Zseniális trükkel méri a vérnyomást ez a párszáz forintos műanyag kütyü

2023 / 06 / 19 / Pőcze Balázs
Zseniális trükkel méri a vérnyomást ez a párszáz forintos műanyag kütyü
A San Diego-i Egyetem kutatói egy olyan kütyüt fejlesztettek ki, amely ugyan nem annyira precíz, mint egy hagyományos vérnyomásmérő, ám csak nyolcvan centbe kerül, így rengeteg magas vérnyomással élőnek segíthet a betegsége felismerésében.

Az Ars Technicán olvasható cikk szerint a BPClip megtervezésekor a cél egyértelműen az alacsony költség volt, hiszen az Egyesült Államokban a legolcsóbb készülékek is húsz-harminc dollárba kerülnek; itthon a csuklós és a felkaros modellek öt-hatezer forintnál kezdődnek. Az egyetemen azért látták szükségét egy olcsóbb eszköznek, mert világszerte csak a magas vérnyomással élők harmadánál diagnosztizálják a betegséget, ám rengeteg a beteg; a KSH 2019-es adatai szerint itthon tízezer felnőttre négyezer megbetegedés jut. És ahogyan lenni szokott, a szegényeknél, a kisebbségeknél, a nőknél alacsonyabb az esélye a kór felismerésének, így ez a párszáz forintos találmány rengeteg életet menthet meg.

Így működik a BPClip

A most kifejlesztett kütyü legfontosabb eleme egy rugó és két fényelvezető csatorna: előbbire azért van szükség, hogy az ujjunkban lévő erekre nyomást tudjunk kifejteni, míg az utóbbiak azért felelnek, hogy a telefon vakujának a fényét átvilágítsák az ujjunkon, majd a visszavert fényt elvezessék a mobil kamerájába. Mivel az ujjainkban keringő vér elnyeli a fényt, hosszú ideje letölthetőek olyan mobilappok, amelyek optikai úton, a lencse megnyomása közben meg tudják állapítani a pulzusunkat, hiszen csak az áramlások közt eltelt időt kell figyelnie a programnak. Azzal viszont, hogy egy rugó került a BPClipbe, képessé vált arra, hogy megfigyelje, hogy hogyan változik a vér áramlása, miközben erő kezd hatni az erekre. Ha tövig benyomjuk a rugót, megáll az ujjunkban a véráramlás. Ahogyan fokozatosan felengedjük, egy ponton újra beindul, ami megadja a vérnyomásunk felső, szisztolés értékét. Egy idő után pedig annyira enyhén nyomjuk a rugót, hogy az már nem hat a vér áramlására, ez adja meg a diasztolés, vagyis az alacsonyabbik számot. A rugóra kifejtett erőt ráadásul költségokokból nem elektronika méri, hanem szintén a mobilunk kamerája, az ujjunk formájának a változása alapján - ehhez csak az kell, hogy a rugók minden BPClipben ugyanolyan merevek legyenek.

Persze a kutatók tudják, hogy a 8 Hgmm-es lehetséges eltérés a BPClip és egy mandzsettás eszköz közt nagy, de a mérés arra elég lehet, különösen a kifejezetten magas értékeknél, hogy a beteget orvoshoz irányítsák. Fontos megemlíteni, hogy a rendszeren nem fog ki a telefon típusa, sőt, még a vaku fényereje sem, mert azt a szoftver automatikusan kalibrálja; az egyetlen probléma az lehet, ha a vaku és a lencse közti távolság túl nagy, de ez csak a készülékek nyolc százalékánál fordult elő.

(Fotó: Bettmann/Getty Images, Yinan Xuan/University of California, San Diego)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.