2020-ra sem lettünk a majmok bolygója, pedig a jóslatok erről (is) szóltak

2021 / 01 / 06 / Perei Dóra
2020-ra sem lettünk a majmok bolygója, pedig a jóslatok erről (is) szóltak
Legyünk őszinték: az emberek ősidők óta odavannak a jóslatokért, pláne, ha azok be is igazolódnak. (Ugye senkinek sem kell bemutatnunk Nostradamus látnoki feljegyzéseit?) Ezúttal olyan furcsa, vicces vagy épp ijesztő jóslatokból válogattunk, amiknek mostanra elvileg be kellett volna következniük. (Bár némelyik esetén ehhez igen közel járunk.)

A majmok bolygója, vagy legalábbis a majmok autói

Anno 1967-ben a The Futurist hírlevelének vezető témája volt a huszonegyedik század, és kiemelten a 2020-as évek. A jóslat az amerikai RAND Corporation egyik panelbeszélgetését vette alapul, miszerint az emberiségnek mostanra olyan intelligens állatokat, például majmokat kellene tenyészteni, melyek átvállalják fizikai munkáink egy részét. A cikkben arra is kitértek, hogy a majmok 2020-ra akár kertészkedhetnek, takaríthatnak, sőt a legintelligensebb példányok sofőrökké képezhetők. A panelbeszélgetésben arról is szó esett, hogy 2020-ra akik nem tehetik meg, hogy robotot alkalmazzanak házvezetőnek, majmokkal helyettesítik majd a gépeket. Persze mindebből végül nem lett semmi.

A DNS-adatok lehetnek a megfigyelés és az elnyomás új eszközei A kínai hatóságok százmilliós DNS-adatbázisa egyaránt bevethető lehet nemcsak bűnözők, de rendszerkritikus ellenzékiek gyors azonosítására is. Az amerikaiak mindeközben önként közzéteszik genetikai adataikat, a hatóságok legnagyobb örömére. De mit jelent mindez a jövőnkre nézve?

Az átlagéletkor eléri a százat

Ezt Ray Kurzweil jövőkutató jósolta még 1999-ben a The Age of Spiritual Machines című publikációjában. Bár az ENSZ 72,6 évben határozta meg a világ népességének átlagos várható élettartamát 2019-ben, KurzWeil egy valamiben nem tévedett: beszélt ugyanis gépesített kütyükről, például órákról, illetve ékszerekről és ruhákról, amiket az akut és a krónikus egészségi állapotok diagnosztizálására terveztek, melyek használata 2020-ra széles körben általánossá válik. Ami pedig az átlagéletkort illeti, az az ENSZ szerint 2050-re sem közelíti meg a százat, ellenben eléri a 77,1 évet.

A mesterséges intelligencia 'kezébe' tesszük életünket

Na jó, ez így ebben a formában enyhe túlzás, mindenesetre a Világgazdasági Fórum 2015-ös blogbejegyzésben öt technológiai előrejelzést is felsorakoztat az International Data Groupra (IDC) hivatkozva. Utóbbi szerint 2020-ban a mobilhasználók háromnegyede biometrikus módszerekkel (például ujjlenyomatolvasással) fér hozzá készülékéhez; a fogyasztási cikkek több mint tíz százalékánál 3D-nyomtatással gyártanak termékeket; az új autók harminc százalékát önvezető üzemmóddal is ellátják; a felhasználók naponta százötven szenzoros eszközt, így autókat, otthonokat vagy hordozható eszközöket használnak majd, ezek huszonöt százaléka pedig eldobható lesz;

míg az okoseszközökkel való interakciók során hatvan százalékban a mesterséges intelligencia által kínált információk alapján hozunk döntést.

Bár a fenti jóslatok nem valósultak meg maradéktalanul, bizonyos tekintetben azonban igen, hiszen a biometrikus azonosítás az okostelefonokban mostanra megszokottá vált.

Nyolcmilliárd lakosa lesz a Földnek

David F. Nygaard, a Nemzetközi Élelmezéspolitikai Kutatóintézet munkatársa 1994-ben adott becslést a globális népesség alakulására. Akkoriban a világ komplett lakossága körülbelül öt és fél milliárd fő volt, a szakértő pedig arra jutott, hogy huszonhat év alatt két és fél milliárdos növekedést tapasztalhatunk. Hozzátette, hogy a gyarapodás több mint kilencvenhárom százaléka a fejlődő országokban történik, így leginkább Dél-Ázsia, illetve Afrika járul hozzá a növekedéshez. Mivel a Földön jelenleg mintegy 7,8 milliárd ember él, a szakértő becslése egészen közel jár napjaink valóságához.

Minden telefont megfigyelnek

Szintén Kurzweil próféciája, hogy 2020-ra az adatvédelem minden korábbinál meghatározóbb politikai és társadalmi kérdés lesz, és hogy "az egyes személyek gyakorlatilag minden mozdulatát egy adatbázisban tárolják majd". És hogy mi a helyzet napjainkban?

Az okoskütyükön keresztül lényegében valóban figyelnek minket, a netes böngészőnkben pedig ott díszeleg digitális nyomvonalunk.

A Pew Kutatóintézet felmérése szerint az amerikaiak többsége úgy véli, hogy egy olyan korban, ahol lényegében a hét minden napján, a nap minden percében a technológiától függünk, lehetetlenség megúszni, hogy a kormány vagy a vállalatok adatokat gyűjtsenek rólunk. Magyarán Kurzweilnek ezúttal igaza volt.

Ember a Marson

A The Wired 1997-es cikkének szerzői egyrészt azt gondolták, hogy 2020-ra szinte minden új autó hibrid lesz, merthogy az emberiség - többek között - ezekkel harcol a klímaváltozás ellen. Másrészt azt, hogy Kína addigra vezető gazdasági szerepbe kerül. A cikk legérdekesebb része azonban kétségkívül az Elon Musk és a SpaceX törekvéseiről szóló rész, miszerint 2020-ban ember lép a Marsra, ez pedig új korszakot nyithat az emberiség történetében. A jelenlegi tervek alapján a SpaceX már akár 2024-ben embert küldhet a Marsra, de a NASA tervei között is szerepel a vörös bolygó meghódítása.

Antigravitációs övek forradalmasítják a hadviselést

Képzeljünk el egy világot, ahol a csatákat néhány méterrel a föld felett, lebegve vívják a katonák. Ezt az elméletet 1968-ban alkotta meg a matematikus és tudós D.G. Brennan, aki azt jósolta, hogy az antigravitációs övek "forradalmasítják a szárazföldi hadviselés taktikáját". Brennan egyébként 2018-ra is jövendőt mondott, méghozzá azt, hogy az emberiség addigra valószínűleg antigravitációs autókkal, és harminc percig üzemképes rakétákkal közlekedik majd. Egyelőre ilyesmit maximum a Jetson család epizódjaiban láthatunk.

További cikkek a Rakétán:

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.

A (nem is annyira távoli) jövőben a Pokémon Go képére formálódhat a világ Jussanak eszünkbe ezek a sorok, amikor legközelebb megpillantunk egy önvezető autót.

Jövőre tovább nő a zsarolóvírusok száma a kibervédelmi előrejelzések szerint 2021-ben is egyre több zsarolóprogrammal és fájl-nélküli kártevővel kell majd szembenéznie a vállalkozásoknak és az egyéni felhasználóknak, de az okoseszközök fejlődésével a biztonsági kockázatok a magánéletünk egyre intimebb területein is jelen lesznek.

(Fotó: Getty Images Hungary, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.