A Canon kifejlesztette a fotós nélküli fényképezőgépet

2021 / 02 / 03 / Pőcze Balázs
A Canon kifejlesztette a fotós nélküli fényképezőgépet
Ahogyan a telefonjaink egyre inkább átveszik a fényképezőgépeink szerepét, még a legnagyobb márkáknak is muszáj elkezdeniük kísérletezgetni. A Canon most egy olyan kamerát dob piacra, amit csak leteszünk az asztalra és már lövi is a képeket. A kérdés csak az, hogy milyeneket.

Amikor tavaly júniusban arról számoltunk be, hogy az Olympus bedobta a törölközőt, még csak sejthettük hogy a Canon sem sokkal optimistább a szektor jövőjével kapcsolatban. Idén januárban a Petapixel már arról írt, hogy a japánok azzal számolnak, hogy a digitális kamerák piaca évi tízmillió darab alá esik - ez a szám tíz évvel ezelőtt még több mint százhúszmillió volt. Ilyen piaci környezetben érthető, hogy a Canon gyakorlatilag letett az egyszerűbb gépekről, hiszen azokat a mobilok remekül kiváltják, hogy két dologra fókuszáljon:

a cserélhető optikás kamerákra és a kísérletezésre.

Utóbbira jó példa az idén nyáron debütáló PowerShot PICK. A miniatűr biztonsági kamerára emlékeztető, hordozható eszköz a TechCrunch híre szerint egy japán crowdfunding oldalon debütált, ahol villámgyorsan be is söpörte a célösszeget; bár ebben az esetben is fontos kiemelni, hogy egy ilyen premier sokkal inkább marketingeszköz, mint valódi pénzgyűjtés.

A kis gép legfontosabb tulajdonsága, hogy nem kell hozzá fotós: mesterséges intelligencia segítségével keresi, értelmezi és rögzíti a történéseket. Vagyis letesszük a PICK-et, szülinapozunk, gördeszkázunk vagy strandolunk mellette, aztán ha végeztünk, megnézzük, hogy szerinte mik voltak a legjobb pillanatok. Vagy igaza lesz, vagy nem. "Az apró és könnyű kamerát úgy terveztük meg, hogy beleolvadjon a családi körbe, elfeledkezhessünk róla, hogy közel maradhassunk a családtagjainkhoz otthon és máshol is" - mondják a japánok.

A gond ezzel csak annyi, hogy a Google valami nagyon hasonlót állított pár éve, amikor kihozta Clips nevű kis kameráit. "A Clips-szel többet érintkezhetsz a gyerekeiddel anélkül, hogy a telefon közétek állna, de úgy, hogy készüljenek rólatok fotók közben" - írta három éve Dan Seifert a The Verge-ön. Seifert tíz pontból ötöt adott a termékre, hiszen az két hét alatt sem tudott igazán jó képeket lőni róla és a gyerekeiről. Mások sem voltak boldogabbak a Clips teljesítményével, így a projekt be is dőlt 2019 őszén.

A PICK lényegesen kifinomultabb eszköz, mint a Google mini négyzetkéje volt. Az optika ugyan csak egy egyszerűbb gépbe illő 19-57mm-es, mögötte egy 12MP-es szenzorral, de képes forogva követni az eseményeket, így eggyel valószínűbb, hogy elkap egy-egy értékelhető pillanatot. Hogy ez milyen gyakran sikerül, azt addig nem fogjuk tudni, amíg nem tudunk egyet magunk is kipróbálni. Erre viszont sajnos kicsi az esély, összesen alig több mint kétezer PICK fog elkészülni idén nyárra, és arról, hogy valaha gyárt-e majd ennél többet a Canon, egyelőre nem esett szó. Kíváncsian várjuk, hogy milyen fotókat lőnek majd vele a szerencsések - illetve a szerencsések helyett dolgozó MI.

További cikkek a témában:

Mi történik, ha keresztezünk egy távcsövet egy digitális fényképezővel? Íme a Canon PowerShot Zoom Ezzel még a csúcsmobilok se tudnak versenyezni.

Az egyik legnevesebb fényképezőgép-gyártó bedobta a törölközőt Az Olympus 1936-ban gyártotta az első fényképezőgépét, most fogja az utolsót.

Ez a képszerkesztő program ezerszer látványosabbá teszi a fotóinkat A Luminar AI-jal nem csak az eget cserélhetjük le egy kattintással, de a tükröződések is alkalmazkodnak a megváltozott háttérhez.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.