10 év múlva fenekestől felforgathatják a repülést a zöld repülőgépek

2019 / 11 / 19 / Perei Dóra
Az Airbus tervei szerint 2030-ra hibrid vagy elektromos repülőgépek válthatják a kereskedelmi járatok légijárműveit.

Sandra Bour Schaeffer, az európai repülőgép-gyártó cég termékfejlesztési vezetője a Bloomberg újságírójának beszélt az Airbus első közepes hatótávolságú, száz férőhelyes környezetbarát repülőgépéről, ami előreláthatólag 2030-ra elkészülhet. A változás időszerű, hiszen a légitársaságokat és repülőgyártó cégeket egyre több támadás éri környezetszennyező tevékenységük miatt, a nyugati országokban ráadásul már sokan emiatt az utazás más formáját választják.

2019. júniusában az Airbus, a Boeing és több ismert légitársaság is ígéretet tett, hogy 2050-ig az iparág nettó szén-dioxid kibocsátását a felére csökkentik 2005-ös kibocsátásukhoz képest.

"Jelenleg nincs konkrét megoldásunk céljaink 2050-es teljesítéséig, ellenben számos fejlesztési lehetőség rendelkezésünkre áll, amit ha megfelelően variálunk, sikeresek lehetünk." - mondja Schaeffer.

A kivitelezés repülőgép típusonként és méretenként változhat: míg a kisebb, regionális járatokon már 2030-ban megjelenhetnek a zéró károsanyag-kibocsátású gépek, addig a nagyobb, hosszabb hatótávolságúaknál egyszerre több technológiát kell felvonultatni. A légitársaságok jelenleg is alkalmaznak bioüzemanyagokat, amit a hagyományos hajtóanyaghoz kevernek, ám ez költséges és bizonytalan hatékonyságú. Pedig a fenntarthatóságnál sokat számít, hogy hogyan és miből készítenek adalékanyagot. Bár a mostani fejlesztések a hibrid és az elektromos meghajtás irányába tartanak, a kereskedelmi forgalomba állításukig még hosszú út vezet.

A technológia kezdetlegessége ellenére is születtek már sikerek a kisebb repülők esetében. Például a Zunum Aero, (a Boeing és a Jetblue Airways támogatásával) 2022-re piacra dobhatja az első elektromos-hibrid gépét, a Magnix Technologies százszázalékosan elektromos hajtóművön dolgozik, míg az Eviation izraeli startup egy kilencszemélyes elektromos repülővel rukkolt elő.

(Fotó: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.