5G-vezérlésű darukat telepítenek az ukrán-magyar határ közelében

2021 / 02 / 25 / Perei Dóra
5G-vezérlésű darukat telepítenek az ukrán-magyar határ közelében
A magyarországi Fényeslitkére építik a legmodernebb technológiával felszerelt East-West Gate terminált, ahol világelsőként, 5G-technológiával, távolról irányítják majd a terminál automata, meglepően precíz mozdulatokra is képes óriásdaruit, melyeket az intermodális rakodási technológia piacvezetője, az osztrák Künz szállít. A négy daruval évente akár egymillió darab húszlábas konténer (TEU-egység) is kezelhető a vasúti nyomtávváltáson alapuló intermodális kombiterminálon, ami átadása után az európai kontinens legnagyobb kapacitású ilyen létesítménye lesz. Ugyancsak világszínvonalú lesz a terminálon kiépülő automata konténer és jármű nyomon követő rendszer, a belga Camco Technologies találmánya.

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén idén januárban kezdődött el az East-West Gate intermodális terminál építése, melynek átadását követően az Ázsiát Európával összekötő Új Selyemút egyik legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt, meghatározó logisztikai állomása lesz.

A terminál páratlan daruit és emelőeszközeit az intermodális rakodási technológia piacvezető gyártója, az osztrák Künz szállítja. "A vasúti nyomtávváltáson alapuló kombiterminál és darui elsősorban a normál és a széles vasúti nyomtávon közlekedő szerelvények áruinak villámgyors átrakodásában játszanak majd kulcsszerepet, emellett a közúti félpótkocsikat – beleértve a nem daruzható szerelvényeket is – képesek átrakni a vasútra" -írja a Portfolio. A három csúcstechnológiás Künz intermodális daru (RMG), valamint a gyártó Freerider RTG konténeremelője

évente akár egymillió konténer kezelését biztosíthatja.

Az RMG daruk közül kettő rakodódaru lesz, egyoldalon, míg a harmadik, nagyobb eszköz kétoldalon használható konzolokkal készül. Az RTG konténeremelő a raktárterületet szolgálja ki. A finom mozdulatokra is képes daru telepakolt konténereket is villámgyorsan átmozgatja egyik helyről a másikba, méghozzá bármely irányba. A négy daru a létező összes típusú konténert fel tudja emelni és átrakodni, emellett közúti félpótkocsik és csereszekrények emelésére is bevethetőek lesznek. A négy Künz daru továbbá rendkívül magas szinten automatizált, azokat az intermodális szállítás történetében először 5G-technológia segítségével vezérlik majd a terminál irányítóközpontjából. Az East-West Gate lesz tehát a világ első, saját 5G-hálózatot használó kombiterminálja, amit 2021 év végéig helyeznek üzembe.

Valós időben lekövethető a rakomány pozíciója és állapota

Az EWG-n a beléptetés és a konténerek nyomon követése is csúcstechnológiás lesz: a tengeri és vasúti terminálok számára terminál-, kapu- és daruautomatizálási rendszereket fejlesztő Camco Technologies szállítja azt a rendszert, amely az összes vasúti kamion, félpótkocsi és konténer, valamint a vasúti szerelvényeken érkező rakomány útját folyamatos figyelemmel kíséri a terminálra való belépéstől a kilépésig. A rendszer nemcsak gyorsítja a be- és kiléptetést, az áruátrakást, hanem a terminálirányítást és a biztonságot is szolgálja.

A kapukhoz és a darukra szerelt speciális kamerák valós időben követik a konténerek útját, tűéles képet mutatnak azok állapotáról,

így azt is látják, hogy az adott rakomány sérülten érkezett-e – ezzel is segítve a panaszkezelést. Plusz a rendszer teljes összhangban működik majd a terminál saját irányítórendszerével, melynek köszönhetően az ügyfelek is valós időben láthatják a konténerek vagy járművek aktuális helyzetét. A terminál a tesztidőszakot követően 2022 első negyedévében már éles üzembe fogadja a vasúti és intermodális forgalmat.

További cikkek a témában:

Az 5G jóval többről szól, minthogy általa gyorsabb lesz a letöltés A járványhelyzetnek köszönhetően idén online platformon megrendezett Ericsson Magyarország K+F Innovációs Napokon rövid bepillantást nyerhettünk többek között abba, hogyan alakítja át a digitalizáció az ipart, a társadalmat, és hogyan teszik az 5G legújabb felhasználási lehetőségei még egyértelműbbé a mobilhálózatok szerepét ebben az átalakulásban.

A biocement vethet véget az építőipar hatalmas légszennyezésének? A cement is lehet környezetbarát, már csak az a kérdés, mikor kap zöld utat.

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.

(Fotó: East-West Gate)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.