Tegnap reggel lezuhant, összeomlott a 900 tonnás Arecibo rádióteleszkóp

2020 / 12 / 02 / Justin Viktor
Tegnap reggel lezuhant, összeomlott a 900 tonnás Arecibo rádióteleszkóp
A 900 tonnás platform, a megmentésére tett, de valószínűleg megkésett erőfeszítések ellenére az alatta elhelyezkedő tányérantennára zuhant, és minden porrá tört. Az Arecibo Obszervatórium a világ egyik legnagyobb, egyetlen apertúrájú rádióteleszkópja volt, és idén már többször is súlyos károkat szenvedett, miután a segédkábelei sorra elpattantak.

Kódolt katasztrófa

Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy a rádióteleszkóp ideje végleg lejárt, lebontják, miután a National Science Foundation (NSF) bejelentette, hogy a kábelszakadások okozta károk következtében menthetetlenné vált. Az 57 éves obszervatórium, már számos hurrikánt és földrengést túlélt, ám a javítási kísérleteket túl  veszélyesnek ítélték a személyzet és a dolgozók testi épségére nézve. 

A rádióteleszkóp végül kedden reggel, helyi idő szerint 8 óra körül omlott össze kontrollálatlanul, és 900 tonnás műszerplatformja, a 137 méteres mélységbe zuhant, egyenesen a 305 méter széles tányérra - mondta el Ramon Lugo, a Közép-Floridai Egyetem floridai űrintézetének igazgatója. A tudományos közvéleményt sokkalta a szomorú esemény híre.

"Remeg a gyomrom a rosszulléttől" - mondta Lugo. „Igazság szerint nagyon sok nagyon kemény munka folyt itt sok olyan ember által, akik megpróbálták helyreállítani a károkat. Kiábrándító, hogy nem jártunk sikerrel. Nagyon nehéz reggelünk van” - tette hozzá.

Arecibo jelentős múlttal rendelkezik. Russell Alan Hulse és Joseph Hooton Taylor jr. itt fedezték fel a PSR B1913+16 kettős pulzár csillagrendszert, melyért Nobel-díjat is kaptak. A rádióteleszkópnak úttörő szerepe volt a földönkívüli intelligencia keresésében (SETI program) és évtizedekig a világ legnagyobb tányérú rádióteleszkópja volt, míg 2016-ban a Kínában található Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) a második helyre sorolta.  Szerencsére Lugo szerint senki sem volt a tányér közelében, amikor a műszerperon rázuhant.

 

(Forrás: CNN Kép: Twitter)

Ez is érdekelhet:

Egy elpattant kábel tönkretette a Föld egyik legnagyobb rádióteleszkópját A kábel 30 méteres lyukat szakított a Puerto Ricoban található Arecibo obszervatórium tányérjába, mely Carl Sagan legendás csillagász Kapcsolat című regényében és a GoldenEye című James Bond filmben is szerepelt.

Összeomolhat a híres Arecibo obszervatórium, a SETI program lelke Az Arecibo obszervatórium legendás, szerepelt Carl Sagan csillagász Kapcsolat című regényében is, és augusztusban már írtunk róla, hogy elszakadt egy fő kábele. Most egy hónap alatt újabb három kábel lett oda, új sérülései keletkeztek, és gyakorlatilag az összeomlás határán áll.

Lebontják az ikonikus Arecibo rádióteleszkópot, ötvenhét év működés után Ahogy nemrég mi is megírtuk, az Arecibo obszervatóriumnak rendkívül rossz éve volt idén. Augusztusban és november elején is kábelszakadást szenvedett, és az életveszélyessé vált komplexum az összeomlás határára került. Ezt megelőzendő született meg a szomorú döntés.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.