Zuckerberg újra megígérte: kevesebb lesz a politika a Facebookon

2021 / 01 / 29 / Pőcze Balázs
Zuckerberg újra megígérte: kevesebb lesz a politika a Facebookon
Tavaly októberben a Facebook alapítója az amerikai Kongresszusban azt mondta, hogy szeretnék a politikai ellentéteket minimalizálni a közelgő választások előtt. November óta minden volt az amerikai politika, csak nem békés - ráadásul néhány hete zavargások törtek ki Washingtonban, amiért sokan a platformot is okolják. Mark Zuckerberg most megismételte az ígéretét, mely szerint kevesebb politikai tartalommal fogunk találkozni náluk.

Októberben, egy héttel az amerikai elnökválasztások előtt azért kellett megjelennie a Szenátusban Zuckerbergnek, Jack Dorsey-nak, a Twitter vezérigazgatójának, és Sundar Pichainak, a Google vezetőjének, hogy arról beszéljenek, hogy hogyan moderálják a szolgáltatásaikon megjelenő tartalmakat. Többször felmerült ugyanis, a demokratáktól és a republikánusoktól egyaránt, hogy elvennék a webes platformoktól azt a törvényt, amely nem őket teszi felelőssé a náluk megjelenő felhasználói tartalmakért. A Gizmodo híre szerint Mark Zuckerberg a meghallgatáson azt állította, hogy az oldalán már egyáltalán nem ajánlanak politikai csoportokat a felhasználóknak, hogy ezzel is csökkentsék a feszültséget a Facebookon. A The Markup nevű újságíró szervezet ezzel szemben arra jutott, hogy nem tartották a szavukat, sőt: decemberben a száz legtöbbet ajánlott csoportból tizenkettő politikai témákkal foglalkozott.

Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy voltak oldalak, amelyeken már ekkor arra biztatták a tagokat, hogy "ostromolják meg a Capitoliumot".

A Facebook vezérigazgatója az előző negyedéves pénzügyi eredményeik ismertetése közben megismételte, hogy dolgoznak azon, hogy kevesebb legyen a politikai tartalom az oldalon. "Az egyik legtöbbet hallott visszajelzés a közösségünktől az, hogy az emberek nem akarják, hogy a politika és a konfliktusok határozzák meg a platformjainkat" - mondta Zuckerberg. Egy ilyen döntésnek komoly következményei lehetnek: a The Wall Street Journal tavaly májusban kiderítette, hogy a cégnél legalább 2018 óta tudják egy belső kutatásból, hogy az algoritmusaik "kihasználják az emberi agy vonzalmát a megosztottsághoz", és ha nem változtatnak azokon, akkor "egyre megosztóbb tartalmakkal fognak találkozni a felhasználók, hogy egyre több figyelmet fordítsanak a platformra és egyre több időt töltsenek ott". Vagyis a kevesebb megosztottság könnyen lehet, hogy kevesebb aktív felhasználóhoz, vagyis kevesebb bevételhez vezet.

Mindezek ellenére a vezérigazgató szerdán azt mondta: nem csak arra figyelnek, hogy milyen csoportokat ajánlanak, hanem azon is ötletelnek, hogy hogyan fogunk kevesebb politikai tartalommal találkozni a hírfolyamainkban.

(Borítókép: Johannes Simon/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.