A Facebook mérnökei beismerték: maguk sem tudják, mit csinálnak az adatainkkal

2022 / 04 / 28 / Pőcze Balázs
A Facebook mérnökei beismerték: maguk sem tudják, mit csinálnak az adatainkkal
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Facebookon dolgozó mérnökök figyelmeztetni próbálták a cég vezetőségét, hogy nem tudnak felelősen bánni a rájuk bízott adatokkal. A problémák akkor kerültek felszínre, amikor a különböző kormányok elkezdtek különböző adatvédelmi szabályokat kialakítani.

A Facebook reklámokkal és üzleti termékekkel foglalkozó csapata tavaly írta a jelentést, miután többek között Indiában és Dél-Afrikában is új törvények születtek, amelyeket követniük kellett volna. Mint fogalmaznak, korábban egyszerre egy ilyen feladattal kellett megküzdeniük, mint az európai GDPR vagy a kaliforniai magánszféra-védelmi törvény, a mostani "cunamival" szemben, hiszen az elmúlt időszakban még Thaiföldön és Dél-Koreában is hoztak hasonló szabályokat. A Motherboardhoz kiszivárogtatott, majd az Engadget által idézett dokumentumban bevallják: nehezen tudnak ígéreteket tenni azzal kapcsolatban, hogy hogyan és hogyan nem bánnak a birtokukba került adatokkal.

"Nem tudjuk megfelelően irányítani és megmagyarázni, hogy a rendszereink hogyan használnak adatokat, így nem tudunk magabiztosan változtatni a szabályainkon, illetve külső ígéreteket tenni, miszerint nem használunk X adatot Y célra."

Majd a szerzők hozzáteszik: "pontosan ez az, amit a szabályozó testületek várnak tőlünk, így nő a hibák és a félreértések kockázata". Ennek az oka a cikk szerint az, hogy a cég által tárolt és felhasznált adatok összekeverednek. Például a közvetlenül általuk rögzített információk, a máshonnan megszerzettek, vagy az érzékeny adatok nincsenek elkülönítve. Rendet tenni szerintük olyan nehéz volna, mintha "egy üveg tintát öntenénk egy tóba, majd megpróbálnánk újra kimerni onnan". Volt, aki ehelyett a kép helyett egyszerűen annyit nyilatkozott a Motherboardnak, hogy a helyzet egy "szarkupac".

A Facebook képviselői szerint a dokumentum csak a történet egy részét adja át, és nem írja le azokat a "terjedelmes folyamatokat", amelyekkel igyekeznek eleget tenni a magánszféra-védelmi szabályoknak, így "pontatlan volna azt a következtetést levonni, hogy nem felelnének meg azoknak". A jelentés szerintük tükrözi, hogy dolgoznak azon, hogy "kiterjesszék a jelenlegi megoldásaikat," és "eleget tegyenek a kötelezettségeiknek".

(Borítókép: Hans-Peter Gauster/Unsplash)

Fél éven át azokat a tartalmakat emelte ki a Facebook, amelyeket el akart rejteni A rangsoroló algoritmusuk hibája miatt harminc százalékkal többször jelent meg meztelenség, erőszak és orosz állami tartalom a hírfolyamokban.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.