11 tonna szemetet szedtek ki önkéntesek a Bodrog folyóból

2023 / 09 / 08 / Bodnár Barna
11 tonna szemetet szedtek ki önkéntesek a Bodrog folyóból
Idén ötödik alkalommal tért vissza az önkéntesek PET Kupa nevű hulladékgyűjtő versenye. Most is jelentős mennyiségű, mintegy 11 tonnányi hulladéktól mentesítették, ezúttal a Bodrog folyót.

Habár az esős időjárás nem kedvezett a 3 és fél napon át tartó versenynek, így is közel 200 önkéntes vágott neki a szemétgyűjtésnek saját készítésű, pet palackokból épített hajóival augusztus 31-én. A 10 hajó Olaszliszka és a Bodrog torkolata között összesen 2500 zsáknyi szemetet távolított el a folyóból, amelynek megközelítőleg a 65 százaléka újrahasznosításra kerül, így benne marad a zárt anyagkörforgásban.

2023-ban minden eddiginél több, a bodrogival együtt öt folyótisztító versenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa alapítója. A Maroson, a Tiszta-tavon, a Közép-Tiszán, és a Bodrogon rendezett szemétgyűjtési akciókkal idén összesen mintegy 30 tonna hulladéktól szabadították meg a vizeket és partvidéküket az önkéntesek. A Pet Kupa nem csak Magyarországon, de a határokon túl is tesz a tisztább környezetért, Kárpátalján például több szervezettel együtt több mint 700 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és a környező mellékfolyóit, ahonnan évente mintegy 10 ezer tonna szemét érkezik hazánk területére. Korábbi cikkünkben szakértők segítségével jártuk körül, hogy áll ma az újrahasznosítás ügye Magyarországon és Európában:

Több mint 700 tonna hulladékot gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra Kárpátalján alig egy év alatt Az összesen 724 tonna, szelektív módon begyűjtött hulladékot teljes egészében újra is hasznosították. Ennek kapcsán szakértőket kérdeztünk arról, hogy áll ma az újrahasznosítás ügye Magyarországon és Európában, milyen jó és rossz gyakorlatok vannak, mi várható a jövőben.

A jelenlegi verseny egyik legjelentősebb fogását az önkéntesek a Szegi és Bodrogkeresztúr közötti szakaszon könyvelhették el, ugyanis ezen a rövid, csupán 4 folyamkilométernyi területen a PET Kupa 11 éves történetének egyik legnagyobb mennyiségű szemetét, közel 4 tonnányi hulladékot gyűjtöttek be egyetlen délután alatt. A hulladékot a hajókról és a PET Kupa saját hulladékgyűjtő anyahajójáról, a PETII-ről egy 1 órás élőlánccal tudták csak partra szállítani, ahol aztán az önkéntesek és a csapattagok szétválogatták, szelektálták. Eközben néhány kiválasztott önkéntes a 10 európai országban zajló Plastic Pirates – Go Europe! közösségi tudomány (citizen science) program keretében mikro- és makroműanyagot gyűjtött és elemzett megadott szempontok szerint.

A PET Kupa sajtóközleményéből kiderül, hogy az önkéntesek az évek során kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat elsőként 2020 szeptemberében kamatoztatták a Bodrogon. Ekkor, az I. Bodrogi PET Kupán 300 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. 2021-ben már 1259 zsák hulladékot szedett össze a mezőny, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében tisztán visszaadni e különleges természeti értékű tájnak. A III. Bodrogi PET Kupa az előző év útvonalán haladt, de még így is 1560 zsák hulladékot gyűjtöttek be.

A helyben élőktől a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sok segítséget kapnak az önkéntes petkalózok, az ő bevonásukkal történik a vadregényes területek takarítása, valamint a hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása.

Képek: PET Kupa


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.