A Chandrayaan-3 leszállóegysége és holdjárója dolgozik Holdon

2023 / 09 / 01 / Bobák Zsófia
A Chandrayaan-3 leszállóegysége és holdjárója dolgozik Holdon
A Pragyan rover játékos kisgyerek módjára forgolódik a Hold felszínén az Indiai Űrkutatási Szervezet beszámolója szerint.

A Chandrayaan-3 misszió során augusztus 23-án sikeresen landolt az ISRO (Indiai Űrkutatási Szervezet) leszállóegysége, a Vikram a Holdon, így most először sikerült az égitest déli sarkvidékére leszállóegységet küldeni és probléma nélkül végrehajtani a holdi landolás bonyolult műveletét, ami korábbi próbálkozások során gyakran kudarccal végződött a többi ország számára. A Vikram nem egyedül érkezett a felszínre, magával vitte a tudományos berendezésein kívül Pragyan nevű holdjáróját is, amivel az ISRO a kisméretű rover alkalmazásának életképességét demonstrálja és az eszköz Alpha Particle Xray Spectroscope műszerével a regolittal kapcsolatos vizsgálatokat folytatnak.

A küldetés rövid ideig tart csak, mindössze két hét áll rendelkezésre az űreszközök használatára és az adatok begyűjtésére, mielőtt a holdi éjszaka miatt véget ér a misszió, de addig is a Vikram és a Pragyan folyamatosan dolgozik egymás közelében. Az űreszközök munkájuk közben egymást is figyelemmel kísérik és fotózzák, az ISRO legutóbbi felvételén a rover látható, amint "kisgyerek módjára játékosan bolondozik", miközben megfelelő irányba állítják útja folytatásához. A videót a leszállóegység Lander Imager Camera eszközével készítették és az augusztus 29-ei eseményeket mutatja, mikor a holdjáró pozícióba állt a további haladáshoz.

A misszió elsődleges és legfontosabb eredménye a sikeres landolás kivitelezése volt, de az elmúlt napokban a kutatók a begyűjtött minták és elvégzett mérések révén több új adattal és felfedezéssel gazdagították a Holdról szerzett ismereteket, két alkalommal is kimutatták például a kén jelenlétét a déli pólus kőzeteinek összetevői között, illetve a ChaSTE (Chandra's Surface Thermophysical Experiment) kísérlettel elkezdték felmérni a landolási helyszín környékének hőmérsékleti jellemzőit is.

(Fotó: ISRO)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.