A Google már hümmögés és fütyülés alapján is felismeri, milyen szám jár a fejünkben

2020 / 10 / 16 / Bobák Áron
A Google már hümmögés és fütyülés alapján is felismeri, milyen szám jár a fejünkben
Jordan Runtagh, a Rolling Stone újságírója egyszer egy érdekes anekdotát osztott meg az olvasóival: miután Robert Smith, a The Cure frontembere megírta a zenekar egyik legnagyobb slágerét, a Friday I'm in Love-ot, napokig nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy a számot egyszerűen lopta valahonnan. Smith biztos volt benne, hogy a dallamot, ami az együttes egyik legnagyobb slágere lett, valahol már hallotta, csak egyszerűen megfeledkezett róla, és később már mint a saját ötlete jutott újra eszébe. Hogy így volt-e, valószínűleg már soha nem derül ki, de az biztos, hogy a Google legújabb szolgáltatásával Smith-nek nem lettek volna álmatlan éjszakái.

Smith egyébként ugyanazt csinálta, mint amit minden ember csinálna egy ilyen helyzetben: sorra hívogatta az ismerőseit, eldúdolta nekik a dallamot, és remélte, hogy valaki felismeri. De nem kell hozzá zeneszerzőnek lenni, hogy hasonlóan frusztráló helyzetbe keveredjünk, hiszen valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egyszer csak megszólalt a fejében egy dallam, de az már sehogy sem akart eszébe jutni, honnan olyan ismerős - se egy refrén, se néhány szó, ami alapján a Google keresővel rá lehetne keresni. Eddig az ilyen helyzetekben nem volt más választásunk, mint hogy csalódottan útjára engedjük a gazdátlan dallamot, mostantól viszont a Google siet a segítségünkre a lelki békénk érdekében.

A keresőcég hangasszisztense ugyanis egy új funkcióval bővült, ami a Shazamtól és egyéb zenekeresőktől eltérően nem csak az eredeti szám egyik részlete alapján képes beazonosítani a zenéket, hanem az alapján is, ha eldúdoljuk, elfütyüljük vagy ellalalázzuk neki. Ez pedig egy igen erős erődemonstrációja a Google gépi intelligenciájának, ami a fordítási és hangfelismerési képességeivel már eddig is kiemelkedett a mezőnyből.

A Google szerint a dallamfelismerés iOS-en és Androidon is működik - utóbbin egyelőre húsz nyelven érhető el, amik között nincs ott a magyar. Ez nem jelent áthidalhatatlan akadályt, elvégre fütyülni az angolok is ugyanúgy fütyülnek, mint a magyarok, csupán annyi a dolgunk, hogy angolul kell megkérnünk a telefonunkat, hogy keresse meg nekünk a dallamot. Miután megnyitottuk a Google hangsegédet (ezt megtehetjük a Google alkalmazásban, a telefon nyitóképernyőjén jobbra lapozva és a fenti kis mikrofon ikonra bökve vagy a "Hey Google" hangutasítással is, ha be van állítva), mondjuk neki, hogy "find a song", ezután pedig el is kezdhetünk dúdolni.

Mi a legismertebb, viszonylag könnyen dúdolható számokkal próbáltuk ki a dallamkeresőt, ami felemás eredményt hozott: a Smoke on the Watert (Deep Purple), a We Will Rock You-t (Queen) és az All the Small Thingst (Blink-182) gond nélkül felismerte, ellenben Beethoven megoldhatatlan kihívás elé állította, Bach D-moll toccata és fúgájáról (ami minimum a top 3-ban van a valaha írt legismertebb dallamok között) pedig azt hitte, hogy egy Avicii szám. Mentségére szóljon, hogy a For a Better Dayben van zongorakíséret, ami szintén billentyűs hangszer, bár maga a szám egyáltalán nem hasonlít Bach műveire.


A Segéd a Friday I'm in Love-ot is felismerte, bár Robert Smith talán nem lenne maradéktalanul elégedett az eredménnyel.

Ha a Google Asszisztensből indítjuk el, a dallamkereső több zenét is feldob a lehetséges jelöltek között, és százalékkal jelzi, hogy mekkora a hasonlóság ahhoz képest, amit dúdoltunk, ezekre rákattintva pedig azonnal rá is kereshetünk a számra a Google keresőben.

Az újdonságról beszámoló TechCrunch felidézte, hogy nem a Google az első, aki ilyennel próbálkozik, a SoundHoundnak ugyanis már van egy hasonló elven működő alkalmazása Music Discovery néven. Az Androidra és iOS-re is elérhető appot szintén kipróbáltuk, és bár az ismert számok nagy részét szintén felismerte, azért volt, amelyik sokadszorra is kifogott rajta, és általánosságban kicsit kevésbé tűnt magabiztosnak, mint a Google megoldása.

(Borítókép: Brett Jordan/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.