500 kilométer hosszú futószalaggal váltanák ki Japánban a kamionos áruszállítást

2024 / 07 / 01 / Bobák Áron
500 kilométer hosszú futószalaggal váltanák ki Japánban a kamionos áruszállítást
Az egyre inkább elöregedő társadalom és a megrendelések számának drasztikus növekedése miatt a szigetországban hamarosan teljesen megbénulhat az áruszállítás. A japán kormány egy meglehetősen grandiózus tervvel oldaná meg a helyzetet.

Ahogy arról a New Atlas beszámolt, az infrastruktúrafejlesztésért és szállítmányozásért felelős minisztérium múlt pénteken egy olyan elképzelés vázlatos terveit hozta nyilvánosságra, amely évi 25 ezer kamiont válthatna ki egy Tokió és Oszakai között épülő, 500 kilométer hosszú futószalaggal vagy - alternatív megoldásként - automatikusan közlekedő kocsikkal.

A japán kormány szerint a projektet az indokolja, hogy miközben az online rendelések száma egyre emelkedik az országban, a társadalom elöregedése miatt teherautó-sofőrből egyre kevesebb van, ez pedig 2030-ra oda vezethet, hogy a csomagoknak mintegy 30 százalékát nem tudják majd kiszállítani. A konkrét tervek egyelőre kidolgozás alatt állnak, így egyelőre még olyan verzió is a kalapban van, amely az egész projektet egy alagútban vezetné - igaz, ahogy a New Atlas megjegyzi, ennek megvalósítása minden bizonnyal csillagászati költségekkel járna.

Ahogy arra a lap rámutat, az ötlettel egy másik probléma is van, hiszen a tervek szerint a két város között 2034-re jöhetne létre a közvetlen kapcsolat, márpedig jelen állás szerint ekkorra az önvezető technológiának már bőven ott kell majd tartania, hogy robotkamionok segítségével a jelenlegi infrastruktúra használatával is megoldható legyen a szállítmányozás.

(Fotó: New Atlas/képgenerátor)

A pénztárcánk is megsínyli, ha az önvezető kamionok nem veszik el időben az emberek munkáját A közúti szállítmányozásban ma a legnagyobb kérdés nem az, hogy a robotok elveszik-e az emberek munkáját, hanem hogy elég gyorsan ideérnek-e, mielőtt a helyzet teljesen tarthatatlanná válik.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.