12 személyes alagútjáró Tesla kisbusszal a reptérre, 200-zal

2020 / 06 / 07 / Rácz Tamás
12 személyes alagútjáró Tesla kisbusszal a reptérre, 200-zal
Érdekes közös fejlesztés alakult ki Elon Musk két cége, az alagútfúró Boring Company és a Tesla között: utazzunk a föld alatt, kisbusszal!

A Musk-vállalatbirodalom legviccesebb nevű cége az alagutak fúrására alapított The Boring Company. A "bore" szó egyszerre jelent unalmasat és fúrást, a cég neve tehát egyaránt érthető Fúró Vállalatnak és Unalmas Vállalatnak is.  (Hab a tortán: az egyik elektromos, automata alagútfúró gépüket Godot-nak hívják, akire ugye sokat kell várni, ami unalmas.)

Az ő grandiózus álmuk a vákuumban száguldó, nagy távolságokat a repüléssel összemérhető sebességgel leküzdő föld alatti vonat, a Hyperloop - de egyelőre kisebb, autóval járható alagút-projekeken dolgoznak. Azért ezek sem akármilyen alagutak.

A Boring Company alapvetése, hogy egy alagút akkor jelent megtérülő üzleti vállalkozást, ha nagy sebességgel lehet bennük haladni, ezért az autók az emberi hibázás lehetőségét kizárva, biztonságos önvezető technológiával haladhatnak bennük. Igen gyorsan, akár 200 km/h feletti sebességgel:

Az alagútban száguldó autónál még hatékonyabb lenne, ha négy-öt embernél többen is elférnének egyszerre a kocsiban. Ez lesz az újítás a Boring Company új projektjében, melyben alagút épül a Los Angeles melletti Ontario repülőtér és egy 4,5 kilométerre lévő közlekedési csomópont (Rancho Cucamonga) között.

A 10-11 méterrel a felszín alatt futó, 4 1/4 méter átmérőjű alagútban gumikerekes, elektromos önvezető járművek futnak majd - nagy valószínűség szerint a Tesla által gyártott 12 személyes kisbuszok, melyekről eddig csak vázlatokat láthattunk.

A koncepció zseniálisan ötvözi az önvezető utasszállító elektromos robotaxik mozgékonyságát és tisztaságát a szabályozott forgalmú alagút nagy áteresztőképességével és a benne elérhető nagy sebességgel. Az eredmény gyors, kényelmes metró, amely ajtótól ajtóig viszi az utasokat.

Ráadásul ott rejlik a lehetőség a rendszerben bármilyen önvezető elektromos jármű, személyautók, teherautók bekapcsolására is az alagút forgalmába. A lényeg, hogy a kocsi kommunikálni tudjon a rendszerrel és harmonikusan, biztonságosan surranjon be a többi jármű közé. Könnyen lehet, hogy a jövő nagyvárosi forgalomszervezésének új föld alatti fegyverei lesznek az ehhez hasonló megoldások!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.