Újabb rekord az űrben: egy amerikai űrhajós közel egy éve él a Nemzetközi Űrállomáson

2023 / 09 / 13 / Bobák Zsófia
Újabb rekord az űrben: egy amerikai űrhajós közel egy éve él a Nemzetközi Űrállomáson
Frank Rubio 357 napja tartózkodik az ISS-en, ezzel megdöntötte a NASA egy másik asztronautájának, Mark Vande Heinek rekordját és a küldetésének még nincs vége. Eddig egyhuzamban a szovjet Valerij Vlagyimirovics Poljakov töltötte a leghosszabb időt egy űrállomáson: 437 napig élt a Mir fedélzetén 1994-ben és '95-ben.

Frank Rubio asztronauta 2017-ben csatlakozott a NASA-hoz, korábban az Egyesült Államok Hadseregének tagjaként szolgált és Black Hawk pilótáként részt vett az afganisztáni és iraki háborúban is. Űrhajós karrierjét 2022-ben kezdte meg, mikor szeptember 21-én Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelinegy kozmonautákkal együtt elindult a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojuz MS-22 hordozórakétával. Rubio szeptember 11-én szárnyalta túl társa, Mark Vande Hei teljesítményét, mikor átlépte az addigi amerikai rekordnak számító, 355 napos, egyhuzamú űrbeli tartózkodás időtartamát. A küldetése előreláthatólag szeptember végén ér véget, ezzel összesen 371 napra emelkedik az űrben töltött napok száma.

Az asztronauta a világrekordot nem fogja megdönteni, azt ugyanis a kilencvenes évek óta Valerij Poljakov tartja 437 nappal, de így is az átlagosan fél évig tartó küldetéseknél jóval hosszabb ideig maradt távol a Földtől. Ha az egy űrhajós által összességében az űrben töltött idő tartamát vesszük figyelembe, akkor az első helyen Gennadi Padalka, a Roszkoszmosz kozmonautája áll, aki az 1998-tól 2015-ig tartó időszakban összesen 879 napig volt az űrben és 2015. június 28-án lépte túl a 803 napot, amennyivel korábban Szergej Krikalev vezette a mezőnyt. Az Európai Űrügynökség űrhajósai ezektől a rekordoktól valamivel elmaradva, maximálisan 300-400 napot tartózkodtak összességében az űrhajókban és az ISS-en: 2022-es adatok szerint Thomas Pesquet összesen 396 napig, 11 óráig és 34 percig volt az űrben, Luca Parmitano pedig a Beyond misszió alatt 200 napot, 16 órát és 43 percet töltött egyhuzamban a Földtől távol.

Ezeken a küldetéseken azonban nem egyedül, hanem több legénységi taggal együtt szolgálnak az űrhajósok, viszonylag ritka eset, hogy valaki egyedül találja magát az űrben: ezt a rekordot 118 órával és 56 perccel, azaz közel 5 nappal Valerij Fjodorovics Bikovszkij tartja, aki 1963-ban indult magányos útjára a Vosztok-5 fedélzetén. A sok kezdeti problémával küzdő misszió során egy, a Vosztok-6-tal utazó Valentyina Tyereskovával, a világ első női űrhajósával együtt megvalósított szimultán űrrepülésre is sor került. Az amerikaiak közül Gordon Cooper, a NASA asztronautája volt az utolsó, aki egy teljes misszió alatt egyedül utazott, ő 1963-ban vett részt a Mercury-program utolsó repülésén, ami 34 óráig és 19 percig tartott. A kínai taikonauták közül Jang Livej volt az első, aki az űrbe indult, méghozzá egyedül: 2003-ban a Sencsou-5 küldetés során 21 órát töltött az űrben, miközben 14-szer megkerülte a Földet.

(Fotó: NASA Johnson)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.