Xplora gyerek okosóra – a legjobb első okoseszköz gyerekeknek

2021 / 12 / 02 / Felkai Ádám
Xplora gyerek okosóra – a legjobb első okoseszköz gyerekeknek
Az Xplora okosóra a gyereknek nagyobb önállóságot, a szülőnek pedig minden eddiginél komolyabb biztonságérzetet ad. Megfelelő korosztálynak ez lehet a tökéletes karácsonyi ajándék.

Egy gyerekeknek szánt elektronikai eszköz fejlesztése bonyolult kötéltánc, mivel a tervezőknek valójában két célcsoport elvárásait kell szem előtt tartani – értelemszerűen a gyerekét, valamint a szülőét. A Xplora X5 Play gyerek okosóra legnagyobb előnyei pedig épp abból következnek, hogy a készülék mögött álló vállalat a fent kifejtett állítással tökéletesen tisztában volt. Ahogy nyilván azzal is, hogy ezeket az időnként széttartó elvárásokat lehetetlen lenne csak úgy általában egybefésülni, így az okosórának – mint a legátgondoltabb, és épp ezért legjobb elektronikai eszközöknek általában – akad egy központi tematikája, és ez a terméknévben is kifejezett felfedezés, valamint az attól elválaszthatatlan önállósodás.

Mielőtt azonban rátérnénk a személyes tapasztalatokra, következzék egy gyors kitérő a technikai paraméterekről. Az egyébként norvég okosóra alapvetően visszafogott, fekete színben érhető el, de a másodlagos színek tekintetében már több választásunk is akad: rózsaszín, kék, zöld és fekete. Valamint a szíjból is vásárolhatunk különböző színínűeket. Az óra nem nehéz, de jó értelemben van súlya, tehát – pestiesen szólva – érződik, hogy akad benne anyag rendesen, és bár ilyen szempontból nem teszteltük, de valószínűleg vidáman túléli, ha egy tesi öltözőben véletlenül leejtik. Az óra megpróbáltatásokra lett tervezve, így 1,5 méteres mélységig vagy harminc percig vízálló is (tehát elvileg az sem gond, ha a csemete magán felejti, és kézmosáskor a csap alá kerül).

A strapabíró szerkezet középpontja az 1,4 hüvelykes színes érintőképernyő (240×240 felbontás), míg a háttérben Android operációs rendszer ketyeg. Az órának két fontosabb kiegészítője akad: 0,3 MP-es selfie-kamera, valamint a G-sensor érzékelő. Az eszköz 2G, 3G és 4G frekvenciasávokon működik, és mindenképp szükségünk lesz a használathoz egy SIM kártyára (ez lehet Nano SIM vagy e-Sim), csak ezzel működik. A technikai és a műszaki részletekről itt olvashatunk.

Ezek tehát azok a masszív alapok, melyre az óra, mint céleszköz épül. Az Xplora elsődleges célja tehát ugyanis a gyerek első, önálló lépéseinek a segítése mind a telekommunikációs eszközök közt, mind pedig a valóságos világban. Az Xplorát az eszköz mellé elküldött sajtóanyag alapján ennek megfelelően azoknak a 4-11 éves gyerekeknek szánják, akik a szüleik szerint még túl fiatalok egy okostelefonhoz, ugyanakkor elég idősek ahhoz, hogy bizonyos helyzetekben telefonra legyen szükségük. Annak megállapításában tehát, hogy nekünk és a gyerekünknek mennyire hasznos ez az óra, a leginkább az előbbi mondat lesz a segítségünkre – magyarán túl kicsi gyereknél nincs értelme, míg körülbelül 11 éves kor felett kinőnek belőle.

Ez egyébként megfelel a személyes tapasztalataimnak is – Az én gyerekeim 3, 10 és 12 évesek, és míg a legkisebb nem nagyon tudott mit kezdeni vele, és egyelőre egy Hotwheels inkább lenyűgözi őt, addig a 12 éves legnagyobb fiam, akinek már saját telefonja is van, szintén nem tépte fel a dobozt az izgalmában. A 10 éves lányomnál viszont az óra nagyon betalált, épp azért mert az első olyan eszköz, amit bevihet az iskolába, amivel tudja tartani a kapcsolatot a külvilággal, lehet vele fényképeket készíteni, és a számára izgalmasnak bizonyult a lépésszámláló játék is. Annak ellenére, hogy itthon használ mind laptopot, mind táblagépet (ez az online oktatás miatt elkerülhetetlen volt), az óra inkább állt hozzá közel, sokkal személyesebbnek érezte ezt az imént említetteknél.


(Raketa.hu)

Gyorsan nézzük át a funkciókat, hogy megértsük miért lehet megfelelő korosztály esetén kiváló választás ez az eszköz: az okosórával a gyermekünk hívásokat kezdeményezhet és fogadhat, de csakis az előre jóváhagyott kapcsolatokkal, a GPS funkció segítségével pedig az Xplora applikáción (erre mindjárt visszatérünk) keresztül valós időben láthatjuk a csemete pontos tartózkodási helyét. Az „Iskola mód” bekapcsolásával az órára érkező telefonhívások tiltásra kerülnek, és ilyenkor az SOS gomb, az emlékeztető és az óra pozíciójának küldése marad elérhető, a többi funkció ebben az időszakban ki van kapcsolva (egyébként távolról akár teljesen ki is kapcsolhatjuk az eszközt). Vészhelyzet esetén a gyermek megnyomhatja az SOS gombot, így azonnal segítségére siethetünk, hiszen a szülői alkalmazásban láthatjuk a pontos helyét. Szülőként lehetőségünk van biztonsági zónák beállítására is: az Xplora alkalmazásban meghatározhatjuk azokat a biztonságos területeket, ahol a gyermekünk tartózkodhat. Ha gyermek be- vagy kilép egy előre meghatározott területről, arról az óra értesítést küld nekünk.

Már beszéltem fentebb a lépésszámlálós játékról, ez az úgynevezett GoPlay program, mely során a gyerek 1000 lépésenként egy érmét kap. Az összegyűjtött érmeket aztán az Xplora Goplay platformján keresztül ajándékokra, szolgáltatásokra, jelvényekre lehet váltani, de a gyerekünk jótékonysági szervezeteknek vagy akár a barátainak is adhatja. A lányom azóta nagyon rajta is van, hogy bizonyos lépésszám-határokat (a videojátékos világból ismerős achievementek és trófeák analógiájára) elérjen. Ilyen szempontból tehát az óra egy olyan kütyü, amely épp szembemegy a szülők jellemző kütyüfélelmeivel, mivel nem a képernyőhöz szegezi a gyereket, hanem ösztönzi arra, hogy kimozduljon a négy fal közül. Ráadásul úgy tűnik, hogy erre a kampányra ez a korosztály pont megfelelően érzékeny.

Fontos még a kezelhetőség: az óra magyar menüvel rendelkezik, a használata pedig egyszerű – egyetlen gomb található rajta, ezzel lehet ki- és bekapcsolni a készüléket, valamint hosszabb nyomvatartással ez indít segélyhívást. Minden más applikáció és funkció az érintőképernyőn jobbra vagy balra húzással, kijelöléssel érhető el, illetve működtethető – mindez egyébként teljesen olajozottan működik, a rendszer megfelelően gyors. A lányom számára ez a letisztult, intuitív kezelés elsajátítása másodpercekben volt mérhető, viszont az talán nem árt, ha a gyerek már tud olvasni, bár az ikonok is elég nagyok és érthetőek.

Az órát a használathoz hozzá kell rendelnünk egy szülői telefonhoz, ami gyors és egyszerű folyamat, az applikáció letöltése után pár perc alatt elvégezhető. Egyébként lehetőség van egy második szülői telefon beállítására is.

Az Xplora sajtóanyaga nem véletlenül hangsúlyozza, hogy a szülők elég komoly felügyelettel bírhatnak az eszköz felett, mivel ez a szóban forgó korosztály esetén bizony fontos szempont. Az órán nem érhető el (és nem is telepíthető rá) közösségi médiás alkalmazás, és az összes kapcsolatot a szülői applikáción keresztül hagyhatjuk jóvá. Ezt egyesek talán kifogásolhatják, és digitális póráznak láthatják az eszközt, de valójában a szóban forgó korosztály esetén ilyesmire egyrészt szükség van, másrészt az óra épp nagyobb szabadságot tesz lehetővé a gyerek számára, éppen azért mert a biztonságnak hála az önállósodásra is előbb kerülhet sor. A mai szülői generáció az elektronikai eszközök fejlődésével párhuzamosan nőtt fel, így az esetünkben sokszor elsikkadt ezeknek az eszközöknek a veszélye. Az Xplora esetén viszont láthatóan gondoltak erre, és ahelyett, hogy belelöknénk a gyereket a telekommunikációs eszközök felnőtt medencéjébe, az X5 Play épp az a „digitális úszóiskola”, amire szükség van egy ilyen fejesugrás előtt. Viszont az óra értően felhasználja a modern technológia előnyeit is, így nem megköt, hanem véd, és ezáltal tehát komolyabb szabadságot tesz lehetővé.

Ami kényes kérdés lehet, az a Xplora ára, mivel ez bolttól függően körülbelül 50 000 - 60 000 forint körül mozog. Igaz létezik ennél olcsóbb model is is, az XGO2, amelyet akciósan már körülbelül 36 000 forintért is hazavihetünk. Ez utóbbit mi nem próbáltuk ki személyesen, de azt az információt kaptuk, hogy ez tudásában hasonló az Xplorához.

A szerkesztőségben beszélgettünk is az Xplora áráról, és többen felhúzták a szemöldökük, hiszen bizonyos értelemben az óra semmi újdonságot nem ad. A lépésszámlálótól kezdve a GPS-en át a kameráig minden funkció összebarkácsolható egy beugró szintű okostelefonon is, sőt akadnak a gyerekek csuklóján is jól mutató fitnesz okosórák és sok egyéb költséghatékonyabb megoldás. Jómagam azonban hiszek a dedikált eszközökben, tehát a bizonyos célra kifejlesztett, és ezt a célt a kivitelezéstől kezdve a hardveren át egészen a szoftverekig radikális módon tükröző, elektronikus célszerszámokban, és az Xplora épp ilyen: egyszerre strapabíró, mutat jól és elegánsan egy kislány kezén is, szoftveresen alaposan átgondolt, a gyerek biztonságát és magánéletét kiemelten fontosnak tartó csuklón viselhető okostelefon. Bevallom, én a lépésszámlálót kicsit parasztvakításnak éreztem, de még ez is (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt) komolyan megmozgatta a gyereket.

Magyarán a megfelelő korosztály esetén (amit én egyébként inkább az alsós tagozatokban jelölnék ki) az Xplora olyan valami, ami rengeteget ad hozzá a mindennapokhoz, és teszi ezt könnyedén, időkímélő és kompromisszummentes módon. Az óra által kitűzött és sikeresen megvalósított célok „körül-házi-barkácsolásáról” pedig épp ez utóbbiak nem mondhatóak el – tehát elképzelhető, hogy akad olcsóbb, ám kétségkívül nem teljes értékű alternatíva, ami rengeteg szöszöléssel jár, és cserébe vagy a szülő vagy a gyerek nem lesz teljesen elégedett. Az óra áránál tehát nem árt figyelembe venni ezt a kontextust is, ahogy azt is, hogy valójában tehát inkább egy gyerekeknek készült, miniatűrizált okostelefonról beszélünk, mint egy hagyományos okosóráról.

Ezen a linken lehet az X5 Play-ről és az XGO2-ről minden információt megtalálni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.