A Delta Air Lines utasait az ajtóig szállítják az eVTOL-ok a jövőben

2022 / 10 / 16 / Bobák Zsófia
A Delta Air Lines utasait az ajtóig szállítják az eVTOL-ok a jövőben
A vállalat New Yorkban és Los Angelesben vezeti majd be a szolgáltatást, amit a Joby Aviation légitaxijaival biztosítanak.

A légitaxi szolgálatások érkezését sok cég már 2024-re ígéri és a megfelelő engedélyek beszerzéséhez szükséges hosszas eljárás első lépéseit több vállalat is megtette, de a tesztelések és annak bizonyítása, hogy az eVTOL-ok a személyszállítás során megbízhatóan működnek, sok évbe telhet a cégek számára. A Joby Aviation jól halad a folyamattal, az FAA engedélyeztetési eljárását 2023-ra tervezik befejezni és a szolgáltatást egy évvel később elindítani, bár időközben problémák is felmerültek a tesztekkel kapcsolatban: februárban egy próbarepülés alatt a cég egyik gépe az átlagosnál jóval tempósabb gyorsulás közben balesetet szenvedett az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) által kiadott jelentés szerint, ám ez a metódus, vagyis a járművek határainak feszegetése a tesztek részét képezi, amivel felmérhetik a szükséges fejlesztések irányát és mértékét.

A Joby gépei a jövőben több amerikai város légiközlekedésének is részét alkothatják majd, nem utolsósorban a Delta Air Lines utasait fogják házhoz, vagy legalábbis egy otthonukhoz közeli leszállóhelyig szállítani a repülőterekről. A légitársaság október 11-én jelentette be a megállapodását az eVTOL-gyártóval, aminek értelmében első körben New Yorkban és Los Angelesben az eVTOL-okat integrálják a Delta szolgáltatásaival, így a hagyományos taxik helyett a levegőben szállva juthatnak majd haza, vagy fordítva, a városból a repülőtérre az emberek. A Delta a tervek megvalósulása érdekében 60 millió dollárt fektetett be a cégbe és ha a további tesztek jól alakulnak, még 140 millió dollárral támogatja a Joby Aviationt.

Az első két város, ahol a szolgáltatást bevezetik, különösen alkalmas terepet jelenthet az új típusú személyszállítási módszer próbájához, mivel New York forgalma és a hírhedt Los Angeles-i dugók miatt valószínűsíthetően sok utast vonz majd az utak felett magasan szálló taxikban való kényelmes utazás lehetősége.

A kényelem és az elektromos, tehát kibocsátásmentes működés mellett azonban létezik még egy nagy előnye az eVTOL-os taxizásnak és ezt az aspektust a Joby prioritásként kezeli a fejlesztések során: a halk működés, amivel a jelenleg a turisták által gyakran igénybe vett helikopteres utazást leváltó eVTOL-ok nagyobb népszerűségre tehetnek szert a lakosok körében. A Joby gépei fel-és leszállás közben, 100 méteres távolságból hallgatva 65 decibel alatti zajszintet generálnak, repülés közben (500 méteres magasságban) pedig 45,2 dBA éri csak el az utcán sétáló emberek fülét, ami a cég szerint alig lesz hallható a városok háttérzaja mellett.

Az eVTOL-os utazás összevonását a légitársaságok által nyújtott szolgáltatásokkal a Delta Air Lineson kívül a United Airlines is tervezi, ők az Archer Aviation és az Eve Air Mobility cégekkel együttműködésben valósítják meg a Delta terveihez hasonló elképzeléseiket.

(Fotó: Joby Aviation, Delta Air Lines)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.