20 éven belül megállíthatják az öregedést

2019 / 12 / 08 / Justin Viktor
20 éven belül megállíthatják az öregedést
A természetes halált az élet végén megelőzi az odavezető út, az öregedés. George Church vezető genetikus szerint ez nem elkerülhetetlen, az emberekben 20 éven belül megfordítjuk majd az öregedés folyamatát.

George Church genetikus - akinek jelentős munkája volt az emberi genom feltérképezésében, az első nagy lépésben az emberi élet szoftverének manipulálására irányuló grandiózus kísérletben is, - azt állítja, hogy az öregedési folyamat megfordítása valóban kevesebb, mint 20 éven belül lehetséges.

Churchnek és másoknak köszönhetően, közeledik a nap, amikor az emberek ellenállnak majd a vírusoknak vagy genetikai betegségeknek.

"A korosodás megfordításának nyolc különféle módját is tanulmányoztuk állatokon" - mondta Church. Az egerekben a szövetkárosodás helyreállt, a reakcióidők felgyorsultak és a tudatállapot javult."

 

Egy élőlény DNS-ét felépítő gének konkrét funkcióinak ismerete lehetővé teszi a tudósok számára, hogy szerkesszék azokat, hozzáadjanak géneket a szekvenciához, és megváltoztassák kifejeződésük eredményeit. A Church kollégái által nemrégiben közzétett tanulmány beszámolt róla, hogy az egereknél a hozzáadott gének hogyan javították a szív és a vese működését, valamint az állatok vércukorszintjét.

"A gének funkcionalitása az életkor előrehaladtával csökken, ezért visszaépítjük azt a gén egészséges másolatainak behelyezésével, ez tulajdonképpen a génterápia.”

A következő lépés az emberkísérletek felé ugyanezen eredmények elérése a kutyákkal végzett klinikai vizsgálatokban, amelyek jelenleg is folynak. Az embernél ez a folyamat kevesebb, mint 20 év alatt tökéletesíthető. "Az állatgyógyászati ​​készítmény lehet hogy néhány éven belül elkészülhet. És onnan további tíz évbe telik, amíg eljuthatunk az emberekkel végzett klinikai vizsgálatokhoz." - tette hozzá Church.

Church laboratóriuma a Harvardi Egyetemen körülbelül száz élvonalbeli projekten dolgozik. Jelenleg a betegek saját sejtjeiből származó mini-szervek (organoidok) növesztésével kísérleteznek, hogy megkönnyítsék a gyógyszerhatékonyság tesztelését, ezekről mi is írtunk a Rakétán. A tudósok arra törekszenek, hogy ezeket az organoidokat, olyan szervekké alakítsák, amelyek készen állnak az emberekbe történő átültetésre. Egy másik startup projekt célja a teljes méretű sertés-szervek alkalmassá tétele az emberi átültetésre.

Church és csapata azt is meg szeretné oldani, az emberi DNS-t manipulálva, hogy az emberi szervezet ne legyen többé megfelelő környezet a vírusok szaporodásához, amellyel gyógyíthatják például a megfázást. Church laboratóriuma nagy figyelmet kapott a mára kihalt gyapjas mamut modern verziójának létrehozására irányuló törekvéseiért is, amit "kihalástalanításnak" (de-extinction) neveztek el.

Church tisztában van az ilyen kísérletezés ellentmondásos jellegével, de álláspontja szerint a szellem már kiszabadult a palackból, a kísérletek már zajlanak. Elmondása szerint megérti, hogy a világ nem biztos, hogy készen áll ennek a technológiának a következményeire.

"Minél erősebb vagy minél gyorsabban fejlődik a technológia, annál óvatosabbnak kell lennünk, annál körültekintőbben megtárgyalásra van szükség, amelybe be kell vonni számos különféle tudományágat, vallást, etikai irányzatot, kormányzatokat, művészettel foglalkozó szakértőket, hogy lássuk, mik lehetnek a szándékolatlan, váratlan következmények." - foglalta össze a véleményét.

(Forrás: CBSNews Képek: Pexels, Flickr)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
Magyar kutatók tárták fel az Ősrobbanáskor keletkezett kvarkanyag viselkedését
Magyar kutatók tárták fel az Ősrobbanáskor keletkezett kvarkanyag viselkedését
Az ELTE fizikusai a világ három legnagyobb energiájú részecskegyorsítójában vizsgálták az atommagot alkotó anyagot, így sikerült feltérképezniük a Világegyetemet a születése utáni első milliomod másodpercben kitöltő „őslevest”, másnéven kvarkanyagot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.