of America a legújabb elemzésében a hidrogénpiacról.

Megújuló energia-tárolás hőenergia felhasználásával A szél- és napenergia a fosszilis energiatermelésnél jóval tisztább módszerek mindössze egyetlen dolgot nem tudtak, amit az utóbbiak igen: a konzisztens rendelkezésre állást. Eddig.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Jövőre indulna az építkezés, és 2050-re elkészülhet az első űrlift
Jövőre indulna az építkezés, és 2050-re elkészülhet az első űrlift
Egy ilyen építmény kaput nyitna a Naprendszerbe, és olcsóbban és gyorsabban juthatnánk el akár a Marsra is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.