Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban

2021 / 02 / 15 / Justin Viktor
Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban
Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.

Fa

A fák és erdők nem csupán a Föld oxigéndús, egészséges levegőjének zálogai de megújuló energiaforrások, és a jelenleg ismert leghatékonyabb módjai a légkörből származó felesleges szén-dioxid megkötésének. Manapság a fa fő alkotóeleme, a cellulóz éves felhasználása az acélénak 20-szorosa.

Az ablakok készítéséhez üveget és műanyagot használunk, amelyek átlátszók, és szerkezeti támogatást nyújthatnak. Az üvegen keresztül az épületek tetemes mennyiségű hőt veszítenek, és bár a fény visszaad ebből valamennyit, de az üveg továbbra sem lesz jó szigetelő. Ezért dupla üvegezést használunk, és keressük a jobb megoldásokat. A fa épp jó lenne, hiszen kitűnő szigetelő, de nem átlátszó. Legalábbis eddig nem volt az.

Lignin Cellulóz

Ennek az épületek szigetelése és az energiahatékonyság területein lehetne nagy jelentősége, hiszen a fa nagyságrendekkel jobb szigetelőanyag, mint az üveg. A New Scientist beszámolója szerint a kísérletek jól haladnak és az eredmények is ígéretesek, a fejlesztéseket néhány éve már a sajtó is követi. A gyártási folyamat során kivonják a fából a lignint, ami az egyik kémiai összetevője, ez adja jellegzetes barna színét. A megmaradó cellulóz rostok így elméletileg átengedik majd a fényt.

A folyamat tetemes mennyiségű vegyszert igényel és sok nehezen kezelhető szennyeződést termel. A Marylandi Egyetem kutatását vezető Liangbing Hu már régóta kutatja a kérdést, és

most egy új módszert kísérletezett ki, melyben nem vonják ki a fából az összes lignint, pusztán csak átalakítják egy részének szerkezetét.

Ezzel egyszerűsíthető a gyártás, kevesebb vegyszer szükséges hozzá, és nem gyengül meg annyira a fa szerkezete sem, mint a korábbi eljárásnál. A kulcs a lignint áttetszővé tétele, melyhez elegendő kivonni belőle azokat a molekulákat, melyek a színét adják.

Szőkített fa

Mindezt hidrogén-peroxid felhasználásával érték el a faanyag felületét kezelve, ezt követően pedig a napfény bizonyos összetevőit szimuláló UV-lámpák fényének tették ki az anyagot. A kísérlet utolsó lépéseként végül egy epoxigyanta bevonatot vittek fel a felületre, ami már az előző kísérletben is szerepelt. 

A létrejött faanyag a fény 90 százalékát áteresztette, és ráadásul ötvenszer erősebbnek bizonyult, mint az olyan faanyag, amiből teljesen eltávolították a lignint. Hu elmondása szerint az új kísérlet végterméke világosabb és erősebb, mint az üveg, így ebből akár teljesen fényáteresztő nyílászárókat is lehet majd gyártani.

(Forrás: TheNextWeb Kép: UoM)

Ez is érdekelhet:

Minden ötödik ember a légszennyezettség miatt halt meg 2018-ban Egy új tanulmány adatai szerint 2018-ban a a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó légszennyezés miatt halt meg minden ötödik ember a világon. Mindösszesen 8,7 millió ember vesztette életét ezzel összefüggésben.

A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek kutatói szerint a Földön öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyeget. A veszélyeztetett fajok jelentős sajnos előre sejthető módon miattunk, az emberi tevékenysége miatt került a kihalás szélére.

A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.