A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról

2023 / 12 / 07 / Bobák Áron
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.

Amióta az OpenAI tavaly novemberben bemutatta a ChatGPT nevű, mesterséges intelligenciát használó chatbotját, a konkurencia rohamléptekkel haladva igyekszik ledolgozni a tetemes hátrányát. A nagy technológiai cégek közül a Google reagált elsőként, akik idén márciusban mutatták be a saját nagy nyelvi modelljükön alapuló Bard chatbotot, majd a két, mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó részlegüket, a Google Braint és a DeepMindot összevonva gőzerővel kezdtek hozzá egy új nyelvi modell fejlesztésének. Ennek eredménye a szerdán bemutatott Gemini, amely a Google által közzétett adatok szerint a legtöbb tesztben még az OpenAI GPT-4 modelljét is könnyedén maga mögé utasítja.

Sundar Pichai és a Deepmind vezérigazgatója, Demis Hassabis az erről szóló sajtóközleményben hangsúlyozták, hogy a Geminit az alapjaitól multimodálisnak tervezték, ami azt jelenti, hogy a modell nem csak a szövegekkel, de például videókkal, képekkel, hangfelvételekkel és programkódokkal is megbirkózik. Ennek köszönhetően a Gemini a jövőben a képeket, hangokat is tudja majd értelmezni, és akár képes matematikai feladatokat is meg tud majd oldani.

Ahogy arról a The New York Times beszámolt, a Geminit a Google három változatban adja ki: a legkomplexebb, kifejezetten az összetett feladatok megoldására kifejlesztett Gemini Ultra valamikor jövőre érkezik, a Gemini Pro szerdától már elérhető a frissített Bardban, míg a Gemini Nanót a Google Pixel 8 okostelefonjában élesítették, ahol többek között olyan feladatokban vehetik hasznát a felhasználók, mint a hangfelvételek tartalmának összefoglalása vagy válaszüzenetekre tett javaslatok a Whatsappban.

Bár a Google hangsúlyozta, hogy ahogy más nyelvi modellek, úgy a Gemini sem tévedhetetlen és alkalmanként hajlamos az úgynevezett "hallucinációra" is, a Bard felhasználók számtalan területen tapasztalhatják majd az előrelépést a korábbi modellhez képes. Pichai és Hassabis elmondása szerint a chatbot pontosabb válaszokat ad a kérdésekre és valósághűbben tudja utánozni az emberi érvelést is, emellett programkódok generálásában és a szövegek tartalmának az összefoglalásában is sokat fejlődött.

Frissítés: a Gemini egyelőre csak az angol nyelvű Bradban jelent meg, és az Európai Unió területén nem használható, tehát egyelőre Magyarországon sem.

(Borítókép: Google)

Már Magyarországon is elérhető a Google chatbotja A Google az Európai Unió országaiban is elérhetővé tette a ChatGPT konkurenciájának szánt Bardot, ami már hangosan is tud válaszolni a kérdéseinkre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.