A Facebook elkezdi három dimenzióban feltérképezni a világot

2020 / 09 / 19 / Bobák Áron
A Facebook elkezdi három dimenzióban feltérképezni a világot
A Project Aria ambícióihoz képest még a Google Street View is eltörpül: a Facebook célja nem más, mint hogy valós időben digitalizálják be a világot, amiből az okosszemüvegek fognak majd sokat profitálni.

Amikor 2013-ban a Google bemutatta a Google Glass első fejlesztői verzióját, valószínűleg nem sokan tippeltek volna arra, hogy hét évvel később még nem fog mindenki okosszemüvegekben rohangálni az utcán. Bár azt egy ideje már lehet tudni, hogy a Google mellett a nagy gyártók közül az Apple és a Facebook is tervez ehhez hasonló eszközt, 2020-ban még mindig nem világos, hogy mikor jelenhetnek meg az első, valóban hétköznapi felhasználásra szánt AR (vagyis kiterjesztett valóság) szemüvegek a piacon.

Ahogy a januári CES-en írtuk, az okosszemüveg-piac jelenleg két részre tagoldóik, az olyan ígéretes kezdeményezésekre, mint például a Bosch Lightdrive vagy a Human Capable Norm Glasses, amelyeknek egyelőre nincs kipróbálható prototípusuk, és az olyan szemüvegekre, amiket nem igazán arra szántak, hogy ezekben rohangáljunk az utcán, mint például az Epson Moverio vagy a Vuzix Blade.

Project Aria

Most a Facebook AR-projektje adott magáról életjelet, ugyanis a szerdai Connect konferencián bejelentették a Project Ariát, ami ha minden jól megy, megalapozhatja az utat a néhány év múlva érkező okosszemüvegnek. A Project Aria legfontosabb eleme szintén egy szemüveg, amiről a Facebook igyekezett hangsúlyozni, hogy nem okosszemüveg, vagyis nincs benne olyan kijelző, ami képes lenne információkat megjeleníteni. A szemüveg ehelyett kamerákkal, mikrofonokkal, a szemmozgást érzékelő szenzorral és GPS-szel van felszerelve, vagyis tulajdonképpen olyan, mint egy high-tech kamerás szemüveg, amik már évek óta kaphatóak a websopokban.

A Facebook a Project Aria szemüveget viszont nem fogja piacra dobni, helyette a néhány száz munaktársuknak osztják majd ki, akiknek az lesz a feladatuk, hogy a szemüveggel rögzítsék a környezetüket akár otthon, akár az irodában, akár nyilvános helyeken.

A Facebook célja, hogy a felvételekből LiveMaps néven egy olyan virtuális térképet hozzon létre, ami gyakorlatilag a világ három dimenziós, digitális megfelelője, és a nevéhez híven valós időben frissül, vagyis ha egy utcanévtáblát kicserélnek, akkor ez a változtatás a LiveMapsen is azonnal megjelenik.

A projekt leírása szerint erre azért van szükség, mert az okosszemüvegek csak akkor fognak tudni igazán hatékonyan működni, ha pontosan tudják, hogy hol vannak, képesek érzékelni a körülöttük levő világot, a számítási kapacitásuk viszont közel sem lesz elegendő ahhoz, hogy folyamatosan, valós időben térképezzék fel a környezetüket. A Facebook közlése szerint a projektet nagyjából száz önkéntessel indítják el San Francisco és Seattle környékén, hogy leteszteljék, hogyan fog működni mindez a gyakorlatban - nagyjából tehát ugyanaz a céljuk, mint például a nagy autógyártóknak, akik évek óta térképezik fel a városokat az önvezető autók számára. Hogy a kiterjesztett valóság milyen lehetőségeket nyújthat majd a hétköznapokban, abból ez a videó nyújt egy kis ízelítőt:

Mivel a Project Aria keretében elkerülhetetlen, hogy az önkéntesek másokról is videófelvételeket készítsenek, így a Facebook nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy megpróbálják eloszlatni a személyiségi jogokkal kapcsolatos aggályokat. Ahogy írják, a szemüveg alapból helyben menti le az adatokat, amiket csak bizonyos időközönként töltenek fel egy szerverre, ezeken a felvételeken viszont már az emberek arca és a rendszámok csak elhomályosítva lesznek láthatóak. A videó készítői emellett olyan ruhát fognak hordani, amely felhívja rá az emberek figyelmét, hogy részt vesznek a projektben, és a szemüveg fehér fénnyel fog világítani, amikor felvételt készít. A résztvevőknek emellett arra is van lehetőségük, hogy az okostelefonjukon visszanézzék a felvételeket és töröljék a kifogásolható részeket, a Facebook szerint pedig bárkinek lesz lehetősége rá, hogy a róla készített videó törlését kérje a Project Aria önkénteseitől.

Még senki sem tudja, mikor jönnek az első okosszemüvegek

Andrew Bosworth, a Facebook VR és AR részlegének vezetője a Cnet kérdésére elmondta, hogy egyelőre ő sem tudja biztosan, hogy az első okosszemüvegek mikor jelennek majd meg a piacon, de

"nagyon meg lenne lepve", ha erre a következő egy-két évben sor kerülne.

Bosworth szerint ehhez még számtalan technikai kihívást kell megoldaniuk, legyen szó akár a megfelelő sebességű vezeték nélküli adatátvitelről, akár a szemüvegek üzemidejéről vagy a kijelzők minőségéről.

A Facebooknak a Project Ariával egy időben azt is bejelentette, hogy közös vállalkozásba kezdenek a Carnegie Mellon Egyetemmel, amelynek keretében repülőterekről, múzeumokról készítenek majd három dimenziós térképeket, ezzel segítve többek között a látássérültek tájékozódását.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.