A pokol bejáratát nyitják meg a kutatók, hogy lefúrjanak egy vulkán gyomráig

2021 / 11 / 26 / Bobák Zsófia
A pokol bejáratát nyitják meg a kutatók, hogy lefúrjanak egy vulkán gyomráig
Ha nem is egészen a Föld középpontjáig, de jelentős mélységbe fúrnak le a mérnökök és kutatók Izlandon, egyenesen egy vulkán magmakamrájának belsejébe, hogy megépítsék a világ első magmaobszervatóriumát.

A Krafla vulkanikus terület 10 kilométer széles és 90 kilométer hosszú repedési zónája az egyik legaktívabb az Izlandon található vulkáni zónák közül, ezen a területen, az egyik múltbeli kitörés során keletkezett a Víti kráter, amelynek neve izlandi nyelven a poklot jelenti. Itt jelölték ki a kutatók azt a helyszínt, ahol a tervek szerint néhány év múlva megkezdik a fúrást a két kilométer mélyen fekvő magmakamráig, hogy létrehozzák a világ első magmaobszervatóriumát.

A Krafla Magma Testbed (KMT) projekt keretében, melyet többek között a CSDP (Continental Scientific Drilling Program) finanszíroz, 2023-ban vagy 2024-ben kiássák az első furatot, majd számos, a magma környékére telepített szenzorral és időről időre felhozott mintákkal a környezet hőmérsékletéről és kémiai összetételéről gyűjtenek információkat. Ez nemcsak a vulkánok működésének megértését segítheti elő, hanem a geotermikus energiát kiaknázó vállalatok munkáját is megkönnyíti, mivel a magmakamra szomszédságában az extrém forróságnak köszönhetően a folyadékok elérik a szuperkritikus állapotot, az innen származó energia mennyisége pedig jóval meghaladja a kevésbé magas hőmérsékletű területeken kialakított furatokból kinyert energiáét.

A leendő obszervatórium közelében a Landsvirkjun vállalat tart fenn egy geotermikus erőművet, ahol 18 furatból feltörő magas-, és középnyomású gőz működtet két 30 MW-os turbinát. A szuperkritikus folyadékok használatával ezzel szemben elég lenne mindössze két furat fenntartása is ahhoz, hogy a jelenlegi energiamennyiséget elérjék. A Landsvirkjun 2009-es véletlen felfedezése vezetett a projekt ötletének születéséhez is: ekkor az egyik fúrás alkalmával 900 Celsius-fokos magmát fedeztek fel 2100 méter mélységben, ami szokatlanul sekélynek számít a magmakamrák elhelyezkedését illetően. A feltörő 450 Celsius-fokos gőz üvegszilánk darabokat is magával sodort a felszínre, de alaposabb megfigyeléseket nem tudtak végezni a vállalat szakemberei, mivel nem számítottak arra, hogy olvadt kőzetbe ütköznek munka közben.

A fúráshoz használt eszközeik is tönkrementek a rendkívüli forróságban, ezért most a KMT projekt egyik legnagyobb kihívását az jelenti, hogy megfelelően korrózióálló és strapabíró berendezést gyártsanak, ami hosszabb távon is kiállja a próbát a magma közvetlen közelében. Ez nem lesz egyszerű feladat: a KMT leírása szerint a magma azért számít a földkéreg utolsó felfedezetlen határvidékének, mert ennek megfigyelése képviseli a legnagyobb műszaki kihívást az emberek számára, de az obszervatórium által elérhető lehetőségek miatt mégis megéri az erőfeszítést.

"Voltunk a Marson. Voltunk a Vénuszon is. De még sohasem figyeltük meg a magmát a Föld felszíne alatt."

- mondta Paolo Papale, az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet kutatója a Science-nek. A projekt alatt gyűjtött információk hozzájárulhatnak, hogy a kutatók megismerjék az olvadt kőzet mozgásának sajátosságait és a jövőben sokkal pontosabban jelezzék előre a vulkánkitöréseket. Jelenleg még az előkészítési munkák zajlanak, ebben a fázisban azt modellezik, hogy potenciálisan hogyan viselkedhet majd a magmakamra, mikor felnyitják.

A Föld alatt rejtőző magma közvetlen megfigyelése újdonságnak számít, de nem ez az első eset, hogy Izlandon egy vulkán területén ilyen mélységekbe fúrnak le a kutatók, 2017-ben a Reykjanes-félszigeten 4659 méter mélyre jutottak az Izlandi Mélyfúrási Projekt (Iceland Deep Drilling Project, IDDP) során, ahol 427 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek és több mintát is begyűjtöttek.

(Fotó: Pixabay/ELG21)

További cikkek a témában:

A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
A Cseh Köztársaságból nyílik a Pokol bejárata egy különös kastély alatt A legendák szerint a Houska kastély az egyik legfélelmetesebb hely a világon, ami nem is csoda, hiszen a Pokol bejárata fölé épült. Mi igaz a mendemondából, és mi köze az egésznek a Škodához?
Aktív vulkáni tevékenységet mértek a Vénuszon Újabb bizonyíték látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy tűzhányók nem csak a Földön léteznek, illetve működnek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.