A Bayraktar drón még harciasabb utódja, az Akinci készen áll a bevetésre

2022 / 05 / 02 / Bobák Zsófia
A Bayraktar drón még harciasabb utódja, az Akinci készen áll a bevetésre
A drónokat a gyártócég tavaly szállította le a török hadseregnek, de hamarosan két másik országban is szolgálatba állnak.

A török gyártmányú Bayraktar TB2 drónt korábbi cikkünkben mutattuk be - a pilóta nélküli légi járműveket többek között az ukránok is használták az oroszok elleni védekezés során, de más országok, köztük Katar és Azerbajdzsán is vásároltak belőlük. A drón még hatásosabb utódja, az Akinci is hamarosan eljut Törökország határain túlra (Irakon kívül, ahol már bevetették az Operation Claw-Lock keretében), az Eurasian Times beszámolója szerint a Baykar cég vezetője, Haluk Bayraktar Twitter üzenetben osztotta meg a hírt márciusban, miszerint két országba fognak exportálni a járművekből, és, bár azt nem pontosította, hogy kik a megrendelők, de korábbi hírek szerint akár Ukrajna is köztük lehet, figyelembe véve a Törökország és Ukrajna közötti fejlődő stratégiai kapcsolatot.

Az Akincit a Bayraktarhoz hasonlóan hosszú távú repülésekre tervezték, alapvetően 24 órás repülésre optimalizálták, de a tesztek szerint akár több mint 25 órát képes megszakítás nélkül a levegőben tölteni, miközben 7-8000 kilométert tesz meg. A drón teljes mértékben automata üzemmódban működik, vagyis a felszállás és leszállás művelete közben sem szorul a földi irányítóközpont segítségére, a megbízható üzemelést a három autopilot rendszer is segíti. A maximális teherbíró képessége 1500 kilogramm, sebessége elérheti akár a 360 km/h-át és extra magasra képes emelkedni: 10 000 és 12 000 méter magasság közötti régióban teljesít szolgálatot.

A drónokat már 2019-ben elkezdték a levegőben tesztelni és tavaly augusztusban a török hadsereg számára le is szállították az első példányokat, de múlt heti bejelentés szerint most próbálták ki először a vízi célpontok megsemmisítésének képességét az Akinci használatával. A teszt során a drón 6000 méter magasságból dobta le a bombát a kijelölt célpontra, és a próba sikeresnek bizonyult a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére. A Baykar leírása szerint az akár tankelhárító fegyverekkel is felszerelhető Akinci olyan műveletek kivitelezésére képes, amelyek hagyományosan a vadászgépek hatókörébe tartoznak, és levegő-föld, valamint levegő-levegő támadásokra is alkalmas.

(Fotó: Baykar)

Ér még bármit a tank? – az Ukrajnát védő drónok megadhatják a választ A török gyártmányú tankelhárító drónok több korábbi konfliktusban is helyt álltak, most azonban egy fejlett hadsereggel szemben kell megmutatniuk, mire képesek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.