40 ezer fát képes elültetni egy nap alatt egy ausztrál drón

2022 / 05 / 06 / Bobák Áron
40 ezer fát képes elültetni egy nap alatt egy ausztrál drón
Az AirSeed Technology által kifejlesztett drón a mesterséges intelligencia segítségével szórja a magokat a levegőből.

A fapusztulás napjaink egyik legnagyobb környezeti kihívása, ami számos módon befolyásolja a Föld ökoszisztémáját. A különböző állat- és növényfajok életterének csökkenése több tízezer faj fennmaradását fenyegeti, miközben a szén-dioxidot megkötő fák eltűnése a klímaváltozás megállítására is negatív hatással van. Az ENSZ statisztikái szerint a Földön jelenleg mintegy negyvenmillió négyzetkilométernyi erdő van, és bár a fapusztulás mértéke az elmúlt években némileg konszolidálódott, a fával borított területek mennyisége még így is nagyjából 70 ezer négyzetkilométerrel (csaknem egy Magyarországnyi területtel) csökken évente.

Az utóbbi időben számos faültető akció indult, az egyéni és civil kezdeményezések mellett sokszor a nagyvállalatok is ezzel a módszerrel igyekeznek elérni a nettó szénkibocsátás elérésére tett, egyre szigorúbb vállalásokat. A parlagon heverő területek erdősítésében sokat segíthet az ausztrál Airseed Technology megoldása is, akik Artmeis néven egy olyan drónt fejlesztettek ki, ami teljesen automatikusan tudja elszórni a fák magjait.

"Minden drónunk 40 ezer magtárolót tud elültetni naponta, és teljesen automatikusan repülnek" - nyilatkozta Andrew Walker, a vállalat alapító-vezérigazgatója, aki szerint ezzel a módszerrel 25-ször gyorsabban és 80 százalékkal olcsóbban tudják megoldani a fásítást. A megoldás egyik kulcsa a Walker által is említett "magtároló", amely egy olyan, biomasszából készült hüvely, ami nemcsak a növekedéshez szükséges tápanyagokkal látja el a magot, de megvédi a madaraktól, rágcsálóktól és rovaroktól is.

A drónokat a felszállás előtt egyedileg töltik fel az adott talajhoz illő fajták magjaival, az eszközök pedig ezután egy előre beprogramozott útvonalon, automatikusan szórják ki a magokat a megfelelő helyre. A drónok rögzítik is a magok pontos koordinátáit, így az AirSeed folyamatosan tudja monitorozni a fák fejlődését. Az Euronews Green szerint a cég eddig ötvenezer fát ültetett, a végcéljuk viszont százmillió fa elültetése, amit 2024-ig akarnak teljesíteni.

(Fotó: AirSeed Technologies)

Több mint száz ország vezetőjének közös bejelentése szerint 2030-ra véget érnek az erdőirtások a világon Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 26. éghajlatváltozási konferenciáján a világ erdőterületeinek 85%-át birtokló 105 ország vezetői tettek arra ígéretet, hogy megállítják az erdők irtását és visszafordítják a negatív folyamatokat.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.