Zuckerberg újra megígérte: kevesebb lesz a politika a Facebookon

2021 / 01 / 29 / Pőcze Balázs
Zuckerberg újra megígérte: kevesebb lesz a politika a Facebookon
Tavaly októberben a Facebook alapítója az amerikai Kongresszusban azt mondta, hogy szeretnék a politikai ellentéteket minimalizálni a közelgő választások előtt. November óta minden volt az amerikai politika, csak nem békés - ráadásul néhány hete zavargások törtek ki Washingtonban, amiért sokan a platformot is okolják. Mark Zuckerberg most megismételte az ígéretét, mely szerint kevesebb politikai tartalommal fogunk találkozni náluk.

Októberben, egy héttel az amerikai elnökválasztások előtt azért kellett megjelennie a Szenátusban Zuckerbergnek, Jack Dorsey-nak, a Twitter vezérigazgatójának, és Sundar Pichainak, a Google vezetőjének, hogy arról beszéljenek, hogy hogyan moderálják a szolgáltatásaikon megjelenő tartalmakat. Többször felmerült ugyanis, a demokratáktól és a republikánusoktól egyaránt, hogy elvennék a webes platformoktól azt a törvényt, amely nem őket teszi felelőssé a náluk megjelenő felhasználói tartalmakért. A Gizmodo híre szerint Mark Zuckerberg a meghallgatáson azt állította, hogy az oldalán már egyáltalán nem ajánlanak politikai csoportokat a felhasználóknak, hogy ezzel is csökkentsék a feszültséget a Facebookon. A The Markup nevű újságíró szervezet ezzel szemben arra jutott, hogy nem tartották a szavukat, sőt: decemberben a száz legtöbbet ajánlott csoportból tizenkettő politikai témákkal foglalkozott.

Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy voltak oldalak, amelyeken már ekkor arra biztatták a tagokat, hogy "ostromolják meg a Capitoliumot".

A Facebook vezérigazgatója az előző negyedéves pénzügyi eredményeik ismertetése közben megismételte, hogy dolgoznak azon, hogy kevesebb legyen a politikai tartalom az oldalon. "Az egyik legtöbbet hallott visszajelzés a közösségünktől az, hogy az emberek nem akarják, hogy a politika és a konfliktusok határozzák meg a platformjainkat" - mondta Zuckerberg. Egy ilyen döntésnek komoly következményei lehetnek: a The Wall Street Journal tavaly májusban kiderítette, hogy a cégnél legalább 2018 óta tudják egy belső kutatásból, hogy az algoritmusaik "kihasználják az emberi agy vonzalmát a megosztottsághoz", és ha nem változtatnak azokon, akkor "egyre megosztóbb tartalmakkal fognak találkozni a felhasználók, hogy egyre több figyelmet fordítsanak a platformra és egyre több időt töltsenek ott". Vagyis a kevesebb megosztottság könnyen lehet, hogy kevesebb aktív felhasználóhoz, vagyis kevesebb bevételhez vezet.

Mindezek ellenére a vezérigazgató szerdán azt mondta: nem csak arra figyelnek, hogy milyen csoportokat ajánlanak, hanem azon is ötletelnek, hogy hogyan fogunk kevesebb politikai tartalommal találkozni a hírfolyamainkban.

(Borítókép: Johannes Simon/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.