Mi történik, ha keresztezünk egy távcsövet egy digitális fényképezővel? Íme a Canon PowerShot Zoom
2020 / 10 / 15 / Pőcze Balázs
Mi történik, ha keresztezünk egy távcsövet egy digitális fényképezővel? Íme a Canon PowerShot Zoom
Miközben a fél világ az új iPhone-ok impresszív kameráit vizsgálgatta, a Canon csendben kijött egy teljesen szokatlan, de bizonyos helyzetekben rendkívül praktikus kis masinával.

Fejlődés ide vagy oda, igazán távolról fotózni telefonnal még mindig a vicc vagy a rossz vicc kategóriába tartozik, attól függően, hogy mennyire drága és fejlett a készülék, ami a zsebünkben van. Még a négyszázezer forintos Samsung Galaxy S20 Ultra különleges, periszkóp-technológiával működő telefotó lencséje is csak 103mm-es fókusztávolságú, ami az elsődleges kamerához képest nagyjából négyszeres optikai zoomnak felel meg. A fényképezőket rangsoroló DxOMark legmagasabban értékelt telefonja, a Xiaomi Mi 10 Ultra legtávolabbra látó lencséje is csupán 120mm-es. Ez elég arra, hogy egy velünk szemben a kezdőrúgás előtt felsorakozó focicsapat számunkra kedves tagjáról portrét lőjünk, de a pálya szélén állva a gólját már nem fogjuk tudni igazán értékelhetően megörökíteni.

A PowerShot Zoom a Canon közleménye szerint azoknak készült, akik gyakran fotóznak olyan eseményeket vagy dolgokat, amelyekhez nem igazán lehet vagy illik közel menni - és nem tudnak vagy nem szeretnének magukkal cipelni egy méregdrága, cserélhető optikás gépet, egy méregdrága optikával. Egy fán ücsörgő madarat, ha a telefonunkkal kaptuk le, be kell, hogy karikázzunk, mielőtt átdobjuk az amatőr ornitológus group chatünk többi résztvevőjének.

Az új Canon géppel viszont, ha a 100mm nem hozná elég közel a csábosan néző szalakótát, rögtön válthatunk 400mm-es optikai, vagy akár 800mm-es digitális zoomra, hogy még a csőréből is kinézhessük a csigát.

A praktikusan kevés gombbal rendelkező, egy tenyérben kényelmesen elférő gép a 12.1 megapixeles képek mellett 1080p full HD videót is tud rögzíteni a benne helyet foglaló MicroSD kártyára, amit aztán wifin vagy Bluetoothon el tudunk menteni a felhőbe, illetve meg tudunk osztani. A 300 dolláros, itthon valószínűleg valamivel 100 000 forint fölötti ár mindenkinek soknak fog tűnni elsőre; kivéve azokat, akik évek óta mutogatják a telefonos fotóikon, hogy az a négy pixel ott egy egzotikus mókus vagy az épp gólt fejelő óvódásuk.

(Fotó: Canon)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.