Egymillió eddig ismeretlen, új galaxist találtak háromszáz óra alatt

2020 / 12 / 06 / Justin Viktor
Egymillió eddig ismeretlen, új galaxist találtak háromszáz óra alatt
A tudósok szerint ráadásul még ezen kívül is több tízmillió, felfedezésre váró csillagváros lehet odakint. A dolog nagyságrendjének érzékeltetéséhez elegendő, ha arra gondolunk, hogy az ausztrál csillagászok a megfigyelhető univerzum 83 százalékát térképezték fel mindössze 300 óra alatt.

CSIRO

Az Ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) nyilatkozatában "az univerzum Google térképének" minősítette az új égbolt-felmérést, ami egyben az ASKAP rádióteleszkóp-tömb tesztelésének befejezését jelenti. A hálózat a Nyugat-Ausztrália Outback nevű kietlen területén található és 36 antenna alkotja. Bár az ASKAP már 2012 óta kémleli az eget rádióadások után kutatva, (például gyors rádiókitöréseket keresve), a teleszkóp teljes antennarendszerét még soha nem használták fel egyetlen égbolt-felmérés keretein belül.

A teleszkóp lehetőségeinek teljes kihasználásával a kutatók nagyjából 3 millió galaxist térképeztek fel a déli égbolton, felfedezésükről pedig a Publications of the Astronomical Society of Australia folyóiratban számoltak be. Az igazán megdöbbentő az, hogy a megfigyelt galaxisok közül egymillió korábban teljesen ismeretlen volt a csillagászat számára. A felmérés sikerén felbuzdulva a CSIRO tudósai a jövőben a mély-űr további megfigyelését tervezik.

Radikálisan rövid feldolgozási idő

"Az ASKAP most először mutatta meg, hogy mire képes, minden eddiginél részletesebben és rekordsebességgel elkészítve el az univerzum térképét" - nyilatkozta David McConnell, a tanulmány vezető szerzője, a CSIRO csillagásza .

"Arra számítunk, hogy a jövőbeli felmérések során több tízmillió új galaxist találunk."

Az egész égbolton végzett felmérések hónapokat, sőt éveket szoktak igénybe venni, de a CSIRO ezen is változtat új, Rapid ASKAP Continuum Survey nevű módszerével, így csak néhány hétig tartott a megfigyelés. A rádióteleszkópok 36 tányérantennája hatalmas, panorámaképeket készített, a háttérben pedig szuperszámítógépek dedikált hálózata dolgozta fel az adatokat, nagyjából duplázva a megfigyelés idejét.

A végeredményként előállított térkép, az égbolt 83 százalékát lefedi, és összesen 903 egyedi kép kombinációja, melyek mindegyike 70 milliárd képpontot tartalmazott. A kereskedelmi forgalomban kapható legmagasabb felbontású kamerák képenként néhány száz millió képpontot képesek rögzíteni. A képek a CSIRO adatelérési portálján keresztül nyilvánosan hozzáférhetőek.

(Forrás: Livescience Kép: CSIRO)

Ez is érdekelhet:

Tegnap reggel lezuhant, összeomlott a 900 tonnás Arecibo rádióteleszkóp A 900 tonnás platform, a megmentésére tett, de valószínűleg megkésett erőfeszítések ellenére az alatta elhelyezkedő tányérantennára zuhant, és minden porrá tört.

Az eddigi legnagyobb rádióhullám-kitörést észlelték a csillagászok Mivel a neutroncsillagokról szóló hírek világában nincs olyan, hogy túl sok, itt a menetrendszerű heti felfedezés. Áprilisban a csillagászok rendkívül intenzív rádióhullám-kitörést észleltek az SGR 1935+2154 néven ismert galaktikus magnetárból.

Sikeres vadászat a nagy energiájú neutrínók titokzatos forrására A nagy energiájú neutrínók rendkívül titokzatos részecskék, és fogalmunk sincs, hogy honnan érkeznek közel fénysebességgel a detektorainkba. Egy izgalmas tudományos nyomozás eredményeképpen lehetséges, hogy fény derült a titokra.


 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.