1111 napot töltött az űrben egy orosz űrhajós, de egy rekordot még így sem döntött meg

2024 / 10 / 02 / Bobák Zsófia
1111 napot töltött az űrben egy orosz űrhajós, de egy rekordot még így sem döntött meg
Oleg Kononyenko szeptember 23-án tért vissza a Földre, miután több mint egy évig tartózkodott egyhuzamban a Nemzetközi Űrállomáson.

Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz űrhajósa rekordot döntött az űrben: legutóbbi missziója során 374 napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson, ezzel összesen 1111 napra nőtt a Földtől távol töltött napjainak száma, amivel lekörözte Gennagyij Padalkát, aki karrierje során 878 napot, 11 órát és 31 percet tartózkodott a Mir űrállomáson és az ISS-en összességében. Kononyenko még tavaly szeptemberben indult az űrállomásra a Szojuz MS-24 misszió tagjaként és három expedícióban, az Expedition 69-ben, 70-ben és 71-ben is részt vett hosszúra nyúló ott tartózkodása alatt.

Az űrhajós idén júniusban töltötte be 60. életévét és ebből három évet nem a Földön töltött el, de egy rekordot még így sem döntött meg: a leghosszabb egyhuzamban zajló Földön kívüli tartózkodás továbbra is Valerij Poljakov nevéhez kötődik, aki 437 napig volt a Mir fedélzetén 1994-ben és 1995-ben. Kononyenko társa, Nikolaj Chub, aki szintén a Szojuz MS-25-tel tért vissza szeptemberben az ISS-ről, ugyancsak 374 napig élt az űrállomáson, ezzel ők ketten lettek azok, akik valaha is a legtovább időztek az űrállomáson szünet nélkül az ISS 2000 novembere óta tartó folyamatos működése óta.

(Fotó: NASA/GCTC/Pavel Shvets)

Újabb rekord az űrben: egy amerikai űrhajós közel egy éve él a Nemzetközi Űrállomáson Frank Rubio 357 napja tartózkodik az ISS-en, ezzel megdöntötte a NASA egy másik asztronautájának, Mark Vande Heinek rekordját és a küldetésének még nincs vége. Eddig egyhuzamban a szovjet Valerij Vlagyimirovics Poljakov töltötte a leghosszabb időt egy űrállomáson: 437 napig élt a Mir fedélzetén 1994-ben és '95-ben.


A kutatók szerint a féreglyukak folyamatosan megváltoztatják a valóságunkat titokban
A kutatók szerint a féreglyukak folyamatosan megváltoztatják a valóságunkat titokban
Mikroszkopikus méretű féreglyukak lehetnek a megoldásai a kozmológia jelenleg legfontosabb rejtélyeinek – ezek az apró téridőbeli struktúrák ugyanis segíthetnek megmagyarázni, hogy miért kezdett el gyorsulni az univerzum tágulása.
A
A "tradicionális kínai páncélzatot idézi" az új űrruha, amit a kínai űrhajósok viselnek majd a Holdon
A kínai űrügynökség bemutatta az űrruhát, amit az első emberes holdi misszióhoz terveztek. A Kínai Űrhajós Központ munkatársa szerint a ruhát úgy tervezték meg, hogy a kényelem mellett erőt is sugározzon a formatervezésnek köszönhetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.