20 éven belül megállíthatják az öregedést

2019 / 12 / 08 / Justin Viktor
20 éven belül megállíthatják az öregedést
A természetes halált az élet végén megelőzi az odavezető út, az öregedés. George Church vezető genetikus szerint ez nem elkerülhetetlen, az emberekben 20 éven belül megfordítjuk majd az öregedés folyamatát.

George Church genetikus - akinek jelentős munkája volt az emberi genom feltérképezésében, az első nagy lépésben az emberi élet szoftverének manipulálására irányuló grandiózus kísérletben is, - azt állítja, hogy az öregedési folyamat megfordítása valóban kevesebb, mint 20 éven belül lehetséges.

Churchnek és másoknak köszönhetően, közeledik a nap, amikor az emberek ellenállnak majd a vírusoknak vagy genetikai betegségeknek.

"A korosodás megfordításának nyolc különféle módját is tanulmányoztuk állatokon" - mondta Church. Az egerekben a szövetkárosodás helyreállt, a reakcióidők felgyorsultak és a tudatállapot javult."

 

Egy élőlény DNS-ét felépítő gének konkrét funkcióinak ismerete lehetővé teszi a tudósok számára, hogy szerkesszék azokat, hozzáadjanak géneket a szekvenciához, és megváltoztassák kifejeződésük eredményeit. A Church kollégái által nemrégiben közzétett tanulmány beszámolt róla, hogy az egereknél a hozzáadott gének hogyan javították a szív és a vese működését, valamint az állatok vércukorszintjét.

"A gének funkcionalitása az életkor előrehaladtával csökken, ezért visszaépítjük azt a gén egészséges másolatainak behelyezésével, ez tulajdonképpen a génterápia.”

A következő lépés az emberkísérletek felé ugyanezen eredmények elérése a kutyákkal végzett klinikai vizsgálatokban, amelyek jelenleg is folynak. Az embernél ez a folyamat kevesebb, mint 20 év alatt tökéletesíthető. "Az állatgyógyászati ​​készítmény lehet hogy néhány éven belül elkészülhet. És onnan további tíz évbe telik, amíg eljuthatunk az emberekkel végzett klinikai vizsgálatokhoz." - tette hozzá Church.

Church laboratóriuma a Harvardi Egyetemen körülbelül száz élvonalbeli projekten dolgozik. Jelenleg a betegek saját sejtjeiből származó mini-szervek (organoidok) növesztésével kísérleteznek, hogy megkönnyítsék a gyógyszerhatékonyság tesztelését, ezekről mi is írtunk a Rakétán. A tudósok arra törekszenek, hogy ezeket az organoidokat, olyan szervekké alakítsák, amelyek készen állnak az emberekbe történő átültetésre. Egy másik startup projekt célja a teljes méretű sertés-szervek alkalmassá tétele az emberi átültetésre.

Church és csapata azt is meg szeretné oldani, az emberi DNS-t manipulálva, hogy az emberi szervezet ne legyen többé megfelelő környezet a vírusok szaporodásához, amellyel gyógyíthatják például a megfázást. Church laboratóriuma nagy figyelmet kapott a mára kihalt gyapjas mamut modern verziójának létrehozására irányuló törekvéseiért is, amit "kihalástalanításnak" (de-extinction) neveztek el.

Church tisztában van az ilyen kísérletezés ellentmondásos jellegével, de álláspontja szerint a szellem már kiszabadult a palackból, a kísérletek már zajlanak. Elmondása szerint megérti, hogy a világ nem biztos, hogy készen áll ennek a technológiának a következményeire.

"Minél erősebb vagy minél gyorsabban fejlődik a technológia, annál óvatosabbnak kell lennünk, annál körültekintőbben megtárgyalásra van szükség, amelybe be kell vonni számos különféle tudományágat, vallást, etikai irányzatot, kormányzatokat, művészettel foglalkozó szakértőket, hogy lássuk, mik lehetnek a szándékolatlan, váratlan következmények." - foglalta össze a véleményét.

(Forrás: CBSNews Képek: Pexels, Flickr)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.