2066-ra visszanyeri nyolcvanas évekbeli formáját az ózonréteg, de újabb veszélyek fenyegethetik

2023 / 01 / 11 / Bobák Zsófia
2066-ra visszanyeri nyolcvanas évekbeli formáját az ózonréteg, de újabb veszélyek fenyegethetik
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének támogatásával készült jelentés szerint a montréali jegyzőkönyv sikerrel járt, lassan, de biztosan növekszik az ózonréteg vastagsága. 2066-ra még a Déli-sarkvidék feletti ózonlyuk is begyógyulhat.

Az ózonréteg rendkívül fontos szerepet játszik a földi élet védelmében: az a kis mennyiségű ózonmolekula, ami a bolygó légkörében található, képes kiszűrni a káros ibolyántúli sugárzást, ami az elektromágneses sugárzás 180-400 nanométeres tartományba eső spektrumát jelenti. Az UV-sugárzás ugyan előnyös tulajdonságokkal is bír, a nagyobb hullámhosszú UV-A és UV-B felelős például a szépen lebarnult bőrért és szükséges a D-vitamin képződéshez, a 280 és 100 nanométer között működő UV-C pedig agresszív hatása miatt alkalmas a fertőtlenítésre és a vírusok pusztítására - ezt a jellemzőjét ki is aknázták (és aknázzák ma is) a koronavírus járvány alatti időszakban.

Ha azonban az ultraibolya sugárzás mindenféle szűrő nélkül, teljes erejével érkezne a Föld felszínére, az az élőlényekre nézve igen negatív következményekkel járna, többek között a DNS-t károsító hatása miatt. Az UV-B sugárzás a DNS-t és az RNS-t alkotó nukleotidlánc szerkezeti egységeinek, a nukleotidoknak a kötéseit módosítja és a reaktív oxigén gyökök számát szaporítja. A hosszú ideig tartó UV-sugárzásnak való kitettség a DNS egyik bázisának, a timinnek a reakcióit és kötéseit változtatja meg és idővel rendkívül megnehezíti a felgyülemlő károsodások javításának feladatát. A sztratoszférában elszórtan található, három oxigénatomból álló ózonmolekulák elegendő védelmet nyújtanak azonban ahhoz, hogy megmeneküljünk a legrosszabb következményektől.

Az ózonréteg elvékonyodásának emberi tevékenységekkel kapcsolatos okaira már az 1970-es években felhívta a figyelmet két kutató, Mario Molina és F. Sherwood Rowland, de még évek teltek el, mire megszületett a megállapodás a védelem érdekében tett lépésekről és közös megegyezéssel elkészült a montréali jegyzőkönyv. Az egyezmény első körben a klórtartalmú és a légkörbe könnyen kikerülő klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC) és a hidrogénezett-fluorozott szénhidrogének (HCFC) előállított mennyiségének csökkentéséről szólt, majd később, 1992-ben a szintén erősen ózonkárosító, brómtartalmú metil-bromid is felkerült az ózonréteget vékonyító anyagok listájára.

Az addig rovarirtóként/növényvédőszerként használt vegyület kiiktatására külön projekteket indítottak a fejlődő országokban, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

A metil-bromid esetében egy kivételt engedélyez az egyezmény: a szer továbbra is használható a QPS (quarantine and pre-shipment, karantén és szállítás előtti kezelés) céljaira, mivel a törvényhozók úgy ítélték meg, hogy nem létezik hasonlóan hatékony és széles körben elérhető alternatíva, amivel lecserélhetnék a vegyületet.

A montréali jegyzőkönyvet sikerült többé-kevésbé betartani a részes feleknek és a közös munka eredményességét mutatja a legutóbbi jelentés (PDF), amit az egyezmény hatását vizsgáló tudományos fórum (többek között a Meteorológiai Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Környezetvédelmi Programja) készített el és adott közre. A négyévenként végzett felmérés során az ózonréteg védelmével kapcsolatos aktuális fejleményeket veszik sorra és egyúttal a döntéshozók számára nyújtanak tudományos információkat a kihívások legyőzéséhez. A jelentés szerint a legutóbbi, 2018-ban publikált elemzés óta mind a klór-, mind a brómtartalmú vegyületek kibocsátott mennyisége csökkent, emellett az ODP anyagok (ozone depleting substances) kontrollja a globális felmelegedést is lassítja, ha a montréali jegyzőkönyv szabályainak figyelmen kívül hagyásával történő kibocsátási értékekkel és azoknak a globális felmelegedéshez hozzájáruló hatásával hasonlítják össze.

Az ózonréteg tekintetében a jelentés pozitív és kevésbé pozitív eredményekről is beszámol: eszerint a sztratoszféra felső részében lévő ózon mennyisége növekszik, a Déli-sarkvidék felett kimutathatóan javul a helyzet, bár ebben a térségben természetes ingadozások is megfigyelhetőek. A modellek azonban a sztratoszféra felső részére vonatkoznak, az alsó rész tekintetében nincs jele a javulásnak. Az Antarktisz felett vélhetőleg, amennyiben ebben a tempóban halad az ózonpajzs "gyógyulása", 2066-ra tér vissza az 1980-as szintre a vastagsága, az Északi-sark felett 2045-re, míg a világ többi részén 2040 körül. A 2016-os kigali megállapodásban megfogalmazott célokért tett lépések hatása szintén pozitív: a fluorozott szénhidrogének (HFC) gyártott mennyiségének harminc év során 80%-kal való csökkentése 2100-ig, ha nem is sokkal, de 0,3-0,5%-kal kisebb mértékű globális felmelegedést eredményez.

A jelentés az ózonrétegre esetlegesen veszélyt jelentő, jelenleg is használt vegyületek és jövőbeli emberi tevékenységek vagy akár természeti jelenségek között a metánkibocsátást, a dinitrogén-oxid használatának növekedését, az extrém futótüzeket, a vulkánkitöréseket, az egyre szaporodó rakétaindításokat és a tervbe vett szuperszonikus személyszállító flották jövőbeli működését sorolja fel. A problémák kezelésére szolgáló javaslatok között a dinitrogén-oxid kibocsátásának legalább 3%-os csökkenését (2023 és 2070 között), a CFC és HCFC vegyületek mennyiségének további redukálását és a metil-bromid QPS alkalmazásának tiltását, pontosabban ezek fontolóra vételét veszik számba az elemzést készítő szakértők.

(Fotó: ESA/Planetary Visions)

Titokzatos, ózonréteget károsító anyagot detektáltak az atmoszférában A vegyianyagnak a kutatók szerint nincsen semmilyen ismert ipari felhasználási módja, így rejtély, hogy a kelet-ázsiai gyárak környékén miért nőtt meg a koncentrációja az elmúlt években.


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.