2050-re a repülőgép-üzemanyagok 70 százalékának környezetbarátnak kell lennie Európában

2023 / 09 / 15 / Bodnár Barna
2050-re a repülőgép-üzemanyagok 70 százalékának környezetbarátnak kell lennie Európában
Új szabályt fogadott el az Európai Parlament, mely szerint 2025-re a repülőgép-üzemanyagok 2 százalékának, 2050-re pedig 70 százalékának környezetbarátnak kell lennie az EU tagállamaiban. Többek között a használt étolajból, vagy hidrogénből előállított üzemanyag is zöldnek számít.

Az új jogszabály szerint a "fenntartható repülőgép-üzemanyag" kifejezés magában foglalja a szintetikus üzemanyagokat, bizonyos mezőgazdasági vagy erdészeti maradékokból, algákból, biohulladékból, és a használt étolajból vagy állati zsírokból előállított bioüzemanyagokat is. A hulladékgázokból és műanyaghulladékból előállított, újrahasznosított repülőgép-üzemanyagok szintén "zöldnek" minősülnek. A Parlament kimondta azonban azt is, hogy a takarmány- és élelmiszernövényből, valamint a pálma- és szójaanyagokból előállított üzemanyagok nem minősülnek zöldnek, mivel nem felelnek meg a fenntarthatósági feltételeknek. Meghatározták továbbá, hogy a megújuló hidrogén a fenntartható üzemanyag-összetétel részeként szerepeljen a jogszabályban, mert ez a technológia fokozatosan hozzájárulhat a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez.

A légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítésének előmozdítása és a nyilvánosság jobb tájékoztatása érdekében az európai parlamenti képviselők arról is döntöttek, hogy 2025-től a légi járatok környezetvédelmi teljesítményére uniós címke kerüljön bevezetésre. A légitársaságok olyan címkével tudják majd ellátni a járataikat, amelyen feltüntetik az egy utasra jutó várható szén-dioxid-kibocsátást és a kilométerenkénti várható CO2-hatékonyságot. Ez lehetővé teszi majd az utasok számára, hogy összehasonlítsák a különböző társaságok által ugyanazon az útvonalon üzemeltetett járatok karbonlábnyomát.

A ReFuelEU Aviation nevű kezdeményezés az EU "Irány az 55 százalék" intézkedéscsomagjának a része, amely célja, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentse az uniós szén-dioxid-kibocsátást. A szabályozás kötelezi a légitársaságokat arra is, hogy az EU repülőtereiről való indulás előtt a gépek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges mennyiségre korlátozzák a repülőgép-üzemanyag felvételt.

A cél az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, valamint a túlzott mennyiségű üzemanyagot szállító repülőgépek többletsúlyából eredő plusz emisszió elkerülése.

José Ramón Bauzá Díaz (Renew, ES), a Parlament előadója óriási lépésnek nevezte a jogszabályt a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítésének irányába. Hozzátette, most van itt az ideje, hogy az uniós kormányok végrehajtsák az új szabályokat, és támogassák az iparágat, és biztosítsák a fenntartható légi járművek üzemanyagainak költséghatékony alkalmazását Európa-szerte, mert nincs vesztegetni való idő vesztegetni való idő. Egy összetett és versenyképes világban a ReFuelEU nagyszerű lehetőség arra, hogy az Európai Uniót globális vezető szerephez juttassa a repülőgép-üzemanyagok előállítása és felhasználása terén, mondta a képviselő.

A fenntartható üzemanyagokra vonatkozó új szabályokat 518 igen szavazattal, 97 nem szavazattal és nyolc tartózkodással fogadták el szerdán Strasbourgban. A Tanács jóváhagyását követően az új szabályokat 2024. január 1-jétől, egyes rendelkezéseket pedig 2025. január 1-jétől kell alkalmazni.

A Rakéta.hu az Európai Parlament meghívására és támogatásával vett részt az EP májusi plenáris ülésén.

(Borítókép: Getty Images/Tobias Titz)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.