Épül egy időpiramis, amit senki a ma élők közül nem fog látni

2023 / 04 / 29 / Bobák Zsófia
Épül egy időpiramis, amit senki a ma élők közül nem fog látni
Németországban olyan piramis építésének kezdtek neki még 1993-ban, ami csak 3183-ra lesz készen. Az építkezés az időnek állít emléket és az emberi kitartás tesztelésére szolgál, de jövője kétséges.

Manfred Laber 1932. május 15-én született Wemdingben és művészi pályájának kezdetekor valószínűleg még nem is sejtette, hogy egy olyan projekt ötletgazdájaként vonul be a történelembe, ami egyszerre állít emléket a múltnak és szól a jövő generációnak is, tesztelve az emberi kitartást és felelevenítve a régi korok hosszú időkre szóló építkezési hagyományait. Az ősi piramisok tradícióját követve az építményt a későbbi korok számára készülő monumentumnak és nem néhány évig, évtizedig fennálló szobornak szánták, de kérdés, hogy sikerül-e a nagyratörő tervet megvalósítani - az első blokkokat ugyanis, amin a piramis alapszik, betonból készítették el.

A Zeitpyramide Németországban, Wemding városa mellett található, ahol Laber született és a város fennállásának 1200. évfordulója alkalmából helyezték el az első egységet itt 1993-ban. A Wemding Időpiramis koncepciója szerint minden egyes évtizedben csak egyetlen tömböt raknak le, így az építőelemek nagyon lassan állnak össze egy nagyobb struktúrává, a létesítmény érdekességét viszont éppen ez adja - ezen mérhető fel, hogy az egymás után következő generációk tartják-e magukat egy olyan ötlet terveihez, amelynek a szülőatyja már régen nincs az élők sorában, vagy talán már a nevét is elfeledték. A blokkokból 64 kell az első szint létrehozásához, további 36 a ráépülő második szinthez, 16 a harmadik szinthez és négy a legfelsőhöz, tehát összesen 120 blokkot adnak adnak hozzá a teljes nagyság eléréséhez. A "szabályok" szerint minden egység 1,2 méter széles és 1,8 méter magas és az első három darab egyszerű betonból van, de a későbbi időkben akár más, az adott korra jellemző anyagból is kialakíthatják az elemeket.


A kész struktúra csak távolról fog hasonlítani egy piramisra, a blokkokat több mint fél méteres távolság választja el egymástól (Kép: Wikimedia Commons)

Mivel csak az első szint megépítése 630 évet vesz igénybe, ezért az alapnak egészen hosszú távon is megfelelően kell tartania, ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak és el kell bírnia a súlyát a következő emeleteknek is, és a beton ugyan a régi időkben, például a római korban olyan ellenálló anyag volt, hogy időnként még a víz alatt is fennmaradtak sok-sok évszázadon át a belőle készült építmények, de a mai modern betonról már nem feltétlenül mondható ez el, így az elkövetkező korok építőinek a feladata lesz az is, hogy figyeljék a struktúra épségét és biztosítsák a tartósságát is.

A Zeitpyramide jövőjét azonban éppen az egyszerűsége garantálhatja:

a felépítése nem igényel nagy erőfeszítést, sem drága alapanyagokat vagy bonyolult hozzávalókat, sem állandó ellenőrzést, lényegében csak egyetlen dolog kell a létrejöttéhez, az, hogy ne feledkezzenek meg róla végleg.

Az időpiramisnak, az egyiptomi piramisoktól eltérően nincs valódi, gyakorlati funkciója, viszont ugyanúgy az örökkévalóságnak szól és a múló idő megfoghatatlan jelenségére emlékeztetheti az arra járókat. Hasonló szerepet tölt be, mint a Jeff Bezos birtokán épülő óra, a Hosszú Most órája, ami egy hegy gyomrában lesz elrejtve és célja, hogy hosszú távú gondolkodásra sarkallja az embereket, akik valamikor a távoli jövőben meglátogatják. Bár a 10 000 Éves Óra elhelyezkedése miatt és működése révén is jóval bonyolultabb módon készül és, ahogyan azt neve is mutatja, több időre is szól, de a kiötlőjének, Danny Hillis mérnöknek az elképzelése párhuzamba vonható Laber víziójával, ami egy őt bőven túlélő építmény megalapozásáról szól. Egy olyan struktúráról, ami az idő múlásának vizuális reprezentációja lehet és amit majd azok az emberek is láthatnak, akik a mai körülményektől teljesen eltérő környezetben nőnek fel.

Manfred Laber csak a harmadik blokk letételét érte meg, amelyet 2013 júniusában raktak a helyére, majd 2018-ban elhunyt, de az építkezés folytatódik és idén szeptember 9-én helyi idő szerint 15 órakor a negyedik elem is elkészül. Egyelőre csak találgatni lehet azzal kapcsolatban, hogy 3183-ra valóban teljessé válik-e az időpiramis, állni fognak-e a blokkok és hogyan változik meg körülötte a táj és az emberek, milyen katasztrófák sújtják addig a bolygót és milyen fejlődésen megy keresztül a világ, de a mellette lévő város, Wemding történetéből kiindulva, aminek ugyebár ezerkétszázadik évfordulóját ünnepelték az első blokk elhelyezésével, talán nem is változnak majd olyan radikálisan a dolgok, mint azt képzelnénk.

(Fotó: Wikimedia Commons/Just-Wemding, Getty Images/Jorg Greuel)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.