A Facebook mérnökei beismerték: maguk sem tudják, mit csinálnak az adatainkkal

2022 / 04 / 28 / Pőcze Balázs
A Facebook mérnökei beismerték: maguk sem tudják, mit csinálnak az adatainkkal
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Facebookon dolgozó mérnökök figyelmeztetni próbálták a cég vezetőségét, hogy nem tudnak felelősen bánni a rájuk bízott adatokkal. A problémák akkor kerültek felszínre, amikor a különböző kormányok elkezdtek különböző adatvédelmi szabályokat kialakítani.

A Facebook reklámokkal és üzleti termékekkel foglalkozó csapata tavaly írta a jelentést, miután többek között Indiában és Dél-Afrikában is új törvények születtek, amelyeket követniük kellett volna. Mint fogalmaznak, korábban egyszerre egy ilyen feladattal kellett megküzdeniük, mint az európai GDPR vagy a kaliforniai magánszféra-védelmi törvény, a mostani "cunamival" szemben, hiszen az elmúlt időszakban még Thaiföldön és Dél-Koreában is hoztak hasonló szabályokat. A Motherboardhoz kiszivárogtatott, majd az Engadget által idézett dokumentumban bevallják: nehezen tudnak ígéreteket tenni azzal kapcsolatban, hogy hogyan és hogyan nem bánnak a birtokukba került adatokkal.

"Nem tudjuk megfelelően irányítani és megmagyarázni, hogy a rendszereink hogyan használnak adatokat, így nem tudunk magabiztosan változtatni a szabályainkon, illetve külső ígéreteket tenni, miszerint nem használunk X adatot Y célra."

Majd a szerzők hozzáteszik: "pontosan ez az, amit a szabályozó testületek várnak tőlünk, így nő a hibák és a félreértések kockázata". Ennek az oka a cikk szerint az, hogy a cég által tárolt és felhasznált adatok összekeverednek. Például a közvetlenül általuk rögzített információk, a máshonnan megszerzettek, vagy az érzékeny adatok nincsenek elkülönítve. Rendet tenni szerintük olyan nehéz volna, mintha "egy üveg tintát öntenénk egy tóba, majd megpróbálnánk újra kimerni onnan". Volt, aki ehelyett a kép helyett egyszerűen annyit nyilatkozott a Motherboardnak, hogy a helyzet egy "szarkupac".

A Facebook képviselői szerint a dokumentum csak a történet egy részét adja át, és nem írja le azokat a "terjedelmes folyamatokat", amelyekkel igyekeznek eleget tenni a magánszféra-védelmi szabályoknak, így "pontatlan volna azt a következtetést levonni, hogy nem felelnének meg azoknak". A jelentés szerintük tükrözi, hogy dolgoznak azon, hogy "kiterjesszék a jelenlegi megoldásaikat," és "eleget tegyenek a kötelezettségeiknek".

(Borítókép: Hans-Peter Gauster/Unsplash)

Fél éven át azokat a tartalmakat emelte ki a Facebook, amelyeket el akart rejteni A rangsoroló algoritmusuk hibája miatt harminc százalékkal többször jelent meg meztelenség, erőszak és orosz állami tartalom a hírfolyamokban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.