Zuckerberg újra megígérte: kevesebb lesz a politika a Facebookon

2021 / 01 / 29 / Pőcze Balázs
Zuckerberg újra megígérte: kevesebb lesz a politika a Facebookon
Tavaly októberben a Facebook alapítója az amerikai Kongresszusban azt mondta, hogy szeretnék a politikai ellentéteket minimalizálni a közelgő választások előtt. November óta minden volt az amerikai politika, csak nem békés - ráadásul néhány hete zavargások törtek ki Washingtonban, amiért sokan a platformot is okolják. Mark Zuckerberg most megismételte az ígéretét, mely szerint kevesebb politikai tartalommal fogunk találkozni náluk.

Októberben, egy héttel az amerikai elnökválasztások előtt azért kellett megjelennie a Szenátusban Zuckerbergnek, Jack Dorsey-nak, a Twitter vezérigazgatójának, és Sundar Pichainak, a Google vezetőjének, hogy arról beszéljenek, hogy hogyan moderálják a szolgáltatásaikon megjelenő tartalmakat. Többször felmerült ugyanis, a demokratáktól és a republikánusoktól egyaránt, hogy elvennék a webes platformoktól azt a törvényt, amely nem őket teszi felelőssé a náluk megjelenő felhasználói tartalmakért. A Gizmodo híre szerint Mark Zuckerberg a meghallgatáson azt állította, hogy az oldalán már egyáltalán nem ajánlanak politikai csoportokat a felhasználóknak, hogy ezzel is csökkentsék a feszültséget a Facebookon. A The Markup nevű újságíró szervezet ezzel szemben arra jutott, hogy nem tartották a szavukat, sőt: decemberben a száz legtöbbet ajánlott csoportból tizenkettő politikai témákkal foglalkozott.

Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy voltak oldalak, amelyeken már ekkor arra biztatták a tagokat, hogy "ostromolják meg a Capitoliumot".

A Facebook vezérigazgatója az előző negyedéves pénzügyi eredményeik ismertetése közben megismételte, hogy dolgoznak azon, hogy kevesebb legyen a politikai tartalom az oldalon. "Az egyik legtöbbet hallott visszajelzés a közösségünktől az, hogy az emberek nem akarják, hogy a politika és a konfliktusok határozzák meg a platformjainkat" - mondta Zuckerberg. Egy ilyen döntésnek komoly következményei lehetnek: a The Wall Street Journal tavaly májusban kiderítette, hogy a cégnél legalább 2018 óta tudják egy belső kutatásból, hogy az algoritmusaik "kihasználják az emberi agy vonzalmát a megosztottsághoz", és ha nem változtatnak azokon, akkor "egyre megosztóbb tartalmakkal fognak találkozni a felhasználók, hogy egyre több figyelmet fordítsanak a platformra és egyre több időt töltsenek ott". Vagyis a kevesebb megosztottság könnyen lehet, hogy kevesebb aktív felhasználóhoz, vagyis kevesebb bevételhez vezet.

Mindezek ellenére a vezérigazgató szerdán azt mondta: nem csak arra figyelnek, hogy milyen csoportokat ajánlanak, hanem azon is ötletelnek, hogy hogyan fogunk kevesebb politikai tartalommal találkozni a hírfolyamainkban.

(Borítókép: Johannes Simon/Getty Images)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.