12 személyes alagútjáró Tesla kisbusszal a reptérre, 200-zal

2020 / 06 / 07 / Rácz Tamás
12 személyes alagútjáró Tesla kisbusszal a reptérre, 200-zal
Érdekes közös fejlesztés alakult ki Elon Musk két cége, az alagútfúró Boring Company és a Tesla között: utazzunk a föld alatt, kisbusszal!

A Musk-vállalatbirodalom legviccesebb nevű cége az alagutak fúrására alapított The Boring Company. A "bore" szó egyszerre jelent unalmasat és fúrást, a cég neve tehát egyaránt érthető Fúró Vállalatnak és Unalmas Vállalatnak is.  (Hab a tortán: az egyik elektromos, automata alagútfúró gépüket Godot-nak hívják, akire ugye sokat kell várni, ami unalmas.)

Az ő grandiózus álmuk a vákuumban száguldó, nagy távolságokat a repüléssel összemérhető sebességgel leküzdő föld alatti vonat, a Hyperloop - de egyelőre kisebb, autóval járható alagút-projekeken dolgoznak. Azért ezek sem akármilyen alagutak.

A Boring Company alapvetése, hogy egy alagút akkor jelent megtérülő üzleti vállalkozást, ha nagy sebességgel lehet bennük haladni, ezért az autók az emberi hibázás lehetőségét kizárva, biztonságos önvezető technológiával haladhatnak bennük. Igen gyorsan, akár 200 km/h feletti sebességgel:

Az alagútban száguldó autónál még hatékonyabb lenne, ha négy-öt embernél többen is elférnének egyszerre a kocsiban. Ez lesz az újítás a Boring Company új projektjében, melyben alagút épül a Los Angeles melletti Ontario repülőtér és egy 4,5 kilométerre lévő közlekedési csomópont (Rancho Cucamonga) között.

A 10-11 méterrel a felszín alatt futó, 4 1/4 méter átmérőjű alagútban gumikerekes, elektromos önvezető járművek futnak majd - nagy valószínűség szerint a Tesla által gyártott 12 személyes kisbuszok, melyekről eddig csak vázlatokat láthattunk.

A koncepció zseniálisan ötvözi az önvezető utasszállító elektromos robotaxik mozgékonyságát és tisztaságát a szabályozott forgalmú alagút nagy áteresztőképességével és a benne elérhető nagy sebességgel. Az eredmény gyors, kényelmes metró, amely ajtótól ajtóig viszi az utasokat.

Ráadásul ott rejlik a lehetőség a rendszerben bármilyen önvezető elektromos jármű, személyautók, teherautók bekapcsolására is az alagút forgalmába. A lényeg, hogy a kocsi kommunikálni tudjon a rendszerrel és harmonikusan, biztonságosan surranjon be a többi jármű közé. Könnyen lehet, hogy a jövő nagyvárosi forgalomszervezésének új föld alatti fegyverei lesznek az ehhez hasonló megoldások!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.