A Delta Air Lines utasait az ajtóig szállítják az eVTOL-ok a jövőben

2022 / 10 / 16 / Bobák Zsófia
A Delta Air Lines utasait az ajtóig szállítják az eVTOL-ok a jövőben
A vállalat New Yorkban és Los Angelesben vezeti majd be a szolgáltatást, amit a Joby Aviation légitaxijaival biztosítanak.

A légitaxi szolgálatások érkezését sok cég már 2024-re ígéri és a megfelelő engedélyek beszerzéséhez szükséges hosszas eljárás első lépéseit több vállalat is megtette, de a tesztelések és annak bizonyítása, hogy az eVTOL-ok a személyszállítás során megbízhatóan működnek, sok évbe telhet a cégek számára. A Joby Aviation jól halad a folyamattal, az FAA engedélyeztetési eljárását 2023-ra tervezik befejezni és a szolgáltatást egy évvel később elindítani, bár időközben problémák is felmerültek a tesztekkel kapcsolatban: februárban egy próbarepülés alatt a cég egyik gépe az átlagosnál jóval tempósabb gyorsulás közben balesetet szenvedett az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) által kiadott jelentés szerint, ám ez a metódus, vagyis a járművek határainak feszegetése a tesztek részét képezi, amivel felmérhetik a szükséges fejlesztések irányát és mértékét.

A Joby gépei a jövőben több amerikai város légiközlekedésének is részét alkothatják majd, nem utolsósorban a Delta Air Lines utasait fogják házhoz, vagy legalábbis egy otthonukhoz közeli leszállóhelyig szállítani a repülőterekről. A légitársaság október 11-én jelentette be a megállapodását az eVTOL-gyártóval, aminek értelmében első körben New Yorkban és Los Angelesben az eVTOL-okat integrálják a Delta szolgáltatásaival, így a hagyományos taxik helyett a levegőben szállva juthatnak majd haza, vagy fordítva, a városból a repülőtérre az emberek. A Delta a tervek megvalósulása érdekében 60 millió dollárt fektetett be a cégbe és ha a további tesztek jól alakulnak, még 140 millió dollárral támogatja a Joby Aviationt.

Az első két város, ahol a szolgáltatást bevezetik, különösen alkalmas terepet jelenthet az új típusú személyszállítási módszer próbájához, mivel New York forgalma és a hírhedt Los Angeles-i dugók miatt valószínűsíthetően sok utast vonz majd az utak felett magasan szálló taxikban való kényelmes utazás lehetősége.

A kényelem és az elektromos, tehát kibocsátásmentes működés mellett azonban létezik még egy nagy előnye az eVTOL-os taxizásnak és ezt az aspektust a Joby prioritásként kezeli a fejlesztések során: a halk működés, amivel a jelenleg a turisták által gyakran igénybe vett helikopteres utazást leváltó eVTOL-ok nagyobb népszerűségre tehetnek szert a lakosok körében. A Joby gépei fel-és leszállás közben, 100 méteres távolságból hallgatva 65 decibel alatti zajszintet generálnak, repülés közben (500 méteres magasságban) pedig 45,2 dBA éri csak el az utcán sétáló emberek fülét, ami a cég szerint alig lesz hallható a városok háttérzaja mellett.

Az eVTOL-os utazás összevonását a légitársaságok által nyújtott szolgáltatásokkal a Delta Air Lineson kívül a United Airlines is tervezi, ők az Archer Aviation és az Eve Air Mobility cégekkel együttműködésben valósítják meg a Delta terveihez hasonló elképzeléseiket.

(Fotó: Joby Aviation, Delta Air Lines)


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.