A Bayraktar drón még harciasabb utódja, az Akinci készen áll a bevetésre

2022 / 05 / 02 / Bobák Zsófia
A Bayraktar drón még harciasabb utódja, az Akinci készen áll a bevetésre
A drónokat a gyártócég tavaly szállította le a török hadseregnek, de hamarosan két másik országban is szolgálatba állnak.

A török gyártmányú Bayraktar TB2 drónt korábbi cikkünkben mutattuk be - a pilóta nélküli légi járműveket többek között az ukránok is használták az oroszok elleni védekezés során, de más országok, köztük Katar és Azerbajdzsán is vásároltak belőlük. A drón még hatásosabb utódja, az Akinci is hamarosan eljut Törökország határain túlra (Irakon kívül, ahol már bevetették az Operation Claw-Lock keretében), az Eurasian Times beszámolója szerint a Baykar cég vezetője, Haluk Bayraktar Twitter üzenetben osztotta meg a hírt márciusban, miszerint két országba fognak exportálni a járművekből, és, bár azt nem pontosította, hogy kik a megrendelők, de korábbi hírek szerint akár Ukrajna is köztük lehet, figyelembe véve a Törökország és Ukrajna közötti fejlődő stratégiai kapcsolatot.

Az Akincit a Bayraktarhoz hasonlóan hosszú távú repülésekre tervezték, alapvetően 24 órás repülésre optimalizálták, de a tesztek szerint akár több mint 25 órát képes megszakítás nélkül a levegőben tölteni, miközben 7-8000 kilométert tesz meg. A drón teljes mértékben automata üzemmódban működik, vagyis a felszállás és leszállás művelete közben sem szorul a földi irányítóközpont segítségére, a megbízható üzemelést a három autopilot rendszer is segíti. A maximális teherbíró képessége 1500 kilogramm, sebessége elérheti akár a 360 km/h-át és extra magasra képes emelkedni: 10 000 és 12 000 méter magasság közötti régióban teljesít szolgálatot.

A drónokat már 2019-ben elkezdték a levegőben tesztelni és tavaly augusztusban a török hadsereg számára le is szállították az első példányokat, de múlt heti bejelentés szerint most próbálták ki először a vízi célpontok megsemmisítésének képességét az Akinci használatával. A teszt során a drón 6000 méter magasságból dobta le a bombát a kijelölt célpontra, és a próba sikeresnek bizonyult a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére. A Baykar leírása szerint az akár tankelhárító fegyverekkel is felszerelhető Akinci olyan műveletek kivitelezésére képes, amelyek hagyományosan a vadászgépek hatókörébe tartoznak, és levegő-föld, valamint levegő-levegő támadásokra is alkalmas.

(Fotó: Baykar)

Ér még bármit a tank? – az Ukrajnát védő drónok megadhatják a választ A török gyártmányú tankelhárító drónok több korábbi konfliktusban is helyt álltak, most azonban egy fejlett hadsereggel szemben kell megmutatniuk, mire képesek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.