Egyhüvelykes szenzorral és szupergyors wifivel debütál a Xiaomi új csúcstelefonja

2023 / 02 / 26 / Bobák Áron
Egyhüvelykes szenzorral és szupergyors wifivel debütál a Xiaomi új csúcstelefonja
A Xiaomi az idei csúcstelefonjával nem próbálta teljesen a feje tetejére állítani a mobilpiacot, de a Xiaomi 13 így is elég sok területen fejlődött az elődjéhez képest. A telefon többek között az eddig csak a profi fényképezőgépekre jellemző kameraszenzorral érkezik, emellett pedig ez az egyik első olyan készülék, ami már támogatja a korábbinál sokkal gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő Wi-Fi 7 szabványt.

Ahogy tavaly, úgy a Xiaomi idén is két telefont küld a nemzetközi piacra, ami azt jelenti, hogy Magyarországon a sima Xiaomi 13 mellett a Pro jelzésű modell lesz elérhető - előbbi a február elején bemutatott Samsung Galaxy S23, utóbbi pedig az S23+ árkategóriájában érkezik, arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a későbbiekben számíthatunk-e Ultra modellre is. Ahogy arról írtunk, a tavalyi 12S Ultra modellt nem forgalmazták globálisan, pedig ez volt az első olyan telefon, ami már a Sony egyhüvelykes méretű, IMX989 kameraszenzorával érkezett.

Az okostelefonok kategóriájában szokatlanul nagynak számító érzékelőt idén a Xiaomi 13 Pro örökölte meg, amelynek az 50 megapixeles főkamerájánál már egy ilyen szenzort találunk. A telefon kamerája ezen túlmenően is sokat fejlődött a tavalyi modellhez képest, hiszen a főkamera kapott egy lézeres autofókuszt is, míg a telefotó lencse az eddiginél nagyobb optikai és digitális zoomot tesz lehetővé. Míg a Xiaomi 12 Próban még csak 2x-es optikai zoomot találtunk, a 13 Pro telefotó lencséje már 3,2x-es zoomot tesz lehetővé, míg digitálisan akár 70-szeresen is ráközelíthetünk a témára. A hátlapi kamerarendszert egy 50 megapixeles nagy látószögű kamera teszi teljessé, ami a specifikáció alapján nem sokban különbözik a tavalyi modellétől. A készülékkel akár 8K felbontásban is készíthetünk videókat másodpercenként 24 képkockás sebességgel, ami valamivel alacsonyabb, mint amit a Galaxy S23-szériánál láthattunk.

A telefon a Xiaomi 12 Próhoz hasonlóan 6,73 colos, 3200x1440 pixeles felbontású AMOLED kijelzőt kapott, ami 1 és 120Hz között tudja állítani a képfrissítés gyakoriságát attól függően, hogy milyen tartalom fut rajta. A kijelző tekintetében a fényerőben tapasztalhatunk majd változást, hiszen az új telefon már 1900 nites maximális fényerővel rendelkezik, ami jóval magasabb érték, mint a 12 Prónál. Természetesen frissült a telefon hardvere is, hiszen a Xiaomi 13-ban és 13 Próban már a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 processzort találjuk, ami mellé a Pro modellnél 12 GB RAM és 256 vagy 512 GB tárhely társul - utóbbi tárhelyméret a tavalyi telefonnál még nem volt opció.

A Xiaomi 13-as szériájának egyik nagy újítása, hogy mindkét készülék támogatja az új, Wi-Fi 7 névre keresztelt szabványt, ami jóval nagyobb sávszélességet és sokkal alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé, mint a ma elterjedt Wi-Fi 6 és Wi-Fi 6e szabványok - persze ha van megfelelő routerünk hozzá. A hivatalosan IEEE 802.11be névre keresztelt szabvánnyal a hálózati eszközöket gyártó TP-Link szerint akár 46 Gbit/s letöltési sebesség is elérhető, így csaknem ötször gyorsabb, mint a korábbi verziók, emellett bizonyos esetekben akár százszor kisebb késleltetést tapasztalhatnak a felhasználók.

A Xiaomi 13 Pro ugyanúgy 120 wattos teljesítménnyel tölthető vezetékkel és 50 wattal vezeték nélkül, mint a tavalyi modell, viszont a Samsunghoz hasonlóan a Xiaomi is megnövelte az akkumulátor méretét, így a készülékben a tavalyi 4600 helyett már 4820 milliamperórás akkumulátort találunk. A készülék továbbra is rendlekezik IP68 víz- és porállósággal, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval és sztereó hangszóróval is.

Ami a kisebbik, Xiaomi 13 telefont illeti, ez a készülék a tavalyinál valamivel nagyobb, 6,36 colos képátlójú kijelzővel érkezik és természetesen ebben is a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 processzort találjuk, emellett fontos változás, hogy immár az olcsóbb csúcstelefonban is találunk zoomos telefotó lencsét. A Xiaomi 13 ennek köszönhetően ugyanúgy 3,2x-es optikai zoomra képes, mint a drágábbik modell, emellett a Xiaomi 12-höz képest egy nagyobb felbontású, 12 megapixeles nagy látószögű kamerát is kapott. Ahogy fentebb már említettük, ez a telefon is támogatja a Wi-Fi 7 szabványt, a 4500 milliamperórás akkumulátor és a 67 wattos töltési teljesítmény viszont nem változott tavalyhoz képest.

A Xiaomi magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint a készülékek itthon március 8-tól lesznek megvásárolhatóak a Xiaomi hivatalos csatornáin keresztül. A Xiaomi 13 Magyarországon 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel ellátott változatban lesz kapható 390 ezer forintért, míg a Xiaomi 13 Pro 12 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel kapható változata 525 ezer forintba fog kerülni, vagyis pontosan ugyanannyiba, mint a Samsung Galaxy S23+.

Javítás 2023.03.02: A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a Xiaomi 13 az első készülék, ami támogatja a Wi-Fi 7 szabványt. Ez technikailag igaz, hiszen Kínában a telefont már tavaly decemberben bemutatták, ám a nemzetközi piacon a február eleje óta kapható OnePlus 11 megelőzte.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez: a Samsung egyelőre búcsút mondott a saját fejlesztésű Exynos processzoroknak, így az S23 már egységesen Snapdragon chipekkel kerül boltokba.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.