A BMW autógyárában humanoidok fognak dolgozni, de még senki sem tudja, hogy mit csinálnak majd

2024 / 01 / 19 / Bobák Zsófia
A BMW autógyárában humanoidok fognak dolgozni, de még senki sem tudja, hogy mit csinálnak majd
A BMW és a Figure robotikai cég megállapodást kötött a humanoidok alkalmazásáról, de még ezután derül majd ki, hogy mi lesz a gépemberek feladata.

A kaliforniai Figure-t több szempontból is az egyik leggyorsabban fejlődő, humanoidokat építő robotikai cégnek lehet nevezni: a gyártó 12 hónap leforgása alatt készítette el Figure 01 nevű robotját, amelyet tavaly októberben mutatott be és a robotok alig három hónap múlva már munkát is kaptak a BMW autógyárában. A január 18-án bejelentett egyezség szerint az autógyártó dél-karolinai üzemében fogja alkalmazni a gépeket, amelyek a termelést sokkal hatékonyabbá tehetik és támogatják a vásárlók növekvő igényeinek kiszolgálását a BMW Manufacturing vezérigazgatójának, Robert Engelhornnak elmondása szerint. Azt azonban, hogy pontosan hogyan valósítják majd meg ezt a célt a humanoidok, egyelőre nem lehet tudni.

A robotokat ugyanis nem kezdik el azonnal használni a gyárban, az együttműködés első fázisa a terep felméréséről szól, aminek keretében azonosítják a humanoidok számára ideális munkaköröket. Csak miután meghatározták az általuk elvégezhető és hasznosnak bizonyuló tevékenységeket, azután kerülhet sor a robotok bevetésére az üzemben. Mivel a Figure 01-et a gyártó általános felhasználású robotnak szánja, ezért potenciális sokféle feladat megoldását rá lehet majd bízni, de számításba kell venni az emberekhez képest lassúbb mozgását és egyéb hátrányait is az alkalmazás során. Az autógyártás új területet jelent a humanoidok használatában, az eddig szolgálatba állított emberszerű gépek (például Digit) főként rakodói munkákat végeznek, vagyis dobozokat és egyéb tárgyakat pakolnak raktárakban, ezért nem kizárt, hogy Figure 01 is hasonló, rakodói területen tevékenykedhet majd. A humanoid emellett pontos kézmozdulatokat igénylő pozíciókban is segítséget nyújthat, kifinomultan működő robotkarjainak, kezeinek és ujjainak köszönhetően.

A 20 kilogramm teherbírású, 167 centiméter magas robotra a Figure az első, kereskedelmi felhasználásra alkalmas, autonóm robotként utal és emberszerű formáját a hatékonysággal magyarázzák, mivel így a gépezet képes lépcsőt mászni, dobozokat pakolni és más módon is alkalmazkodni az emberi munkakörnyezethez. Hogy mennyire válik majd hasznára a BMW-nek az autógyártás során a humanoid, az az alkalmazása közben derül majd ki, de a Figure egyelőre csak igen egyszerű feladatok ellátását bízta rá a videók tanúsága szerint: 10 óra leforgása alatt megtanították például kávét főzni, ez azonban csak a kávékapszula gépbe való behelyezését jelentette, amit kétségkívül pontosan meg tudott csinálni.

(Fotó: Figure)


Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
Meztelen képeket generáltak az osztálytársaikról, próbára bocsátották és képzésekre kötelezték a tizenöt fiatalt
A tizenhárom és tizenöt év közti spanyol fiatalok mesterséges intelligenciával készítettek montázsokat.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.