A Delta Air Lines utasait az ajtóig szállítják az eVTOL-ok a jövőben

2022 / 10 / 16 / Bobák Zsófia
A Delta Air Lines utasait az ajtóig szállítják az eVTOL-ok a jövőben
A vállalat New Yorkban és Los Angelesben vezeti majd be a szolgáltatást, amit a Joby Aviation légitaxijaival biztosítanak.

A légitaxi szolgálatások érkezését sok cég már 2024-re ígéri és a megfelelő engedélyek beszerzéséhez szükséges hosszas eljárás első lépéseit több vállalat is megtette, de a tesztelések és annak bizonyítása, hogy az eVTOL-ok a személyszállítás során megbízhatóan működnek, sok évbe telhet a cégek számára. A Joby Aviation jól halad a folyamattal, az FAA engedélyeztetési eljárását 2023-ra tervezik befejezni és a szolgáltatást egy évvel később elindítani, bár időközben problémák is felmerültek a tesztekkel kapcsolatban: februárban egy próbarepülés alatt a cég egyik gépe az átlagosnál jóval tempósabb gyorsulás közben balesetet szenvedett az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) által kiadott jelentés szerint, ám ez a metódus, vagyis a járművek határainak feszegetése a tesztek részét képezi, amivel felmérhetik a szükséges fejlesztések irányát és mértékét.

A Joby gépei a jövőben több amerikai város légiközlekedésének is részét alkothatják majd, nem utolsósorban a Delta Air Lines utasait fogják házhoz, vagy legalábbis egy otthonukhoz közeli leszállóhelyig szállítani a repülőterekről. A légitársaság október 11-én jelentette be a megállapodását az eVTOL-gyártóval, aminek értelmében első körben New Yorkban és Los Angelesben az eVTOL-okat integrálják a Delta szolgáltatásaival, így a hagyományos taxik helyett a levegőben szállva juthatnak majd haza, vagy fordítva, a városból a repülőtérre az emberek. A Delta a tervek megvalósulása érdekében 60 millió dollárt fektetett be a cégbe és ha a további tesztek jól alakulnak, még 140 millió dollárral támogatja a Joby Aviationt.

Az első két város, ahol a szolgáltatást bevezetik, különösen alkalmas terepet jelenthet az új típusú személyszállítási módszer próbájához, mivel New York forgalma és a hírhedt Los Angeles-i dugók miatt valószínűsíthetően sok utast vonz majd az utak felett magasan szálló taxikban való kényelmes utazás lehetősége.

A kényelem és az elektromos, tehát kibocsátásmentes működés mellett azonban létezik még egy nagy előnye az eVTOL-os taxizásnak és ezt az aspektust a Joby prioritásként kezeli a fejlesztések során: a halk működés, amivel a jelenleg a turisták által gyakran igénybe vett helikopteres utazást leváltó eVTOL-ok nagyobb népszerűségre tehetnek szert a lakosok körében. A Joby gépei fel-és leszállás közben, 100 méteres távolságból hallgatva 65 decibel alatti zajszintet generálnak, repülés közben (500 méteres magasságban) pedig 45,2 dBA éri csak el az utcán sétáló emberek fülét, ami a cég szerint alig lesz hallható a városok háttérzaja mellett.

Az eVTOL-os utazás összevonását a légitársaságok által nyújtott szolgáltatásokkal a Delta Air Lineson kívül a United Airlines is tervezi, ők az Archer Aviation és az Eve Air Mobility cégekkel együttműködésben valósítják meg a Delta terveihez hasonló elképzeléseiket.

(Fotó: Joby Aviation, Delta Air Lines)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.